Az Instagram a TikTok oldalvizén az utóbbi években reneszánszát éli, nem kis mértékben köszönhetően a rövid formátumú videók szárnyalásának. Az Instagram Reels ennek megfelelően egyre elengedhetetlenebb csatorna a közösségi média marketing eszköztárában. Ezért is néztük meg, hogy milyen AI alapú innovatív eszközökkel javíthatod tartalmaid minőségét. De azt is csokorba szedtük, hogy melyek azok a legjobb mesterséges intelligencia alapú Reel-generátorok, amelyekkel 2024-ben is tarolhatsz az Instagramon.

Az AI Reel generátorok olyan eszközök, amelyeket arra fejlesztettek ki, hogy hatékonyabbá és eredményesebbé tegyék a videó készítési folyamatot. Hogy lehetővé tegyék  olyan tartalmak egyszerű létrehozását, amelyek remélhetőleg megragadják a közönségünk figyelmét. Legyél akár rutinos öreg róka, akár teljesen új kalandor az Instagram Reels világában, ezek az AI eszközök, ígéretük szerint számos olyan funkcióval rendelkeznek amellyel jelentősen fejlesztheted a kreativitásod és a történetmesélési képességeidet.

Már csak azért is érdemes megismerkedni az AI Reel generátorok használatával, mert az automatizációval rengeteg időt takaríthatunk meg. A videó szerkesztés monotonabb elemeit az algoritmusnak delegálva több időn juthat a kreatív ötletelésre és a történetek kidolgozására. Mivel alapvetően könnyen használhatóak, egyszerűen promptolhatóak, bármiféle videó szerkesztési tapasztalat nélkül is  segítségünkre lehetnek az Instagram Reels videók elkészítésében. A cél, hogy a beépített szöveg-beszéd funkciókkal, a hozzáadott zenével, hanghatásokkal és animációkkal olyan vizuálisan megnyerő tartalmakat hozzunk létre, amely agyobb valószínűséggel ragadja meg a nézők figyelmét és ösztönzi őket interakcióra.

Az alábbiakban szétnézünk a generatív, AI alapú Instagram Reels produkciókat készítő szoftverek piacán, ahol rengeteg az ígéret és számos, ingyenesen kipróbálható eszköz áll a felhasználó rendelkezésére. Alapvetően mire jók és hogyan promptolhatjuk őket?

Predis AI

A Predis AI egy mesterséges intelligenciára épülő eszköz, amit kifejezetten az Instagram Reels tartalomkészítők számára fejlesztettek ki. Segítségével különböző sablonok és értékes elemzések révén könnyedén növelheted a Reels videóid nézettségét és szorosabbra fűzheted a kapcsolatod a közönséggel.

 A Predis lehetőséget biztosít arra is, hogy megerősítsd a márkád egységes megjelenését minden tartalmadon. Csak fel kell töltenünk a logónkat, sötét és fekete háttér elé optimalizálva külön-külön is és állítsd be betűtípusokat és a színeket, a Predis AI pedig zökkenőmentesen beépíti őket az AI-generált elemekbe. Az előfizetésünk típusától függően, a Predis könnyedén képes több brandet és több közösségi média fiókot is kezelni.

Bármelyik előfizetéses konstrukcióban végtelen számú csapattagot hívhatunk meg, hogy a projektjeinken dolgozzon. Az analitikai eszközei mindemellett értékes betekintést nyújtanak az Instagram piaci trendekbe is, amely folyamatosan figyeli a többi Reels készítő legsikeresebb videóit is.

  • Hogyan promptold a Predis AI-t?

Add meg az ötletedet a Predis AI Instagram Reels készítőjében: írd le az ötleted egy leírás, forgatókönyv, blogbejegyzés formájában, vagy hagyd, hogy a Predis javasoljon ötleteket az Instagram-fiókod alapján.

Maga a videó szerkesztése egy prezentációhoz hasonlóan zajlik. Úgy, hogy egy sablon alapján manuálisan vagy a szövegeket megadva az AI generál egyet az általa leginkább megfelelőnek tartott  alapanyagok segítségével. Ez utóbbiak stock videók és fotók lehetnek. A generált videók száma a havi 32/59/259 dolláros előfizetői díj fejében exponenciálisan növekedik. A legdrágább csomagban már több mint ötmillió előregyártott tartalmi elem közül válogathatunk. Természetesen arra is van lehetőség, hogy saját tartalmakat töltsünk és dolgozzunk fel a rendszerben.

Az elkészített Reel videód akár azonnal posztolhatod, de a Predis segítségével van lehetőség az időzítésre is, így a lehető legoptimálisabb bejegyzési időpontban tehetjük közzé posztjainkat.

Összességében: a Predis viszonylag korrekt tartalmi ötletekkel állt elő. A kapcsolódó kreatív tartalmakra tett javaslatai is meglehetősen korrektnek bizonyultak, ezekkel azonban (különösen magyarul) még meglehetősen sokat kell dolgozni ahhoz, hogy publikálásra érdemesnek bizonyuljanak. Így is tény azonban, hogy a meglehetősen egyszerű kezelőfelület és a viszonylag jó érzékkel kiválasztott sablonok megkönnyíthetik az ember életét. Persze a legolcsóbb előfizetői csomag árából is kijön egy ChatGPT és Midjourney előfizetés, de ezeket aztán még nekünk kell Reels tartalommá varázsolni, valamint Instagramra posztolni.

Vizard AI

Némileg még a Predisnél is egyszerűbb a Vizard AI használata, amellyel meglehetősen egyszerűen alakíthatjuk át, korábbi más platformon közzétett, vagy archív videó fájljainkat. A számos platformot támogató AI alapú eszközbe csak fel kell töltenünk egy korábbi anyagunkat, amely a megadott paraméterek alapján megvágja és feliratozza is nekünk.

A Vizard AI eredeti zenét is komponál a videóhoz, amely illeszkedik a videó hangulatához és stílusához.

A dinamikus szöveganimációkat és stílusos feliratokat pedig később tetszés szerint módosíthatjuk, mintha csak egy szöveges fájlt szerkesztenénk. A Vizard AI számos különböző videó formátumot támogat, így könnyedén készíthetsz tartalmat YouTube-ra, TikTokra, Facebookra és számos más platformra is.

  • Így promptold a Vizard AI-t!

Importáld a videókat vagy képeket, vagy rögzítsd közvetlenül a Vizard AI-ban. Találd meg a kívánt szerkesztési stílust, és válassz ki hozzá az AI által komponált zenét, ami megalapozza a videód hangulatát.

Mi egy öt évvel ezelőtti Kosárérték videó URL-jével próbáltuk ki a szerkesztőt, amely ugyan jóval kevesebb beállítási lehetőség után, de igen gyorsan el is készült a végeredménnyel. Ahhoz, hogy publikálható eredményt kapjunk, többet kellett volna dolgoznunk rajta, mert a magyar nyelv nem támogatott, és az elkészült videó is meglehetősen hosszúra sikeredett. Akárcsak a Predisnél, ezeket a videókat is finomhangolhatjuk, és a Vizard valóban jól eltalálta a fontosabb momentumokat a videóból, tehát összességében elmondhatjuk, hogy az alap szerkesztési feladatokat viszonylag gyorsan és szépen megoldotta.

Az így elkészült videó szerkesztése azonban már egy kissé hosszadalmasabb és inkább videóvágásra emlékeztető feladat. A szerkesztő felület meglehetősen átlátható és tényleg bárki által kezelhető, de a videók hosszától függően még igen sok munkát igényelnek a publikálás előtt.

Vidnoz

Mindenkinek jár három perc hírnév. Vagy: legalábbis így van ez a Vidnoz szerint, amellyel AI által generált avatarokon keresztül oszthatjuk meg a percek alatt elkészíthető saját videóinkat. A generált avatorokat tetszőleges háttér előtt, és általunk feltöltött tartalmakkal feldobva számos előregyártott sablonba illesztve szerepeltethetjük. Az eszköz pedig akár az egyedi zenei aláfestés elkészítésében is segít. Az ingyenes verzióban napi három perc tartalmat készíthetünk, de a 22 és 56 dolláros csomagban ez már 15 és 30 percre bővül.

  • Hogyan promptold a Vidnoz AI-t Instagram Reels használatához?

Az alap beállításoknál Reels módra állítjuk az opciókat. Majd a megfelelő sablon beállítása után (magyarázó, animáció vagy élőkép) a saját tartalmakkal – akár képernyő felvételekkel vagy audió kommentárokkal is – bővíthetünk. De van lehetőség arra is, hogy a szerkesztő felületen saját anyagainkat egészítsük ki szöveggel, hátterekkel vagy hangeffekttel.

A 80 kiválasztható nyelvet tartalmazó hang adatbázisban egyébként szerepel a magyar nyelv. De ha mégse tetszene „Tamás” hangja, akkor akár a saját hangunkat is klónozhatjuk a mesterséges avatár számára. Akárcsak az előzőek, ezek az outputok is meglehetősen nyersnek érződnek, ám a meglehetősen intuitív felület használata itt sem bonyolultabb az átlagos prezentációkészítőnél. Az azonban fontos tényező, hogy a HD tartalmak exportálásához már a fizetős verziót kell használni.

Invideo

A már említett Predis és Vidnoz szerelemgyereke az Invideo.  Egy általunk megadott szöveges outputból generál sztori boarddal és ötletekkel megtámogatott videót, amelyeket aztán AI generálta  avatárok narrálnak. Az avatárok akár a videó generált szövegét, akár az általunk megírt szövegeket személyiségüknek megfelelően és saját stílusban adják elő.

  • Hogyan promptold az Invideot Reels használatához?

A videók generálásához elég csupán ötleteket és kulcsszavakat megadnunk, amelyek alapján az invideo generál nekünk saját Reels formátumú tartalmakat. Sajnos az ingyenes tierben csak a jogdíjmentes royalty free tartalmakat használhatjuk. Az előfizetős verzióban – évente 180/360 dollárért cserébe – viszont lényegesen nő a felhasználható tartalmak száma. A ChatGPT előfizetők számára azonban kínálnak további ChatGPT szolgáltatásokat is.

Az elkészült videókat, aztán slideokra bontva manuálisan is módosíthatjuk, de ezek exportálására csak az előfizetőknek van lehetőségük, ahogy a vízjelek eltávolítására vagy komolyabb videó szerkesztési feladatok elvégzésére is.

Kapwing

Az általunk vizsgált szolgáltatók közül a Kapwing tűnik a leginkább manuális videóvágónak és ezzel együtt talán a legkevésbé generált outputra épülőnek is. A korábbi tartalmak automatikus újra vágásával a korábbi tartalmainkat átalakíthatjuk rövidebb formátumokra is, de a Kapwing használatához már nem árt tisztában lenni az alapvető videó vágási ismeretekkel.

  • Így promptold a Kapwinget!

Belépés után kiválaszthatjuk, hogy mi magunk szeretnénk elkészíteni a nulláról a saját felvételeinkből a videót, vagy korábbi tartalmat szeretnénk újrahasznosítani, ahol az „Instagram Reel” opciót kiválasztva az AI le is generálja a megadott alapanyagból a Reels kompatibilis tartalmakat. A fentiek közül az egyik legbonyolultabb felületen a hagyományos videóvágó szoftverekből ismert funkciókat használhatjuk.

A havi 24, illetve 64 dolláros előfizetési díjért cserébe az elkészült videók időbeli korlátozása és a felhasználható elemek száma is növekszik, illetve lényegesen hosszabb tartalmakhoz gyárthatunk feliratokat a text-to-speech funkció segítségével.  Szintén előfizetés szükséges az automatikus fordítás használatához is, amelynek segítségével akár magyarra is fordíthatunk idegen nyelvű videókat.

További AI Reels generátorok

A fenti szolgáltatókhoz nagyon hasonlóakat kínál a FlexClip., és a kifejezetten lusta gamereknek szánt Eklipse AI is. Ezek segítségével, a korábban a Twitchre, Facebookra vagy Youtubera feltöltött gaming videókból is készíthetők Instagram Reels videók.  A használatuk valóban nem túl bonyolult; rengeteget időt meg is lehet spórolnunk a segítségükkel. De azért mégis inkább a tartalomgyártók, mintsem e-kereskedők igényei szerint lett kialakítva.

A ChatGPT-t fejlesztő OpanAI február közepén jelentette be a Sora-t. Ez azonban – a nagy nyelvi modellekkel ellentétben – már a cég diffúziós modelljét, egyfajta mély generatív modellt használ, amely miután zajt ad egy bemeneti adat készlethez, meg is tanulja eltávolítani azt, hogy aztán az új, a bemeneti adatokhoz hasonló videó kimenetet generáljon belőle. Ez a „zajtalanítás” néven ismert technika a reményeik szerint alapjaiban fogja majd átalakítani a területet. Az OpenAI-nál azzal számolnak, hogy a Sore ezzel a megoldással szinte bármilyen képi vagy szöveges inputból képes lesz önállóan, fotorealisztikus, egyedi tartalmakat gyártani.

Annyi biztos, hogy az OpenAI által bemutatott előzetes videók elképesztőek. Ez a platform – a fenti szolgáltatókkal ellentétben – biztosan felkavarja majd a kreatív videókészítési szegmenst és az online marketing piacot.