Az e-kereskedelem egyik legnagyobb világpiaci szereplője a napokban közzétett blogbejegyzésében számos fontos ügyben foglalt állást. Tekintve, hogy az Amazon a világ harmadik legértékesebb cége, ezek a bejelentések akár jogi és gazdasági folyamatokra is hatással lehetnek. Összefoglaltuk a nyilatkozatban érintett legfontosabb témákat.

Az “Our positions” (Az álláspontjaink) című, durván 8500 karakter hosszúságú posztban a Amazon 11 pontban fejti ki véleményét az Egyesült Államokban évek óta változatlan minimálbér kérdésétől a bevándorlók jogain át az áruhamisítás témájáig, és a globális klímaválsággal kapcsolatos meglátásaikig. Az időzítés azért fontos, mert a céget intenzív terjeszkedési stratégiája, és számos más adatkezelési, jogi és egyéb problémák kapcsán érték mostanában támadások hazájában és külföldön egyaránt.

A Rekognition-ügy

Az egyik legérdekesebb részben az általuk fejlesztett arcfelismerő rendszerrel, a Rekognitionnel kapcsolatos jogi szabályozás szigorítását sürgetik. Ennek hátterében az áll, hogy a cég állami szerveknek, köztük a Bevándorlási és Vámügyi Hatóságnak (ICE) is eladta az alkalmazást, aki számos bírálója szerint jogszerűtlenül használják azt. Emiatt már tüntetés is volt idén júliusban a cég vezérigazgatójának, Jeff Bezos-nak egyik new yorki ingatlana előtt, majd augusztusban helyi zsidó szervezetek egy manhattani Amazon üzlet elé szerveztek több száz fős megmozdulást a bevándorlók emberi jogait védelmükbe véve.

Érdekes módon a blogbejegyzésben három ehhez kapcsolódó állásfoglalás is szerepel:

  • Először is hangsúlyozzák elkötelezettségüket a sokféleség és a bevándorlói jogok tiszteletben tartása mellett,
  • majd leírják, hogy véleményük szerint a kormányzat, és a hatóságok számára a hozzáférhetővé kell tenni a lehető legmodernebb technológiát,
  • ezután pedig a már említett szabályozást sürgetik.

Ebből kiolvashatunk egyfajta hárítást, miszerint ha egyszer nincs megfelelően szabályozva a technológia használata, akkor ne őket hibáztassák, amiért a hatóságok a (nyilván busás haszonnal) rendelkezésükre bocsátott eszközzel visszaélnek.

Klímaváltozás

Ebben a témában is elég határozottan nyilatkoznak, és számos konkrét intézkedést helyeznek kilátásba. “Az ember által okozott klímaváltozás valós, súlyos probléma, és tettekre van szükség mind a magán-, mind a közszférában.” – állítják, ezért kiadták a Global Optimism nevű szervezettel együtt a The Climate Pledge (A klíma-elkötelezettség) elnevezésű kötelezettségvállalási nyilatkozatot, amely a Párizsi Egyezmény célkitűzéseihez csatlakozik. Eszerint az Amazonnál 2030-ra kizárólag megújuló energiát akarnak majd használni, illetve 2040-re a tevékenységükhöz köthető teljes széndioxid-kibocsátást is a nullára fogják csökkenteni. Tervezik 100.000 (!) darab elektromos meghajtású autó beszerzését, amelyeket a kézbesítési hálózatban állítanak majd hadrendbe, illetve további 100 millió dollárt költenek el rövid távon olyan projektekre, mint az erdők újratelepítése, és egyéb szén-dioxid csökkentő megoldások. Ezzel összefüggésben az energiaipar számára is kiemelt technológiai támogatást ígérnek, hogy a fejlesztések révén csökkenthető legyen a károsanyag-kibocsátás. Ezek a intézkedések nyilvánvalóan a vásárlók egyre erősebb elvárásaira reflektálnak a környezettudatosság területén, ahogy erre egy korábbi cikkünkben is kitértünk.

Áruhamisítási problémák

Ez láthatóan érzékeny téma az Amazon számára, mert erőfeszítéseik ellenére nem tudják teljesen kizárni a hamisított árukat a saját piacterükről, ami miatt sok kritika éri a céget. Nemrégiben a több mint 1000 márkát képviselő AAFA (Amerikai Ruházati és Lábbeli Termékszövetség) panaszolta be a céget emiatt a kereskedelmi felügyeleti szerveknél (USTR) emiatt. Az Amazon állítása szerint 2018-ban 400 millió dollárt invesztált be, és 4000 további alkalmazottat vett fel a hamis áruk kiszűrésére. A “Project Zero” program részeként a csomagokat szkennerekkel világítják át a logisztikai pontokon, így próbálva megállapítani, hogy nem tartalmaznak-e hamisított árukat. A blogbejegyzésben pedig ezen a területen is szigorúbb törvényi szabályozást és magasabb büntetéseket sürgetnek.

Állásfoglalás a munkabérekről, az adószabályokról és az egyenlőségről

Kijelentik, hogy szerintük emelni kellene az USA-ban a 2009 óta változatlan minimálbér mértékét, amely jelenleg óránként 7,25 dollár. Állításuk szerint a cég minimálisan 15 dollárt fizet az alkalmazottainak, amit a részmunkaidős és szezonális dolgozók is megkapnak, illetve a magasabb beosztásban lévők sem keresnek ennél sokkal többet, ami a társadalmi egyenlőség melletti elkötelezettségüket mutatja.

A vállalati adózásra nézve nemzetközi szinten is egységes szabályozást sürgetnek. ”A társasági adószabályoknak ösztönözniük kell a gazdaságba történő beruházásokat és a munkahelyteremtést.”- állítják a nyilatkozatban, ezért kijelentik, hogy támogatni fogják az OECD ezirányú nemzetközi egységesítő törekvéseit.

A bevándorlók jogain kívül külön kitérnek a melegek, transzneműek, és egyéb szexuális kisebbséghez tartozók (LGBTQ+) védelmére is. Leírják, hogy az elmúlt három évben kitűnő értékelést kaptak a Human Rights Campaign Foundation (HRC) emberi jogi szervezet vállalati egyenlőségi indexén. Ezzel szemben 2019 elején a CNBC cikkében rámutatott arra, hogy az Amazon 48 legmagasabb pozícióban lévő vezetője szinte mind fehér férfi, és csupán négy nő van közöttük.