Tavaly októberhez képest 6,5 százalékkal mérséklődött a magyar kiskereskedelmi forgalom mértéke. A csomagküldő és internetes kiskereskedelemnél is 2,3 százalékos visszaesés tapasztalható – közölte a KSH.

Ahogy a Központi Statisztikai Hivatal december 6-i közleményében áll, 2023 októberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. 2023 január–októberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Forrás: KSH

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,9 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,1 százalékkal mérséklődött.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 5,1 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszerüzletekben 7,2 százalékkal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,4, a használtcikk-üzletekben 7,9, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 13, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 15 százalékkal kisebb lett.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,3 százalékkal csökkent.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 21,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 8,9 százalékkal nőttek.

Forrás: KSH

2023. októberben:

  • Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1589 milliárd forintot ért el.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százalékkal az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2023. január–októberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

A kiskereskedelmi forgalom volumene 9 százalékkal kisebb lett.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene.

Kisebb mértékben, de ismét csökkent az online forgalom

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem ugyan a teljes forgalmon belül kisebb mértékben szűkült, de a tavaly december óta tapasztalható visszaesést most sem tudta megfordítani. További aggodalomra ad okot, hogy amíg szeptemberben nagyjából hozta a 2022-es szinteket, októberben megint csökkenést tapasztalhattunk az előző hasonló időszakához képest. 

Nagy kérdés, hogy a karácsonyi szezonra milyen számokat produkálnak az online boltok. A tavalyi, magasnak mondható bázisévet követően valószínűtlennek tűnik, hogy a Black Friday (vagy inkább Black November) túlszárnyalhatja 2022 hasonló időszakát. Valószínűbb, hogy a trendfordulót csak jövő év első negyedévére várhatjuk. Már amennyiben nem jön közbe újabb háború, vagy más, előre nem látható esemény.