41 európai uniós ország ár-összehasonlító szolgáltatói fogtak össze, és léptek fel közösen a Google ellen. Hazánkból az árukereső.hu és német anyacégén, a LadenZeile.de-n keresztül a shopalike.hu is csatlakozott a kezdeményezéshez. Azt állítják az érintett szolgáltatók, hogy a keresőóriás szándékosan nem tesz eleget az egyes országok törvényi szabályozásaiban előírt kötelezettségeknek, illetve visszaél piaci erőfölényével.

A cégek ügyvezetői és alapítói nyílt levelet küldtek Margrethe Vestagernek, az Európa Tanács gazdasági versenyfelügyeletét ellátó biztosnak. A közös fellépéshez a piac olyan jelentős szereplői is csatlakoztak, mint a Compare Group, a Preisvergleich, a Testberichte és a Ceneje.

A nyílt levél szerint a Google meg sem próbálja tartani magát az Európa Tanács 2017 júniusában hozott határozatához. Mint ismeretes, ebben a határozatban szólították fel az EU vezetői a Google-t arra, hogy hagyjon fel azzal a gyakorlattal, miszerint a saját ár-összehasonlító szolgáltatását külön, lényegesen jobb helyen jeleníti meg, mint az ezzel foglalkozó más weboldalakat.

A Google változtatott, valóban jobb lett minden?

A Google ezért 2,4 milliárd eurós bírságot kapott az EU-tól 2017-ben, és látszólag megpróbált megfelelni az elvárásoknak. Ennek következtében meg is állapították, hogy lényegesen javultak az ár-összehasonlító szolgáltatások megjelenési feltételei. “Létezik olyan vélemény, amely szerint az egymással rivalizáló szolgáltatások lényegesen több helyen jelennek meg, mint néhány hónappal ezelőtt. Ennek ellenére még nem döntöttük el, hogy ezzel sikerült-e elérni a célunkat, vagy sem.” – reagált Vestager a panaszt tevő cégek állításaira.

Jelenleg ugyanis több vezető szolgáltató továbbra is kifogásolja a Google gyakorlatát. Azt állíták, a cég még mindig visszaél piaci erőfölényével, és akadályozza a versenytársakat, ami miatt csorbulnak a fogyasztók jogai. Ahogy a cégvezetők a nyílt levélben fogalmaznak: “Azt szeretnénk önnél elérni, hogy minden erővel szerezzen érvényt a határozat betartásának, és érje el, hogy a Google végre szüntesse be azt a gyakorlatot, melynek során minden esetben saját szolgáltatásait helyezi előtérbe.”

“A valódi versenyt korántsem sikerült visszaállítani”

Amint írják: “Szeretnék arra is nyomatékosan felhívni a figyelmet, hogy az iparági szereplők már több mint tíz évvel ezelőtt panaszt tettek a Google szolgáltatásával kapcsolatban, és a két évvel ezelőtti döntés fényében sem sikerült a valódi versenyt visszaállítani az egyes nemzetek piacain.”