Az Alibaba alapítója, Jack Ma tavaly október óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, miután egy konferencián határozottan bírálta a kínai gazdaságpolitikát és bankrendszert. A milliárdos “eltűnése” az utóbbi időben számos találgatásra adott okot a sajtóban és a közösségi médiában.

Nincs információ Kína egyik legismertebb és leggazdagabb emberének hollétéről, mióta egy tavaly október 24-én rendezett sanghaji konferencián éles hangon kelt ki az ország pénzügyi vezetése és a bankok működésének gyakorlata ellen. Ma kirohanása elég szerencsétlen időpontban történt, hiszen épp folyamatban volt cége, az Ant Group tőzsdei bevezetése, amit aztán november 3-án, alig 2 nappal a tervezett indulás előtt egy zárt ajtós megbeszélést követően, amelyen állítólag ő is részt vett, váratlanul felfüggesztettek. Ezután pedig nagyszabású vizsgálat indult a cégcsoport ellen, amely során számos vádat megfogalmaztak az Alibaba kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban.

Ma azóta semmilyen nyilvános eseményen nem vett részt. A Twitteren is esetenként kommunikáló üzletember október 10-e óta nem tett közzé bejegyzést, ahogyan egyéb közösségi portálokon sem találkozhattunk a megnyilvánulásaival, de ez a posztjainak gyakoriságát nézve még nem igazán számít szokatlannak. Ez volt az utolsó közzétett Twitter-bejegyzése:

Valóban eltűnt, vagy csak háttérbe vonult Jack Ma?

A milliárdos továbbá nem jelent meg a saját alapítványa által indított üzleti tehetségkutató valóságshow, az Africa’s Business Heroes döntőjében sem, ahol egyébként zsűritagként szerepelt volna. A Financial Times információi szerint az Alibaba egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy a hiányzás “egyeztetési problémákkal” magyarázható. Az eset további érdekessége, hogy a műsor honlapjáról is eltűnt, helyébe pedig egy másik Alibaba-alapító, Lucy Peng került, ami azokban, akik éltek önkényuralmi rezsimben, vagy csak olvasták Orwell 1984-ét, elég komor asszociációkat indíthat el. A weboldalon a döntő zsűrijének listája jelenleg:

Valóban eltűnt, vagy csak háttérbe vonult Jack Ma?

Természetesen számos újságíró és véleményvezér találgatásokba kezdett közösségimédia-csatornáin, és a Time Magazine-tól a Wall Street Journalon keresztül a kisebb-nagyobb európai lapokig majd’ mindenki cikkezett az ügyről.

Valójában ez még egyáltalán nem indokolja, hogy egyből a legrosszabbra gondoljunk, főleg az üzletember közismerten különc megnyilvánulásait ismerve – elég, ha csak az Alibaba vezérigazgatói posztjáról való lemondását megünneplő gigantikus rockkoncertre gondolunk. Valószínűbbnek tűnik az a forgatókönyv, amit egy, a Reuters-nek nyilatkozó pekingi székhelyű tanácsadó cég vezetője feltételez, vagyis hogy azt tanácsolták neki, “lapuljon meg” kissé, amíg elül a vihar. Ha szerencsénk van – és Ma nem vesztette el a kedvét az extravagáns megnyilvánulásokhoz – néhány hét múlva talán újra Michael Jacksonnak öltözve, gitárral a kezében jelenik meg, hogy végképp eloszlassa a kételyeinket.