Eltávolítja a hirdetések 28 napos attribúciós ablakának opcióját a Facebook, ami azt jelenti, hogy a hirdetők a továbbiakban nem tudják majd hosszabb távon követni a megjelenésekhez köthető célteljesüléseket.

A változás az előre beállított konverziós céllal futtatott (és ezektől függően automatizált) kampányok tulajdonosainak jelenthet majd nehézséget, vagyis elsődlegesen a nagyobb e-kereskedők kerülhetnek hátrányba.

Mi ez az egész?

A hozzárendelési ablak olyan időtartam, amely arra szolgál, hogy meghatározza, egy adott konverzió teljesülése esetén mennyi időre visszamenőleg kell a hozzárendelési modellnek érintkezési pontokat keresnie ahhoz, hogy az adott hirdetésnek tulajdoníthassa a konverziós esemény sikerét.

28 helyett 7 nap lesz az alapértelmezett

A Facebook a súgója szerint alapbeállításként utolsó érintéses modellt alkalmaz, amiben 28 napos kattintási és 1 napos megjelenítési időablakokat használ. Vagyis ha például a konverziós célként vásárlást jelöl meg a hirdető és az attribúciós modellt és ablakot nem állítja át, eredményként a jelentés azokat a vásárlásokat tulajdonítja majd a Facebook-hirdetésnek, amik esetében a konvertáló felhasználónál a vásárlást megelőző 28 napon belül kattintás vagy 1 napon belül hirdetésmegjelenítés történt (attól függően, melyik történt utoljára). A 28 napos ablak lehetősége most eltűnik, az alapértelmezés 7 napra változik.

Fokozatosan minden fiókba megérkezik a változás

A Facebook október közepétől küldi nyugdíjba a Hirdetéskezelőből a 28 napos időablak lehetőségét, a változás a kék világ szokásához híven fokozatosan következik be, nem egyszerre az egész világon. A változás egyébként inkább érinti majd negatívan azokat a nagyobb cégeket, akik nagy volumenben futtatnak hirdetéseket, és ezekhez valamilyen célhoz kötött automatizálást is alkalmaznak. Természetesen a Facebook Ads API-t is ugyanúgy érinti a változás, legfeljebb később éri el az azt használókat. Azoknak a felhasználóknak, akik automatizált hirdetéseket futtatnak, mindenképpen át kell nézniük őket, hiszen az attribúciós ablak megváltozása a költések kiértékelését alapjaiban befolyásolja.

Miért történik ez az egész?

Egyrészt adatvédelmi okokból. A világ arra halad, hogy egyre kevesebb adatot lehessen gyűjteni a konkrét felhasználóról és azokat rövidebb ideig lehessen tárolni. Ebbe a sorba jól illeszkedik a Facebook jelen lépése, valamint a Google korábbi, a keresési előzmények elérhetőségének korlátozásával kapcsolatos húzása.

A nagyvállalati hirdetőknek kiküldött hivatalos közlemény szerint a közelgő, több böngészőt érintő digitális adatvédelmi kezdeményezések korlátozzák az üzleti vállalkozások képességét az emberek interakcióinak mérésére a domainek és eszközök között. E korlátozások közé tartozik a vállalkozások azon képessége, hogy a konverziós eredményeket hosszabb hozzárendelési időtartamon belül kapcsolják hozzá egy hirdetéshez.

A Search Engine Journal szerint mindez azt jelenti, hogy a Facebook már most felkészül arra, hogy a Chrome böngésző tiltani fogja a harmadik féltől származó sütiket. Hogy ez pontosan mikor lesz, egyelőre nem lehet tudni, de 2 éven belül biztosan bekövetkezik.