Május végén érkezett a bejelentés az Alibaba e-kereskedelmi szupervállalat Cainiao nevű logisztikai leányától: legyünk bárhol a világban, ha tőlük rendelünk valamit, azt ők képesek lesznek 72 órán belül az ajtónkig szállítani.

Nem kis vállalás ez egy infrastruktúráját alapvetően Ázsiában működtető cégcsoporttól, épp ezért a szükséges fejlesztések több lépcsőben nyilvánvalóan dollártízmilliárdokat emésztenek majd föl. A 72 órás cél mentén haladva a vállalat új logisztikai központokat létesít egyrészt székhelyén, Hangcsouban, továbbá Kuala Lumpurban, Dubajban, Moszkvában és Liege-ben. Ez utóbbi európai központból irányítják majd az öreg kontinens nyugati részén folytatott műveleteiket.

Fókuszban Nyugat-Európa

A belgiumi Liege repülőterét választotta ki tehát az Alibaba logisztikai központjának helyszínéül. A választás nem véletlen, hiszen elhelyezkedését tekintve a város pontosan az Amszterdam-Párizs-Frankfurt aranyháromszög kellős közepén fekszik. Repülőtere éppen ezért évek óta komoly e-kereskedelmi és importközpontnak számít. A Cainiao a reptér közvetlen közelében építheti fel új bázisát. Innen látják el az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Spanyolország piacait, mégpedig ötórás eléréssel és kezdetben ötnapos kézbesítési határidőkkel.

Liège jelentősége az európai légi szállítmányozásban
Liège jelentősége az európai légi szállítmányozásban / Kép forrása: CAL Cargo Airlines

Jack Ma: 16 milliárd dolláros fejlesztés

Az Alibaba alapítója, Jack Ma szavaival élve a cél egy az egész világot beszövő hálózat megteremtése, amelybe bekapcsolnak minden futárt, minden raktárat, minden központot, minden várost és minden házat. Nem a levegőbe beszél, és igazán nagy reményeket fűz a globális logisztikai hálózat kifejlesztéséhez. Ezt az is bizonyítja, hogy 16 milliárd dollárt pumpál a szektor hatékonyságának növelésébe és a költségek technológiai újításokkal elért csökkentésébe. Jack Ma 2016 óta dolgozik a globális hálózat kiépítésén, ekkor hozta létre első tengerentúli központját a maláj fővárosban.

Wan Lin: Saját légitársaság és globális központok

A Cainiao márciusban egy kimondottan e-kereskedelmi légitársaságot hívott életre, amely Hangcsout és Moszkvát kapcsolja össze, és a világ első ilyen interkontinentális szolgáltatója kifejezetten kis- és középvállalkozások számára. Az Európa nyugati fertályán zajló kereskedést a belgiumi Liege mellett felépülő operatív központból irányítják majd. A Dubajban létesített központ egyéb európai célpontokért, valamint Ázsiáért és Afrikáért felelős.

Wan Lin, a Cainiao elnöke elmondása szerint a hagyományos logisztikai bázisokhoz képest az ő cégük globalizált központokat hoz létre, amelyek kihasználva a földrajzi és technológiai előnyeiket, a nagyobb piacokat tudják ellátni. Ez lehetővé teszi a kisebb vállalatoknak, hogy nemzetközi üzleti tevékenységet folytassanak, mégpedig világszintű, végponttól-végpontig kiépített ellátási láncon keresztül.

Öt évvel ezelőtti létrehozása óta a Cainiao 224 országba és régióba kézbesített már, 2018 januárja óta pedig képes ötnapos szállítási határidőket vállalni Angliában,  Spanyolországban és négy másik országban. A 72 órás kézbesítésre néhány évet még biztosan várni kell, de a jelek szerint nem megalapozatlan az ígéret.