Saját, egyszerű számlázási lehetőséget vezet be globálisan a PayPal, a világ legnagyobb online pénzügyi szolgáltatója. A számlagenerálás nem kerül semmibe a kereskedőnek, a vevőnek pedig megkönnyíti a fizetést. A NAV-állóságról nincsenek pontos információink.

A kisvállalkozások egy sor kihívással szembesülnek: a cash flow menedzsmenttől a legjobb piacterek felkutatásán és az új vásárlók elérésén keresztül az ügyfélmegtartásig, ezért olyan megoldásokra van szükségük, amik segítenek egyszerre viselni a sok kalapot. A PayPal eddig is azon dolgozott, hogy mindebben segítse a kisebb vállalkozásokat, hogy azok azzal foglalkozzanak, amivel igazán akarnak: az üzlettel – írja közleményében a PayPal. Hozzáteszik azt is: a PayPalnál felismerték, hogy a kis cégek számára a cash flow az élet vize, ezért olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amik lehetővé teszik az eladások és a befizetések meggyorsítását. Mint írják, a rendszerükben feldolgozott számlák 78 százalékát 1 napon belül kifizetik, és ez nagy segítséget jelent egy folyamatos cash flow kényszerben lévő kisvállalkozás esetében.

A PayPal éppen ezért most egy gyorsabb és könnyebb számlaküldési szolgáltatást ajánl ügyfeleinek, tekintet nélkül az eddig használt platformra. A PayPal Invoicing API könnyen integrálható az ismert e-kereskedelmi rendszerekbe, online piacterekhez és crowdsourcing platformokba, így lehetővé téve a számlák egyszerű és gyors kiállítását, küldését és feldolgozását. Mindez nemcsak az eladóknak és kereskedőknek jó, de a platformokat üzemeltető cégek is nyilvánvaló módon profitálnak a gyorsuló kifizetésekből.

A PayPal Invoicing API világszerte 203 piacon nyújt nemzetközi számlázási lehetőséget 25 különféle devizanemben, melyben a valutaváltást a PayPal kezeli. Vagyis minden olyan országban elérhető, ahol a szolgáltatótól kifizetéseket fogadni lehet. A számlázórendszer a kereskedő számára lehetővé teszi az összes ismert debit- és hitelkártya elfogadását, valamint természetesen a PayPal és PayPal Credit piacfüggő gyorsfizetési lehetőség is adott, sőt a csekkes (USA) és átutalásos kifizetések kezelése sem akadály. A számlák logóval és a céges adatokkal szabadon elláthatók, hogy a vállalkozás igényeinek mindenben megfeleljenek. A számlázó a mai követelményeknek megfelelően képes fizetési emlékeztetőt vagy felszólítást is küldeni. A PayPal ígérete szerint a számlázó API szinte bármilyen webáruházi rendszerrel könnyen integrálható.

Mindez szép és jó, de mi a helyzet Magyarországon, ahol a számlakibocsátást igen szigorúan szabályozzák a törvények?

Szerettünk volna utánajárni annak, hogy a PayPal újdonsága mennyiben lesz használható a viszonylag szigorú magyar adójogszabályi környezetben, azonban a fizetésimegoldás-szolgáltató weboldalain hosszas keresés után sem találtunk erről konkrét információt. Annyi mindenesetre kiderült, hogy technikailag nincs akadálya, hogy egy magyar vállalkozás is használhassa a szolgáltatást. Emailben megkerestük a PayPal európai irodáját, de kérdéseinkre érdemi választ egyelőre nem kaptunk. A cég jogi ügyeire rálátó források azt közölték velünk, hogy a PayPal a világ legnagyobb online pénzügyi szolgáltatója, amely Luxemburgban bejegyzett vállalatként az Európai Unió hatályos jogszabályaival összhangban működik és fejleszti termékeit.

Kérdéseinkkel megkerestük a legelterjedtebb magyar online számlázóprogramok üzemeltetőit is. A Számlázz.hu részéről Kis Ervin Egon stratégiai tanácsadótól azt a felvilágosítást kaptuk, hogy cégük igen komoly erőforrásokat fordít arra, hogy számlázója folyamatosan NAV-álló legyen. A szakember szavai szerint a magyar számlázási szabályok – a számla tartalmi elemeitől a NAV online integráción át – meglehetősen összetettek, elég sok követelményt támasztanak a számlakibocsátóval és a számlázóprogrammal szemben egyaránt. Kis Ervin Egon hangsúlyozta, hogy a Számlázz.hu-ban évek óta elérhető a PayPal-integráció.