Az Instagram Reels videók viszonylag könnyű belépőt kínálnak a videós marketingkommunikáció világába, ám a könnyű tartalomkészítés messze nem jelent garanciát a könnyű sikerre.

Egy Instagram Reel elkészítése nem jelenthet gondot az e-kereskedelem világában jártas felhasználóknak, hiszen éppen azért találta ki a Meta, az Instagram tulajdonosa, hogy különösebb szakmai ismerek nélkül bárki készíthessen rövid videókat. Itt, a Kosárértéken is írtunk azonban arról, hogy aki sikeres, nézett Reeleket akar készíteni, annak tisztában lennie néhány szabállyal.

Mindenekelőtt jó baráti viszonyban kell lenni a Reel algoritmusával, amely éppen azt akarja, amit az e-kereskedők. Azt, hogy szeressék az emberek a Reeleket, újra és újra keressék, nézzék ezeket, mert érdekes, hasznos, szórakoztató tartalmakat nyújtanak nekik.

Aki próbálkozott már Reel készítésével, az könnyen szembe találhatja magát azzal, hogy ennek a célnak az elérése sokkal nehezebb, mint amilyennek látszik. Vajon miért nem nézik a videómat? Hol rontottam el? Ezeket a kérdéseket olyan sokan, olyan gyakran teszik fel maguknak, hogy már jól látszanak azok a tipikus hibák, amelyeket elkövetnek.

Még el sem kezdtem készíteni, máris elrontottam!

A hibák első körébe azok tartoznak, amelyeket már akkor elkövet a videó készítője, mielőtt nekilátna a munkának – derül ki a High Seasonon megjelent cikkből. E szerint:

 • valamilyen más platformról származó tartalmat hasznosít újra,
 • politikai tartalmat akar megosztani a kereskedelmi-szórakoztató platformon,
 • rossz felbontású videót készít, elmosódott képekkel,
 • kerettel rendelkező videót készít, azaz nem használja ki a teljes felületet,
 • nem az Instagram által felkínált eszközöket használja a videókészítéshez,
 • nem tanulmányozza, hogyan csinálnak Reeleket mások.
 • A videót az elkészítése után is lehet rontani azzal, hogy a készítő nem gondol az Instagram algoritmusának kiszolgálására. Nem használ megfelelő kulcsszavakat, tageket, amelyek segítenek a szoftvernek abban, hogy segíthessen a Reelek készítőinek.

További hiba a borítókép megspórolása, helyettesítése valamilyen kivágott képkockával a videóból. A figyelemfelkeltő borítókép a YouTube-videókhoz hasonlóan az első lépés lehet a Reel sikeréhez – olvasható a Zubtitle hírportálon.

Végül nagy kérdés, milyen hosszú legyen a videó. A maximum valahol a 60 másodperc körül van, de a marketingkommunikációval foglalkozó szakértők azt ajánlják, hogy a lehető legrövidebbre fogjuk a mondanivalót, ha Reelt készítünk.

Csak az erős kezdés működik!

Ha az elő- és utómunkával kapcsolatos hibákat elkerültük, akkor azzal a gonddal kerülünk szembe, hogy a videó első három másodpercében fel kell kelteni a néző érdeklődését. Enélkül továbbgörget az egymást követő néznivalók sorában.

Az első szabály mindjárt meglepő. Nem jó ráülni az aktuális trendre, például a háttérzenével vagy bármilyen hangzással – írja Shannon Lutz, a The Social Bungalow szakszerzője. Egy új hang megjelenésének első pillanatai, első tizedmásodpercei a „Hogy vagy?” üdvözléshez hasonlítanak. Ekkor azonosítja az emberi agy azt, amit hall.

Ha valami ismert inger éri, akkor könnyen úgy dönthet, hogy úgyis tudja már, mi lesz ennek a vége, és továbblapoz. Ezért a trendi zene alkalmatlan arra, hogy izgalmat, érdeklődést keltsen az internetezőben.

A pszichológiai vizsgálatok azt a sajnálatos eredményt hozták, hogy manapság átlagosan nyolc másodpercre lehet megszerezni az emberek figyelmét – emlékeztet a Zubtitle. Ezért kritikus jelentőségű a Reel első három másodperce. Olyan felütés kell, ami megragadja a nézőt. A legjobb megoldás egy rövid szöveg lehet, ami gyorsan továbbvisz az üzenet következő részéhez.

Hosszú a tartalmi hibák sora

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a videókészítők elkövetnek, hogy a nézőknek szánt üzenet rovására túl nagy hangsúlyt helyeznek a trendi háttérzenére és hangzásokra – véli Lutz. Érdemes személyessé tenni a nézővel kialakított kapcsolatot úgy, hogy újra és újra a szerző arcát lája és hangját hallja a néző. Példaként említi, hogy készített egy Reelt az autója kormányára erősített kamerába beszélve. Ezt azzal színesítette, hogy bevágott részeket korábbi hasonló videóiból, amelyekben kissé közelebb vagy távolabb ült a kamerától, miközben a szöveg, amit mondott egységesen egymást követő részekből állt. Ennek a trükknek egyik legjobban nézett videóját köszönhette.

Az előbbi megjegyzéssel egyetért Juan Galan is. Ő az IG Creator Academy Instagram-szakértő bloggere, aki szerint a Reel szerzőjének mindenképpen a saját hangján kell megszólalnia. Ez önmagában nem hoz óriási nézettséget, de aki például hanggenerátor mögé rejtőzik, az nem fog ismertséget szerezni a márkának vagy az üzletnek, amit el akar adni.

A szakértő megemlít néhány további gyakori hibát. A szleng használata nem feltétlenül hasznos. Persze mindenki igyekszik megállítani a görgetésben a internetezőt, ám téved, aki azt hiszi, hogy ezt elérheti egy „laza mondattal”. A néző könnyen úgy érezheti, hogy meg akarják vezetni a trendi szöveggel, ami tönkreteszi a Reel készítőjének hitelességét.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy történetet mesélünk. Ez lehet:

 • személyes történet,
 • egy különös eset elbeszélése,
 • a reklámozott termék vagy szolgáltatás története,
 • ugyanennek a háttere
 • vagy a háttérben lévők bemutatása.

Fontos a ritmus. A Reel videó ne legyen túl lassú vagy követhetetlenül gyors, és persze ne legyen bonyolult. Alapszabály ebben a nyúlfarknyi hosszúságú műfajban, hogy a kevesebb több.

Külön kihívás a szöveg – és a cselekvésre szóló felhívás is

Galan szerint a videókon feltűnő szöveggel enyhén szólva nagyon csínján kell bánni. A legfontosabb szabály, amit szem előtt kell tartani, hogy a görgető néző nem olvasni akar, hanem nézni és hallani valamit. Ha nem figyelemfelkeltő, amit lát és hall, azon nem segít a szöveg.

A Zubtitle szakírói viszont úgy látják, hogy megfelelő szöveg nélkül nem működnek a Reel videók. Az Instagram algoritmusa is értékeli, ha a mondanivalót felirat is erősíti. Jó ha a szöveg rögtön a videó elején megjelenik, hogy erősebben ragadja meg a nézőt a neki szánt üzenet.

Ez utóbbi álláspontot erősíti, hogy ha a Reel valamilyen cselekvésre akarja bírni a felhasználót (CTA), akkor ennek illeszkedése a szövegbe, megkönnyíti az üzenet közvetítését. A Zubtitle cikke szerint valójában a CTA a Reelek lényegéhez tartozik, hiszen ezeknek az a céljuk, hogy növeljék a feladójuk weboldalának forgalmát, követőek gyűjtsenek a vállalkozásához.

Galan szerint nem feltétlenül van szükség CTA beszövésére. A történetmesélő videók jól megvannak enélkül is. További lehetőség, hogy egy kérdéssel indul a szöveg, ami összefoglalja a Reel mondanivalóját.