Kevés kivétellel jellemzően főként személyi hitelekre specializálódott bankokkal közreműködve kínálnak áruhiteleket a nagyobb hazai webáruházak. Többnyire viszonylag magas THM-mel kínálnak kölcsönöket a honlapjaikon található tájékoztatók szerint, de ki lehet fogni kedvező ajánlatokat is.

Azoknak a boltoknak a hitelajánlatait tekintettük át, akik a karácsony előtti, termékvisszaküldéssel kapcsolatos összeállításunkban is szerepeltek. Közülük azonban nem mindenkinél érhető el hitelszolgáltatás, ezért kimaradt a cikkből a Mall.hu, az eMag.hu és a Libri.hu.

Hitel konstrukciók

A Media Markt honlapján, bár a link azt ígéri, nincs hiteldíj-kalkulátor, így nem derül ki, milyen kamatokkal lehet igénybe venni az amúgy a Budapest Bank révén kínált hitelszogáltatást. A bank honlapján azonban található áruhitel-ajánlat.

Eszerint 39 900 és félmillió forint közötti összeget lehet igényelni kezelési díj nélkül, akár már 30 ezer forintos havi rendszeres legális nettó jövedelem igazolása esetén. A THM 0 és 39,12 százalék között változik, futamidőtől függően. A kedvező 0 százalékos THM csak 10 hónapos futamidő esetén érhető el.

Az Ipon.hu a Cofidis áruhitelét ajánlja. Hitelbírálati díj itt sincs, de minimum jövedelem igen. Itt azok juthatnak kölcsönhöz a vágyott árucikkre, akik legalább havi nettó 65 ezer forintos jövedelemmel rendelkeznek. A bolt oldalán hozott példában 1,5 millió forintos hitelösszeggel, 60 hónapos futamidővel és 26 százalékos THM-mel számolnak, amivel 45 693 forint havi törlesztő jön ki.

Az Aqua.hu és a 220volt.hu a Cetelem áruhitelét kínálja, ugyancsak hitelbírálati díj nélkül. Náluk 25-30 ezer és kétmillió forint közötti összeget lehet igényelni. A THM futamidőtől és összegtől függően változhat, például egy félmilliós hitel 36 havi futamidő esetén 35,81 százalékos THM-mel igényelhető. Ebben az esetben 21 500 forintos havi törlesztővel kell számolni.

Önrészt 200 ezer forintig nem kérnek, 200 és 300 ezer forint között a vételár 10, 300 ezer forint felett pedig 20 százalékát kell megfizetni a hitel igényléséhez.

Az Extreme Digitalnál a Cofidis, a Cetelem és az OTP Bank áruhitele is igényelhető, attól függően, hogy milyen terméket veszünk, és hogy online vagy a szaküzletekben szeretnénk igényelni. Ezek feltételei bankonként és termékekként eltérnek a futamidők, a felvehető összeg és a THM tekintetében.

A Cetelem révén akár 0 százalékos THM-mel is elérhető hitel a cégnél, 50 ezertől 2 millió forintig, de csak egyes megjelölt termékekre. Ezeknél félmillió forintig még csak önrészre sincs szükség, de felette 20 százalékot kell letenni, készpénzben.

Más termékekre a három említett bank további hitelkonstrukciót kínálják, 8,8 és 38,8 százalékos THM között, futamidőtől függően. A cég 15-30 perces ügyintézési időt ígér, ezért arra kérik az igénylőket, hogy zárás előtt legalább 1 órával legyenek az üzletben, ha áruhitelt szeretnének igénybe venni.

A hitelbírálathoz szinte minden cég hasonló dokumentumokat igényel: személyi okmányok, közüzemi számlák, jövedelemigazolások, de mindenütt kikötik, hogy egyes esetekben eltérhetnek ettől.

Online ügyintézés

A webshopok többségénél online is lehet hitelt igényelni. Van, ahol ez előzetes telefonos előminősítéssel jár (ipon.hu), másutt öt perces online hitelelbírálást ígérnek (aqua.hu, 220volt.hu, edigital.hu), amennyiben az igénylőnek rendelkezésére állnak a szükséges dokumentumok.

Maga az ügyintézés azonban több napba is beletelik, mert az elektronikusan kiküldött dokumentumokat (pl. a hitelszerződés, vagy a jövedelemigazolás űrlapja) ki kell tölteni, és postán vagy futárral be kell küldeni. Az idő ilyenkor inkább az igénylőnél ketyeg, akinek be kell szereznie az igazolásokat, alkalmazott esetén munkavállalójától, vállalkozó esetén a NAV-tól. Erre pár napos határidőt hagynak a cégek. Van olyan webshop, ahol igyekeznek kényelmesebbé tenni az ügymenetet, az Ipon.hu-tól például futárt küldenek a kitöltött papírokért.