A Google felvásárolt egy újabb startupot: a Pointyt

A Google felvásárolta a Pointyt

Tovább terjeszkedik az e-kereskedelem területén a Google, hiszen januárban a cég felvásárolta a hagyományos boltok online termékbemutatóját lehetővé tevő ír startupot, a Pointyt. A Pointy már évek óta szoros partneri kapcsolatot ápolt a céggel, amelynek listázott termékeit a Google “See what’s in store” szeletében meg is jelenített a releváns találati oldalain.

A most felvásárolt startup egy olyan eszközt gyárt, amely vonalkód-leolvasókhoz csatlakoztatható, de kompatibilis rendszerek esetén elegendő a szoftver telepítése is. A POS terminálokra telepített alkalmazás lehetőséget kínál ügyfelei számára, hogy közvetlenül beállíthassák, milyen termékeik jelenjenek meg a közelben tartózkodó felhasználók számára a Google találatai oldalain.

A Google felvásárolta a Pointyt

Ezek az ajánlások leginkább akkor jelennek meg a felhasználóknak, ha közvetlenül az adott kereskedő termékeire kíváncsiak egy-egy keresés során. A Google által 2018 júniusában elindított “See what’s in store” funkció segítségével a készletmenedzsment-alkalmazásokat közvetlenül is megjelenítette a keresési oldalakon, amely lehetőség olyan adatszolgáltatók felé nyitotta meg az utat, mint a Cayan, a Linx, az yReceipts vagy éppen a most felvásárolt Pointy.

Mint azt az alapító Mark Cummins és Charles Bibby elárulták az akvizíció kapcsán, a keresőóriással fenntartott jó kapcsolat az elmúlt évek alatt egyre szorosabb lett, így egyáltalán nem volt meglepetés számukra a cég felvásárlására tett ajánlat. “Az évek alatt nyilvánvaló lett számunkra, hogy osztjuk egymás nézeteit arról, hogyan segítheti a technológia a hagyományos kereskedők tevékenységét. Ez a felvásárlás, csak egy természetes továbblépés a cég által eddig kitaposott úton” – nyilatkozták.

A hat éve Dublinban alapított cég megvételéről hivatalosan még csak a Pointy adott hírt, az akvizíció pénzügyi hátteréről nem nyilatkoztak a tulajdonosok. A Techcrunch értesülései szerint a Google mintegy 163 millió dollárt fizetett a Pointyért. További érdekesség még, hogy Mark Cummins ügyvezetőnek ez már a második sikeres startup értékesítése, mert korábban a Google első angliai akvizíciójának is ő volt az alapítója. A Google még 2010-ben vásárolta meg az akkor még egyetemi tanulmányait végző fejlesztőtől az androidos vizuális kereséssel foglalkozó Plink nevű startupot.

mm
Jóbi Attila

Online marketing menedzser, újságíró, média menedzser és tartalomipari beszállító.

Üzenet a szerzőnek

Kérdésed van?
Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!