A „kék világ” rövid videós formátuma az egyik legfontosabb eszköz, amivel a felhasználóit saját platformján igyekszik tartani. Hogyan hozd ki belőle a legtöbbet? Tippek és trükkök szakértőktől.

A TikTok hihetetlenül gyorsan tett szert felfoghatatlan népszerűségre. Ennek oka, hogy egy nagyon újszerűnek tűnő formátumot tett széles körben elérhetővé, értve ez alatt azt is, hogy a tartalomkészítés módját is forradalmian egyszerűsítette. A hatalmas sikert aztán a Meta (Facebook-Instagram) birodalma is elirigyelte, de hát ki nem?

Instagram Reels – mire jó?

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Instagram hivatalosan 2020. augusztus 5-én mutatta be az új funkciót, ami lehetővé teszi rövid (15, 30, 60, legfeljebb 90 másodperces) videók rögzítését és szerkesztését az Instagram-kamera segítségével. A Reels videóidat effektusokkal és zenével is feldobhatod, de használhatod a saját, eredeti hangsávodat is. A Reels jelenleg nem mindenki számára érhető el. Fontos tudni, hogy egyes fiókok láthatnak Reels videókat, de nem tudnak ilyeneket rögzíteni.

Így csinálj Reels videókat

Nyisd meg az alkalmazást, koppints a „+” ikonra (vagy húzd el a kezdőképernyőt), és válaszd ki a Reelst a tartalomkészítési menüben. A szerkesztési felület rögtön elérhető lesz, itt adhatsz hozzá a videóhoz különböző effektusokat.

Hang

Egyes fiókoknál nem érhető el az Instagram Music – figyelmeztet az alkalmazás, és sajnos Magyarországon is ez a helyzet. Cserébe használhatod az Instagram készletét, a felhasználók, illetve az általad felvett korábbi videók hangját.

AR effektek

Választhatsz az Instagram vagy a felhasználók által készített filterekből. Nem érdemes sokat váltogatni, találd meg azt a maximum kettőt, ami illik hozzád.

A videó hossza

15, 30, 60, legfeljebb 90 másodperces videókat készíthetsz. A profik külön felhívják rá a figyelmet, hogy inkább hosszabb időkerettel kezdj el dolgozni, mert felvétel közben módosíthatod azt.

Sebesség

Gyorsíthatod vagy lassíthatod a videót, ami különösen hasznos, hogy ne csússzon a ritmusra időzített mozgás, történés. 1-, 2-,3-szoros gyorsításra van lehetőséged, illetve 3- és 5-szörös lassításra.

Elrendezés

Több videó összevágásánál érdemes használni. A funkció segítségével a második videó kezdőképe az azt megelőző videó utolsó képéhez illeszthető.

Időzítő, visszaszámlálás

3 vagy 10 másodperces visszaszámlálást állíthatsz be, utána indul a felvétel.
Fontos! Magyarországon egyelőre még korlátozottan érhető el a Reels, de reményeink szerint ez hamarosan változni fog. Nem találod az app-ban?

 • Ellenőrizd, hogy a legújabb verzió fut-e a mobilon (ha nem, frissítsd)!
 • Beválhat még az is, ha eltávolítod az alkalmazást, majd újratelepíted.
 • Ezek után sem éred el? Kénytelen vagy türelmesen várni.

A klip rögzítése után matricákat, rajzokat, szöveget is adhatsz a frissen elkészült Reelshez, és le is töltheted a készülékre (erről később még lesz szó). A lenti csúszkán módosíthatod, mikor szeretnél szöveget megjeleníteni. Egy vagy több klipet is készíthetsz, ha pedig megosztod a “Felfedezés” területen, akkor az a profilod “Reels-videók” területén is megjelenik. Fontos tudnivaló: Reelsben nem tudsz interaktív matricákat (például szavazást, kérdezz-feleleket és kihívást) használni.

Fontos tudnivalók lépésről lépésre

Teljesen kezdő vagy, új ez az egész? Szerencsére nem kell feltalálnod a spanyolviaszt, mások megtették már helyetted. Hogyan készíthetsz szórakoztató és kreatív tartalmakat a Reels segítségével? A főbb tippek:

 • Érdemes lehet tartalomkészítői fiókra váltani. (Nyisd meg a fiókodat, majd a „Beállítások” menüpont alatt keresd meg a „Fiók” alpontot, ezen belül pedig a “Váltás professzionális fiókra” pontot. Válaszd ki azt a kategóriát, ami legjobban illik hozzád, majd koppints a Tartalomkészítő lehetőségre. )
 • Ha nincs ötleted, nézd meg, hogyan csinálják mások. Ami tetszik, mentsd el (pl. hangot), később felhasználhatod.
 • A “Kamera Beállításai” menüpont alatt megtalálod a Reelst, ezen belül pedig a „Reels-videó mentése a készülékre” opciót. Ha bekapcsolod, posztolás után automatikusan mentésre kerül a tartalom, így később könnyebb lesz újrahasznosítani, vagy más felületre kitenni.
 • A kevesebb több! Felesleges minden videót más filterrel felvenni, válassz legfeljebb kettőt, ami jól működik – lehetőleg természeteset. A cél az, hogy be tudjanak azonosítani.
 • A videó elkészítése után már nem változtathatsz a filteren.
 • Ha megvagy a klip szerkesztésével, kattints a „Tovább”-ra, aztán a „Borító módosítására”. Itt kiválaszthatod a megfelelő képkockát, de saját fotót is feltölthetsz. Találd ki a képaláírást, és ha szükséges, jelöld meg a helyszínt és a szereplőket. (Akárcsak egy sima Instagram posztnál.)

Nem világos mit és hol találsz? Nézd meg ezt a videót!

Jól akarod csinálni? Akkor ez neked szól!

A gyártásban már profi vagy, de valamiért még mindig nem pörögnek a videóid? Fogadd meg az alábbi tanácsokat:

 • Használj szöveget! Nélküle nehéz maradásra bírni azokat a felhasználókat, akik lenémítva találkoznak a videóddal.
 • Alkalmazáson belül szerkeszd a szöveget, figyelj az elhelyezésre!
 • Igyekezz tömören fogalmazni! A túl sok szöveg akadályozza a befogadást, elvonja a figyelmet a videóról.
 • Légy következetes: válassz 1 fő témát, amivel foglalkozol, és mondjuk 5 ehhez kapcsolódót.
 • Az a biztos, ha az elkészült tartalmakat lemented magadnak a készülékedre.
 • Ne akarj feltétlenül népszerű lenni, ennél fontosabb, hogy olyan videókat készíts, amellyel te és a közönséged is elégedettek lesztek. (Röviden, értékeset csinálj, ne trendit!
 • Figyelj a felbontásra (1080p), távolítsd el a nemkívánatos logókat!

További részletek a témában:

Ne felejtsd, a Reels videók könnyedek, céljuk, hogy kreatívan mesélj el egy történetet (természetesen nem egyetlen videóval). Az összes eszköz rendelkezésedre áll az alkalmazásban, ráadásul nemcsak saját, hanem a nálad tapasztaltabb tartalomgyártók ötleteire is támaszkodhatsz.

A kulcs, hogy hiteles tartalmat állíts elő: kerüld a reklámszerűséget, ismerd a közönségedet, és vedd figyelembe, a legtöbb felhasználó szórakoztató dolgot vár. Gyakorolj mielőtt a belevágsz, hiszen legfeljebb egy másfél perced van jó benyomást tenni!