Bár az Alibaba-csoport vezetésétől már több mint egy éve visszavonult, Jack Ma visszatért. A világ 21. leggazdagabb embereként számon tartott üzletember úgy tűnik, pont ugyanolyan elánnal fog neki az Ant Group tőzsdére vitélének, mint ahogyan távozott.

Bár az utóbbi két évben hátrébb húzódott és távozott a konglomerátum éléről, a filantróp tevékenységei és a zenélés mellett Jack Ma továbbra is foglalkozott üzlettel. Sőt, az általa irányított, mobil fizetési szolgáltatások fejlesztésével foglalkozó cég, az Ant Group most minden idők egyik legnagyobb tőzsdei bevezetésére készül.

30 milliárd dolláros tőkebevonás

A hongkongi és sanghaji tőzsdén októberre tervezett első nyilvános részvénykibocsátás során a cég papírjainak 15 százalékát tervezik piacra dobni, ahol elemzők szerint legalább 30 milliárd dollárnak megfelelő tőkét sikerülhet szerezniük, ezzel mintegy 200 milliárd dollárnál is nagyobbra taksálva a vállalat piaci értékét. A várakozások szerint a cég megdönti ezzel a Saudi Aramco 2019 végén beállított IPO-jának rekordját, ahol az olajkitermeléssel foglalkozó vállalat első részvénykibocsátása során 25,6 milliárd dolláros áron értékesítette részvényeinek első csomagját.

Az érintett tőzsdei felügyeletekhez eljuttatott beadványában az Ant Group nem túl sok részletet osztott meg nyilvánosan a piaci szereplőkkel. Mindössze annyit tudunk, hogy további erőforrásokat szeretnének összegyűjteni fő szolgáltatásuk fejlesztéséhez és víziójuk eléréshez. A túlfűtött várakozások azonban egyáltalán nem alaptalanok, hiszen az Ant Group tulajdonképpen nem más, mint az Alibaba Group mobilfizetési platformjának fejlesztési szolgáltatásáért felelős leányvállalata, amely az Alipay révén Kína egyik vezető fintech szolgáltatója.

A visszatérő, aki valójában vissza se vonult

Az Ali Group 33 százalékos tulajdonában lévő Ant Groupot pedig továbbra is Jack Ma vezeti, annak ellenére, hogy a holding vezetését már tavaly átadta utódjának, Daniel Zhangnek. A sikertelen egyetemi felvételik után alapított cégével történelmet írt, vagyonát a Bloomberg jelenleg több mint 53 milliárd dollárra becsüli, és nagyon úgy tűnik, hogy az Ant Grouppal ott folytatja, ahol tulajdonképpen abba sem hagyta.

Az Ant Group a beszámolói szerint az idei év első két üzleti negyedévében mintegy 75,5 milliárd jüan bevételt ért el, ami mintegy negyven százalékkal nagyobb, mint 2019 azonos időszakában volt. Ezzel együtt mintegy tizenkétszer annyi profitot termelt, mint tavaly, elérve ezzel a 21,9 milliárd jüant, amely nem kis mértékben köszönhető a koronavírus-járvány okozta szigorú kijárási korlátozásoknak is.

A cég legismertebb szolgáltatása, az Alipay idén júniusban 711 millió aktív felhasználóval rendelkezett. A csak Kínában elérhető szolgáltatáson keresztül ugyanebben a hónapban mintegy 118 trillió jüan értékben bonyolítottak tranzakciókat.