A Google kutatásai szerint a weboldalak betöltődési sebessége rendkívül hangsúlyos szempont a felhasználók számára, ezért 2018 júliusától változik a rangsorolási algoritmus: a korábban csak az asztali böngészőkön futtatott keresések után a mobilos böngészés során is szempont lesz, hogy az oldal betöltési sebessége hogyan alakul.

Egy irányba mutató változások

Miután tavaly bejelentették a mobile-first index bevezetését, nemrég frissült a Search Console és a PageSpeed Insights is, amelyek a fejlesztők számára hasznos elemzési és optizmalizálási támogatást nyújtanak.

A most bejelentett új algoritmus elem ugyanezt az irányt erősíti: a jövőben a mobil platformok az elsődlegesek, és az ezeken mérhető teljesítmény nagyban meghatározza majd a kereső találati listáin elérhető helyezéseket.

A „Speed Update” hatása

A „Speed Update”-nek nevezett változtatás főleg azokra az oldalakra lesz majd hatással, amelyek mobilon lassan töltődnek be, de ezeket sem lehetetleníti el teljesen. Ha a tartalom egyes specifikus keresésekre továbbra is erős relevanciát mutat, akkor meg fog jelenni a találatok között, de az általános esetekben visszaesés lesz majd tapasztalható.

Habár nincs olyan eszköz, amely egyértelműen jelezné, hogy egy oldal érintett-e a változások során, a Google az alábbi eszközök használatát javasolja a felülvizsgálatra, valamint a továbbfejlesztések ellenőrzésére:

  • Chrome User Experience Report: egy publikus adattár, amely a főbb, felhasználói élményre hatást gyakorló teljesítménymutatókat tartalmazza, a Chrome böngészőben internetező felhasználóktól gyűjtött adatok alapján
  • Lighthouse: a Chrome Developer Tools része, amely weboldalak minőségének (teljesítményének, hozzáférhetőségének, és több más szempontnak) az ellenőrzésére használható
  • PageSpeed Insights: az oldalak sebességét elemző, és optimalizálási javaslatokat adó eszköz