Az e-kereskedelmi weboldalak vagyis a webshopok, webáruházak működése szempontjából kiemelten fontosak a jó minőségű és felbontású képek. Ugyanis az alapvető termék néven, termék leíráson és paramétereken kívül csak a termék kép az, amire a látogató támaszkodhat a termék kiválasztása és megvásárlása során.

Míg a hagyományos bolti értékesítés esetén a látogató kezébe veheti a terméket, megnézheti minden oldalról, addig a weben csak a képekre támaszkodhat, már ami a termék kinézetét, színét, formáját illeti.

A felhasználói élmény (UX) kutatások is rámutattak arra, hogy a jó minőségű, nagyítható képeket megjelenítő webshopok mennyivel sikeresebbek azoknál, akiknél kicsi, elmosódott, rossz minőségű képeket találunk. Éppen ezért megéri a jó minőségű fotók elkészítésébe és szerkesztésébe energiát és pénzt fektetni.

A legtöbb webshop esetében termék képekre van szükség a gyűjtő oldalakon és a termék oldalon is. Ezen felül a termék oldalon nagyítási lehetőség is van, amelynek a látogató minden apró részletét megszemlélheti a terméknek. Ez összesen legalább háromféle kép méretet jelent minden termékhez.

Mitől lesz professzionális egy webshop termék kép?

 • Nagy méretű, nagy felbontású
 • Jól megvilágított
 • Nagyítható a részletek megtekintése céljából
 • Éles
 • Színhű
 • Bemutatja a termék szín és méret variációit
 • Előtérbe helyezi a termék előnyös tulajdonságait
 • Szemlélteti a termék valós méretét
 • Lehetőség szerint használat közben is bemutatja a terméket

Miután készen vannak a termék fotók, vagy sikerült őket nagy felbontásban beszerezni a gyártótól vagy forgalmazótól, bizonyosodjunk meg róla, hogy méretarányuk, felbontásuk megfelelő-e a webshopra történő feltöltéshez. Amennyiben nem, feltétlenül szerkeszteni kell őket. Ezen felül ha bizonyos részleteket ki szeretnénk emelni a képekből és külön önálló képként megjeleníteni, akkor szintén valamilyen képszerkesztő programra van szükség. Ezekre az esetekre jön jól valamilyen online képszerkesztő program, amelyekből hatalmas a választék a weben.

Melyek a leggyakoribb képszerkesztési műveletek amire szükséged lehet?

 • Vágás (crop). A kép megvágása a kívánt oldal arány elérése céljából.
 • Méretezés (image resize). A kép átméretezése meghatározott pixel méretre.
 • Mentés más formátumban (save image as…). A kép más formátumban történő mentése.
 • Fájlméret/minőség optimalizálás (optimize for web). A kép méret optimalizálása a tömörítés meghatározásával.
 • Korrekciók (Adjustments). Világosság, színek, kontraszt korrekciója.
 • Szöveg elhelyezése a képre (type tool).
 • Filters. Különböző szűrők használata.

A legjobb online eszközök képek szerkesztésére

1. Pixlr

A Pixlr egy olyan webalapú képszerkesztő eszköz, amelyet a professzionális Maya, 3ds Max készítői hoztak létre. A Pixlr három változatban érhető el: desktop alkalmazásként, mobil alkalmazásként és webalapú formában. A Pixlr egy gyors és hatékony eszköz a webshop fotóidnak szerkesztéséhez. Webes felülete könnyen kezelhető és intuitív felületet biztosít a felhasználó számára.

pixlr.com

2. Fotor

A Fotor Photo Editor egy ingyenes, webalapú design- és képszerkesztő eszköz, amelynek segítségével látványos eredményeket érhetsz el. A többi szerkesztő eszközhöz hasonló funkciói mellett a közösségimédia-felületek sablonjait is ismeri, és állományaidat közvetlenül olyan méretben és formátumban tudod elmenteni, amely optimális lesz az adott oldalra.

A Fotor ideális választás lehet, ha a termék képeidet fel szeretnéd javítani: hangold a színeket, expozíciót, világosságot villámgyorsan. Alkalmazz szűrőket és adj hozzá effekteket a képeidhez néhány kattintással.

fotor.com

3. GIMP

Ha az Adobe Photoshop ismerős számodra, akkor ezt az eszközt neked találták ki. A GIMP egy professzionális eszköz, amely a Photoshophoz hasonlóan tehetővé egyedivé különböző kiegészítők segítségével. A színek finomhangolására szolgáló eszköze minőségi kimeneteket képez nem csak webre, de print felhasználásra egyaránt.

gimp.org

4. Canva

A Canva az egyik legjobb drag and drop eszköz, ami csak elérhető a piacon. A képek szerkesztése mellett saját állományokat is létre tudsz hozni tetszőleges méretben webre, vagy akár print felhasználásra. Fel tudod tölteni a saját képeidet is szerkesztésre, de választhatsz a Canva több ezer beépített ingyenes és fizetős képei közül is. Ha egy komolyabb képességű programra vágysz, amellyel professzionális funkciókat is elérsz, akkor a Canva jó választás lehet.

Canva 5. Adobe Spark

Az Adobe Spark weben és mobilon is elérhető és kimondottan közösségi médiás képességekre hegyezték ki. Egy olyan hatékony szoftvert nyújt, amely kisvállalkozások és bloggerek számára ideális a mindennapos képszerkesztési feladatok elvégzésére.

Adobe Spark

6. PicMonkey

A PicMonkey a feltöltött képekhez egészen egyedi, izgalmas effekteket tud hozzáadni azon felül, hogy rendelkezik azokkal az alap szerkesztési funkciókkal, amelyek a többi programban is benne vannak. A szeplő eltávolítója és a fogfehérítője olyan eszközzé teszi, amelynek segítségével a személyekről készült közeli képeidet is magas szinten tudod módosítani. Felhasználói felülete könnyen kezelhető, kezdők is kényelmesen elboldogulnak vele és közben nem kell lemondaniuk a professzionális végeredményről. A PicMonkey ingynes és fizetős változatban is elérhető.

PicMonkey

7. Ribbet

A Ribbet egy olyan képszerkesztő program, amely a legfontosabb alap funkciókat veszi egy csokorba: vágás, forgatás, expozíció, színek, élesítés és átméretezés. Az ingyenes változat mellett fizetős verzióban is elérhető. Ha az alap szerkesztési funkciókon kívül nincs másra szükséged, akkor hasznos és gyors segítség a képek javításában.

Ribbet

8. BeFunky

A BeFunky egy ingyenes képszerkesztő eszköz, amely sokban hasonlít a PicMonkey-hoz, csak egy kicsivel többet tud: layereket kezel és hatalmas effekt, textúra választéka van, amelyekkel képeidet egyedivé teheted. Kezelőfelülete egyszerű, használata könnyű. Interaktív menüi egy help felugró ablakot jelenítenek meg, amely segít az eszköz működésének elsajátításában.

BeFunky

9. Photovisi

Ha képeidhez remek effekteket szeretnél hozzáadni, akkor ezt az eszközt neked találták ki. Nem sokat tud, de effektezésben nagyon jó.

Photovisi

10. SumoPaint

A SumoPaint a Pixlr-hez hasonló webalapú eszköz, így használatához semmit sem kell telepítened a gépedre. Használata kicsit több tanulást igényel, mint a PicMonkey, a Canva vagy a BeFunky esetében, de ha egyszer beletanultál, akkor már villámgyorsan fogsz tudni dolgozni vele.

SumoPaint

További ingyenes képszerkesztőkről a szerző saját blogjában is olvashatsz:
A 15 legjobb online képszerkesztő amire szükséged lehet