Általánosságban igaz az e-kereskedelmi piac B2B szegmensére, hogy sok szó esik az AI-ról, de a digitális alkalmazásokat a szektorban mégis csak lassan vezetik be. A logisztika esetében különösen igaz ez – írja a Digital Ecommerce 360, amely szerint az „időhúzás” itt még inkább jellemző.

A nemzetközi árufuvarozásban ismert foglalási és fizetési platformot üzemeltető Freightos friss felmérést készített. Az elsődleges célpontokat a logisztikai vezetők jelentették. A jelentés szerint a logisztikai vezetők sokkal többet beszélnek a mesterséges intelligencia használatáról, mint amit valóban tesznek is. (Ezzel kapcsolatban érdekes összecsengések vannak a magyarországi ecommerce és logisztika kilátásait illetően.)

Még csak kísérletezgetnek vele

A felmérésben a célba vett szakemberek túlnyomó többsége arról számolt be, hogy a saját rendszereik működtetésében, illetve: annak bizonyos aspektusaiban kihasználják és ki is fogják használni az AI-ben rejlő potenciált.  Valójában azonban ez csupán ködös jövőidő, a logisztikai szervezetek közül igen kevesen, alig 15 százalékuk használ bármire is mesterséges intelligenciát. Ráadásul: a használók majdnem fele (hét százalék) egyelőre valamilyen pilot projektben vagy kísérleti fázisban használja az AI-t.

„A felmérésünkből egyértelmű volt, hogy az AI nem csak egy technológiai divatszó. A válaszadók 96 százaléka úgy gondolja, hogy ez hatással lesz a logisztikára”

– mondja Eytan Buchman logisztikai marketing igazgató.  Hozzátette: a felmérés arra is rámutatott, hogy jelenleg még csupán az első nap zajlik ebben a történetben. Ezek ismeretében kell tudni értelmezni az alábbi számokat is, melyek megmutatják, hogy az AI-t használó szállítmányozók és fuvarozók mire is használják fel a munkájukban a gépi tudást:

  • árképzés (64%)
  • ügyfélszolgálati automatizálás (56%)
  • rendszerszintű műveletek (51%)
  • értékesítési funkciók (35%)
  • szoftverfejlesztés (24%)

Buchman szerint kevés dolog lesz, amit a logisztikában ne érintene meg az AI.

Gates megmondta jó előre

A Microsoft guruból lett üzleti filantróp Bill Gates nemrég a saját blogján azt írta, hogy a mesterséges intelligencia legalább olyan jelentős változásokat hoz majd az életünkben, mint az internet.

A mesterséges intelligencia fejlesztése ugyanolyan alapvető, mint a mikroprocesszor, a személyi számítógép, az internet és a mobiltelefon létrehozása. Megváltoztatja az emberek munkavégzését, tanulását, utazását, egészségügyi ellátását és az egymással való kommunikációt. Egész iparágak fognak átrendeződni körülötte. A vállalkozások megkülönböztetik magukat attól, hogy milyen jól használják

– írta az amerikai üzletember. Gates úgy látja: ma már nehéz volna elképzelni, hogy versenyképes lehet bármely ellátási lánc internet nélkül.

Határokon átnyúló csomagküldés egyedi igényekre szabva!
Egyszerű csomag nyomon követési és módosítási lehetőségek, garantált másnapi kézbesítési kísérlet és fenntartható szállítási megoldások felmerülő extra költségek nélkül. Kérd Te is a DPD Hungary ajánlatát!