Fontos, hogy megválaszoljuk ezt a kérdést, mert ez fogja megadni a feleletet egy még fontosabb, és mindannyiunkat érdeklő kérdésre: melyik a jobb számunkra?

Egyértelmű válasz nem adható a szempontok elemzése nélkül. A kérdés inkább az, hogy kinek melyik a megfelelő, ezért érdemes tételesen végigmenni, hogy mit is kínál nekünk a két, vezető e-kereskedelmi platform. Végeredményben minden felhasználó számára egy-két szempont fogja megadni a választ.

Röviden megfogalmazva a Shopify és a WooCommerce közti különbséget, azt lehet mondani, hogy a Shopify egy teljes körű e-kereskedelmi megoldást ad egy csomagban, míg a WooCommerce azok választása, akiknek van kapacitása, hogy egy bonyolultabb rendszerben, szabadabban mozogva alkossák meg webshopjukat.

Gyorsan összerakható, jól működő webshop, vagy teljes kontroll

A Shopify leveszi az ügyfél válláról a technikai komplikációk jelentette terhet, helyette könnyen megérthető és egyszerűen használható eszközöket ad a kezébe, ami gyakorlatilag az e-kereskedelem teljes tevékenységi körét lefedi. Egy webshopot alapszinten bárki össze tud rakni benne, de a megfelelő beállításokhoz és a testreszabáshoz már nem árt, ha egy erre szakosodott fejlesztőcsapat segítségét vesszük igénybe.

Amennyiben viszont az a cél, hogy minél aprólékosabban és részletesebben testreszabott végeredményt kapjunk, akkor a WooCommerce a megoldás. Ez a szabad forráskódú, WordPress alapú rendszer lehetővé teszi, hogy kód szinten belenyúljunk mindenbe. Szóval a fő kérdés az, hogy mi a fontos: egy könnyen használható, magas színvonalú, teljes körű webshop, vagy hogy minden részletben mi dönthessünk, még ha ez jóval több hozzáértést és munkát is vesz igénye.

A WooCommerce akkor jó, ha a cégünknek arra van szüksége, hogy a webshopot A-tól Z-ig a mi csapatunk dolgozza ki, illetve azoknak ajánlott, akiknek eddig is WordPress alapú oldala volt, és ragaszkodnak ehhez. Ennek ellenére, amikor a Shopify és a Woocommerce között döntünk, nem szabad elfelejteni, hogy ennek a szabadságnak ára van. Más szóval, ha megvan a szükséges háttértudás, és úgy érzed, hogy megbirkózol a technikai kihívásokkal, akkor jó választás lehet a WooCommerce.

Amennyiben viszont kezdő vagy, illetve nem szeretnéd, hogy az erőforrásaid és az időd nagy része a marketing- és sales stratégia helyett a rendszer felépítésére és fejlesztésére menjen el, akkor érdemes inkább a Shopify-t választani. A Shopify mindent egy csomagban kínál: egy hamar összerakható online boltot, rengeteg funkcióval és alkalmazásokkal.

A Forbes így foglalta össze a két platform közötti leglényegesebb különbségeket:

“A WooCommerce-t azoknak találták ki, akik már rendelkeznek egy WordPress alapú oldallal vagy kifejezetten ilyet szeretnének, és céljuk, hogy mindenre kiterjedő kontrollt gyakoroljanak a webáruházuk felett, emellett pedig készek időt fordítani arra, hogy részletesen dolgozzanak a dizájnon. Nagyon aprólékosan testre szabható, és remek SEO lehetőségeket tartalmaz.
A Shopify-t neked találták ki, amennyiben egy teljes körű e-kereskedelmi megoldást szeretnél, amitől gyorsan megkapsz mindent, ami egy webáruház működtetéséhez kell, beleértve rengeteg, könnyen használható funkciót és alkalmazást. Emellett a Shopify-nál kiváló ügyfélszolgálat dolgozik, akik szívesen segítenek bármiben kérdésben, illetve rengeteg integrációs fejlesztési lehetőség van.”

Általánosságban ez mondható el a két rendszer közötti különbségről, de menjünk kicsit bele a részletekbe, hogy árnyaltabb képet kapjunk, ami alapján mindenki maga döntheti el, hogy számára a WooCommerce vagy a Shopify a jó választás.

 • A Shopify mindenféle technikai tudás nélkül használható. Könnyedén felépíthetünk egy professzionális megjelenésű, színvonalas webshopot a segítségével.
 • A WooCommerce nem kifejezetten felhasználóbarát, de ha valakinek van némi programozási rutinja, akkor testreszabott végeredményt tud alkotni. Sok apró részletről kell döntenünk, ami időigényes. Azoknak jók, akiknek ez fontos, ezért nem sajnálják a plusz energiát és időt.
 • A Shopify-jal ezzel szemben gyorsabban megalkothatjuk az oldalunkat, mivel nem kell részletekbe menően ismernünk a rendszert, illetve sok a kész anyag.
 • Ez a különbség a dizájn és megjelenítés terén azt jelenti, hogy míg a WooCommerce végtelen lehetőséget kínál azoknak, akik ezért hajlandóak kód szinten belemenni a dolgokba, addig a Shopify kész témákat kínál. Természetesen itt is van lehetőség a frontendet testreszabni, illetve teljesen egyedi frontendet fejleszteni.
 • Ami a konkrét funkcionalitásokat illeti, sajnos a WooCommerce alulmarad, illetve önmagában nem állja meg a helyét, mert bizonyos dolgokhoz kiegészítő pluginekre van szükség. A Shopify eleve rengeteg beépített megoldással rendelkezik, kezdve a több mint 100 féle fizetési lehetőséggel, a kuponkódokon keresztül a félbehagyott vásárlások nyomonkövetéséig.
 • A WooCommerce erőssége viszont abban rejlik, hogy nyílt forráskódú rendszerként nagyságrendekkel több plugint találunk hozzá. A Shopify esetében továbbra is több mint 3200 alkalmazás közül választhatunk, ami azért szintén nem kis szám.
 • A Shopify omnichannel integrációja lehetővé teszi, hogy más csatornákon (például Amazon, Facebook, eBay, Pinterest) is értékesítsünk. A WooCommerce ugyanúgy lehetőséget ad más csatornák integrálására, azonban ezekhez külön-külön plugint kell megvásárolni, ami végeredményben növeli a szolgáltatás folyó költségeit.
 • Ami a fizetési lehetőségeket illeti, a WooCommerce nem számol fel külön díjat, amennyiben ezt harmadik félen keresztül intézzük. A Shopify-nak is van saját fizetési felülete, illetve lehetőség többféle külső fizetési szolgáltató rendszerének integrációjára. Magyarországon ilyen a BIG FISH Payment Gateway, akiknél a havi tranzakciók várható száma alapján választhatunk csomagot, és magyar nyelvű ügyfélszolgálattal állnak rendelkezésünkre.
 • A Shopify SEO csomagja ugyan erős, de ezen a téren mégsem veszi fel a versenyt a WooCommerce rugalmasságával. Előbbiben beállíthatunk címkéket, metaleírásokat, egyedi URL-t a blogbejegyzéseinknek és a weboldalainknak,  a WooCommerce-hez rengeteg féle SEO szolgáltatás megvásárolható külön plugin formájában.
 • A biztonsági szempontokat megvizsgálva a Shopify csomagja tartalmazza SSL és PCI-DSS tanúsítványokat. A WooCommerce-nél széles körű lehetőségek vannak, de itt a felhasználónak magának kell beszerezni a szükséges tanúsítványokat.
 • Mindkét platform 24 órás ügyfélszolgálatot kínál a hét minden napján. A WebsiteBuilderExpert szerint ebben a WooCommerce a nyerő, a Forbes egálra hozta ki a versenyt, de az Ecommerce Platforms elemzése szerint a Shopify ügyfélszolgálata egyértelműen a legjobb a piacon.

Nem minden az ár, de valakinél ez lehet a mérleg nyelve

A Shopify-nak meghatározott árú csomagjai vannak, míg a WooCommerce sokkal rugalmasabb. Ez azt jelenti, hogy az előbbi esetében kész csomagokból választhatunk, utóbbinál pedig ingyenes az alap, de mindenért külön kell fizetnünk. A Shopify díja a cégünk méretétől függően havonta 29 és 299 dollár közé esik, tehát nagyságrendnyi különbség van a legolcsóbb és a legköltségesebb között, így mindenki az üzleti igényeire szabott csomagra tud előfizetni. A WooCommerce alapvetően ingyenes, de sok az extra költség, ideértve a szerver hostingot, amit magunknak kell megoldanunk, illetve a domain vásárlást is. Ez a megoldást tehát lehet akár olcsóbb, de mire összerakjuk a szükséges funkciókat, előfordulhat, hogy a költségek is elszállnak.

A WooCommerce a technikai guruk, a Shopify a hatékonyságra vágyók választása

Sok a szempont, de összességében egy-egy dologra szűkíthető le, hogy melyik platform miben jeleskedik igazán: a Shopify és a WooCommerce összehasonlításában az előbbi a könnyen kezelhető, kész csomagjaival, az utóbbi pedig a maximális testreszabhatóságával igyekszik a maga oldalára csábítani a felhasználókat.

Aki szeretne egy teljes körű, részletes összehasonlítást látni, annak ajánljuk az Ecommerce Platforms videóját: