A csomagautomaták egyre népszerűbbek, mivel könnyen megközelíthető, útbaeső helyszíneken lehet őket elérni, a nap 24 órájában és a hét minden napján. Egyszerűen, kényelmesen kezelhetők, bankkártyával is használhatók, és nem csak csomagok fogadására, de küldésére is alkalmasak. Nem véletlen, hogy számuk dinamikusan növekszik. Sőt, számos cég a megoldás továbbfejlesztésén munkálkodik.

Németországban 12 millió ügyfél

A Deutsche Post DHL csoportja és a Lidl bejelentette, hogy év végéig 500 csomagautomatát telepítenek Lidl áruházakban, szerte Németországban. A fejlesztésnek köszönhetően a népszerű szupermarketek közönsége a bevásárlás alkalmával egyúttal DHL csomagokat küldhet vagy fogadhat. Egy kijelölt körzetben már azt is tesztelik, hogy a Lidl webáruházából rendelt termékeket is át lehessen venni ezeken a pontokon.

A kiadott közlemény szerint ez a DHL eddigi legnagyobb együttműködése a kereskedelmi szektorral. A Deutsche Post DHL csoportja egyébként 3700 csomagautomatát működtet, a szolgáltatásra több mint 12 millió német DHL ügyfél regisztrált.

Már magánember is üzemeltetheti

A ruházati termékeket kínáló, német Zalando és a svéd, csomagkövetési szolgáltatást nyújtó PostNord összefogtak, hogy olyan csomagküldő és felvételi pontokat hozzanak létre, amelyeket magánemberek működtetnek. Az első teszt projekt már zajlik is Dániában, Koppenhága és Aarhus városokban.

Az elképzelések szerint 50 csomagkezelő pontot létesítenének, mégpedig kifejezetten lakónegyedekben, és az üzemeltetést olyan magánemberekre bíznák, akik sokat vannak otthon – például kisgyerekes szülőkre, nyugdíjasokra, vállalkozókra. A PostNord nekik szállítaná ki a megrendelt Zalando termékeket, és a vásárlók tőlük tudnák azokat átvenni.

Az új modellel mindenki jól jár. A vásárlók az online megrendelés során egy hozzájuk minden eddiginél közelebb eső átvételi pontot tudnak kiválasztani a szomszédságból. A csomagkezelők egy kis kiegészítő jövedelemre tehetnek szert azáltal, hogy menedzselik a szomszédok csomagjait. A kereskedő, illetve a logisztikai cégnek pedig nem kell az adott területen befektetnie egy csomagautomatába.

Magyarország az élbolyban

A régiót tekintve Magyarország élen jár a csomagautomaták mennyiségét és kapacitását tekintve. A legnagyobb piaci szereplő a Foxpost, amely 103 csomagautomatával rendelkezik, ebből 28 Budapesten, 74 pedig az ország többi részén (46 városban) található. Ugyanakkor a terjeszkedésük folyamatban van, és az átlagosan 67 rekeszes a kapacitást is 110-re kívánják növelni, a cél a 11200 rekesz kiépítése.

A Magyar Posta 51 csomagautomatával szolgálja ki ügyfeleit, amelyek összesen 4260 rekesszel rendelkeznek (a kisebb automaták 76, a nagyobbak több mint 100 csomagot tudnak befogadni). Természetesen az automaták kihasználtsága a helyszíntől függően változó, de a legforgalmasabbak kihasználtsága éves szinten a 85%-ot is meghaladja.