Tovább terjeszkedik az e-kereskedelem területén a Google, hiszen januárban a cég felvásárolta a hagyományos boltok online termékbemutatóját lehetővé tevő ír startupot, a Pointyt. A Pointy már évek óta szoros partneri kapcsolatot ápolt a céggel, amelynek listázott termékeit a Google “See what’s in store” szeletében meg is jelenített a releváns találati oldalain.

A most felvásárolt startup egy olyan eszközt gyárt, amely vonalkód-leolvasókhoz csatlakoztatható, de kompatibilis rendszerek esetén elegendő a szoftver telepítése is. A POS terminálokra telepített alkalmazás lehetőséget kínál ügyfelei számára, hogy közvetlenül beállíthassák, milyen termékeik jelenjenek meg a közelben tartózkodó felhasználók számára a Google találatai oldalain.

A Google felvásárolta a Pointyt

Ezek az ajánlások leginkább akkor jelennek meg a felhasználóknak, ha közvetlenül az adott kereskedő termékeire kíváncsiak egy-egy keresés során. A Google által 2018 júniusában elindított “See what’s in store” funkció segítségével a készletmenedzsment-alkalmazásokat közvetlenül is megjelenítette a keresési oldalakon, amely lehetőség olyan adatszolgáltatók felé nyitotta meg az utat, mint a Cayan, a Linx, az yReceipts vagy éppen a most felvásárolt Pointy.

Mint azt az alapító Mark Cummins és Charles Bibby elárulták az akvizíció kapcsán, a keresőóriással fenntartott jó kapcsolat az elmúlt évek alatt egyre szorosabb lett, így egyáltalán nem volt meglepetés számukra a cég felvásárlására tett ajánlat. “Az évek alatt nyilvánvaló lett számunkra, hogy osztjuk egymás nézeteit arról, hogyan segítheti a technológia a hagyományos kereskedők tevékenységét. Ez a felvásárlás, csak egy természetes továbblépés a cég által eddig kitaposott úton” – nyilatkozták.

A hat éve Dublinban alapított cég megvételéről hivatalosan még csak a Pointy adott hírt, az akvizíció pénzügyi hátteréről nem nyilatkoztak a tulajdonosok. A Techcrunch értesülései szerint a Google mintegy 163 millió dollárt fizetett a Pointyért. További érdekesség még, hogy Mark Cummins ügyvezetőnek ez már a második sikeres startup értékesítése, mert korábban a Google első angliai akvizíciójának is ő volt az alapítója. A Google még 2010-ben vásárolta meg az akkor még egyetemi tanulmányait végző fejlesztőtől az androidos vizuális kereséssel foglalkozó Plink nevű startupot.