Az elmúlt két hónap során komoly mozgolódásokat észlelhettünk az Adwords háza táján. Hirdetőként tapasztalhattuk, hogy a rendszer pár naponta emaileket küldött az újabb fejlesztésekről és változásokról. De mik is ezek és hogyan érintenek minket?

Hirdetésrotáció
Az AdWords jelenlegi struktúrájában az azonos kulcsszavakra beállított hirdetések hirdetéscsoportokat alkotnak. Mint tudjuk, egy hirdetéscsoportban a kampány kezdetekor két-három különböző szövegű hirdetésváltozatot érdemes futtatni, hogy lássuk, melyik variáció teljesít jobban. A hirdetésrotáció az a beállítás, amely alapján a rendszer eldönti, melyik hirdetést jelenítse meg a rendelkezésre álló lehetőségek közül.

Szeptemberig négy beállítási lehetőség állt rendelkezésünkre:
1) optimalizálás kattintásokra,
2) optimalizálás konverzióra,
3) egyenletes rotáció 90 napig, utána optimalizálás,
4) nincs optimalizálás.

A továbbiakban a Google egyszerűsíti az életünket, és szeptember 25. után fokozatosan két lehetőségre áll át minden felhasználónál:
1) az optimalizálás a Google gépi tanulási technológiáját használja azon hirdetések megjelenítésére, amik várhatóan jobban teljesítenek, mint a hirdetéscsoport többi hirdetése,
2) egyenletes rotáció: a hirdetések egyenletesebb eloszlásban futnak.

Tehát vagy optimalizálunk vagy nem – a három különféle optimalizálási lehetőséget a Google összevonja, az ezek valamelyikére beállított hirdetések az új optimalizálás szerint futnak a továbbiakban.

Felhasználási feltételek
Általában a napi munka során nem sokat törődünk a felhasználási feltételekkel, de most ősszel néhány jelentősebb változás miatt érdemes pár sorban ezt is összefoglalni. A Google-nek mostantól több ideje lesz hirdetőinek értesítésére különböző változások esetén, valamint nagyobb mozgástere lesz a különböző kampányok tesztelésére, a hirdető értesítése nélkül. Ezek triviálisnak tűnnek, de a keresőcég számára jogviták esetén erős védelmet biztosítanak. Továbbá lehetővé teszik a Google számára, hogy a mi hirdetési büdzsénk terhére futtasson teszteket a saját belátása szerint, a mi tudtunk nélkül. Magyarországon a piac mérete miatt ennek az esélye elhanyagolható.

A konverzió mérése
Kicsit változik a konverzió mérésének módja, ez azonban sokaknál igen kényes pont, hiszen a hirdetési büdzsénk és az eladásaink közötti kapcsolatról van szó, amely egy e-kereskedő számára kulcsfontosságú. A fejlesztés alapvetően az Apple Safari böngészőben történő változásokkal függ össze: a Google egy új Analytics-süti hozzáadásával statisztikai modellezést fog alkalmazni a konverzió kiszámítására ott, ahol a Safariban nem lehet mérni azt, ezeket a becsült adatokat pedig hozzáadja az AdWords jelentéseihez.

Ez csak azon oldalakon működik majd, amelyeken Google Analytics tag be van állítva, az AdWords-ben pedig engedélyezett az automatikus taggelés. Ha a mi vásárlóink között is sok az iPhone-használó (vagyis főként Safari-s), figyeljünk oda erre a változásra, mert elképzelhető, hogy észrevehető mérésbeli eltéréseket okoz, szükség esetén pedig változtassunk a beállításainkon.

Ne feledjük: az AdWords a Google egyik fő bevételi forrása, ami 2016-ban 80 milliárd dollárt hozott a keresőcég konyhájára, ez a szám pedig tovább nő. Mivel rengeteg pénzről és rengeteg hirdetőről van szó, a Google továbbra is folyamatosan farigcsálni fogja hirdetési rendszerét. Mindenkinek, aki az interneten hirdet, érdemes rendszeresen követni ezeket a változtatásokat, hiszen nem minden hirdetőt érintenek egyformán, amit az egyikünk észre sem vesz, az a másiknak lehet, hogy kardinális kérdés.