Előkerült végre Jack Ma, legalábbis egy állítólag január 20-án megjelent videofelvétel tanulsága szerint az extravagáns kínai milliárdos él, azonban az Alibaba-csoport ellen folyamatban levő eljárás még hozhat érdekes fordulatokat az e-kereskedelmi piacon.

Ahogy erről korábban írtunk, az üzletember még tavaly októberben tűnt el a nyilvánosság elől, miután az Alibaba konszern alapítója minden idők legnagyobb tőzsdei kibocsátására készülve éles kritikákat fogalmazott meg a kínai bankrendszert és gazdaságpolitikát illetően.

A hatóságok október végén függesztették fel az Alipay pénzügyi szolgáltatót birtokló és üzemeltető Ant Group papírjainak Hong-Kongi tőzsdén való kibocsátását, Jack Ma pedig majd’ három hónapra eltűnt a világ szeme elől. A kínai állampárt idöközben mindenesetre megtett mindent, hogy kiradírozza a filantróp milliárdos emlékét a közvéleményből. Egészen január 20-áig, amikor a semmiből előbukkanva Jack Ma egy online jótékonysági eseményen tartott előadást. A kínai, állami propaganda csatornákon ezzel egy időben pedig feltűnt egy másik felvétel is, amelyen egy iskolát látogat meg – igaz, annak időpontja nem derült ki az ázsiai híradásokból.

A Global Times kínai állami lap riporterének Twitter-bejegyzése  

A Jack Ma Alapítvány, illetve az az Alibaba-csoport tulajdonában lévő Ant Group szóvivője időközben több nyugati hírügynökségnek is megerősítette, hogy valóban Jack Ma vett részt a szerdai online ceremónián. A hír hallatán kilőtt az Alibaba részvényárfolyama, és egy nap alatt mintegy hat százalékot emelkedtek a cég papírjai, annak ellenére, hogy a még novemberben Jack Ma egykori cége elleni indított, versenyszabályok megszegése miatti eljárás időközben egy új fokozatba kapcsolt.

A Kínai Kommunista Párt ugyanis a trösztellenes szabályok megszegéséért indított eljárást az Ant Group tulajdonosa, az Alibaba-csoport ellen, amelynek sokak szerint az lehet a vége, hogy államosítják az egész vállalatot. Az még mindig homályos, hogy a majd 40 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező nagyvállalkozónak, akit a világ 17. leggazdagabb emberének tartanak, sikerült-e kiegyeznie a kínai cégvezetéssel. Az azonban biztos, hogy vállalatcsoportjának komoly kihívásokkal kell szembenéznie a kommunista párt nyílt bírálata után.

Az ügyet jól ismerő kollégái szerint Jack Ma önként vonult háttérbe október 24-e után, ekkor fogalmazta meg a Kínai Központi Bankkal és az állam gazdasági szerepvállalásával kapcsolatos kritikáit. Egy nappal később őt és két további vállalati vezetőt zárt ajtós beszélgetésre invitálták az állampárt képviselői, ahol meg nem erősített hírek szerint Ma kész volt részvényeinek egy részéről lemondani az állam javára, de ez ekkor már elfogadhatatlan volt a kínai vezetés számára.

Bár konkrétumokat a kínai vezetési államosítási terveiről továbbra sem tudni, az azonban biztos, hogy ez illeszkedne a Hszi Csin-ping pártfőtitkár vezette kommunista párt jelenlegi keményvonalas politikájába. Közben a pártban is egyre hangosabbak azok a vélemények, amelyek szerint a jelenlegi, helyenként vadkapitalista tulajdoni viszonyokat “rendezni” kellene, és állami úton újra elkellene osztani a vagyont. Így maga az elképzelés az IT cégek megregulázásáról egyáltalán nem áll olyan távol az egyre keményebben fellépő digitális diktatúrát kiépítő államelnöktől.

Sokak szerint azon túl, hogy Jack Ma a központi vezetéssel szemben gyökeresen ellentétes véleményt fogalmazott meg, sokkal inkább pusztán az első áldozata egy átfogó, a kínai technológia ipar ellen indított állami hadjáratnak. Nem az Alibaba ugyanis a hatóságok által vizsgált egyetlen e-kereskedelmi cég. Az állami sajtó az Alibaba kizárólagos kereskedelmi szerződései miatt indított trösztellenes eljárások mellett számos nagy kínai e-kereskedő elleni eljárással is foglalkozik, komolyan feltüzelve az ázsiai ország közvéleményét.

Többek között éppen az Alibaba egyik legnagyobb hazai konkurenciája, a Meituan konszern ellen is nagyon hasonló trösztellenes eljárás van folyamatban. A dolog pikantériája, hogy éppen azért, mert a hatóságok szerint a Meituan visszaélve piaci erőfölényével nem tette lehetővé vásárlóinak az applikációjában az éppen Ant Group által üzemeltetett Alipay szolgáltatás használatát.

Kissé más okból, de nem segíti a kínai e-commerce és IT szektort az sem, hogy a nagyobb cégek által alkalmazott “996-os szabály” sokaknál kiverte a biztosítékot. A reggel kilenctől este kilencig tartó heti hat napos munkavégzés egy kimondatlan elvárás az ázsiai ország IT alkalmazottaival szemben. Ezt egykor a kommunista pártba is belépő Jack Ma is védelmébe vette, de az erőltetett munka két halálos áldozatot követelt tavaly decemberben.

A leginkább az agráriumban aktív IT szolgáltatónál, a Pinduoduonál három héten belül két alkalmazott halálát is közvetlenül ennek az elvárásnak a számlájára írta a közvélemény. December 9-én a cég egyik munkavállalója követett el munkahelyén öngyilkosságot az ablakon kiugorva. Alig három héttel később pedig egy ügyfélszolgálaton dolgozó hölgy esett össze holtan kollégái szeme látta, miután hajnali fél kettőkor végzett a munkahelyén.

A kínai IT cégekre jellemző túlhajszoltság miatt vállalatnál történt tragikus eseteket először nem vették komolyan a hatóságok, de felsőbb nyomásra később komoly nyomozás indult az ügyekben. Bár felelősöket nem neveztek meg, arra mindenesetre jó volt, hogy a közvélemény ne foglalkozzon a visszatérő Jack Ma történetével, melynek – bár az üzletember élve előkerült – garantáltan messze még a vége.