A semmiből felépíteni valamit sosem könnyű feladat. Ez különösen igaz olyan komplex rendszerekre, mint egy internetes áruház. Rengeteg dolgot ki kell találni, sok mindenre oda kell figyelni, lehetőség szerint mindent meg kell tervezni. Kicsit könnyebb az ember dolga, ha előre tudja, milyen termékeket fog árusítani leendő webshopjában, és jól ismeri az ezekre vonatkozó jogszabályokat is.

Alapvetően egy webáruház elindítása jogilag egyszerű procedúra. Nem kell hozzá semmilyen szakképzettség vagy külön engedély, a törvény nem követel meg sem fizikai üzlethelyiséget, sem irodát, sem alkalmazottakat. Működési engedélyre sincs szükség, mindössze egy számlaképes vállalkozásra, amelynek kereskedelmi tevékenységét a székhelye szerint illetékes jegyzőnél be kell jelenteni, ezután már indulhat is az árusítás.

Egy fontos kérdés azonban még megválaszolásra vár: mit árulhat egy webshop?

1. Üzletköteles termékek

Elsőként fontos tudni, hogy bizonyos termékeket nem lehet webáruházban értékesíteni, a velük való kereskedés csakis fizikai üzletben engedélyezett. Ezeket hívjuk üzletköteles termékeknek, körüket pedig a 210/2009. (IX.29.) Kormányrendelet határozza meg.

Ide tartoznak a fegyverek, gázsprék, lőszerek, robbanószerek és a legtöbb pirotechnikai eszköz, a legtöbb kémiailag veszélyes vagy robbanásveszélyes anyag és ezek keverékei, a fűtőolaj, az LPG és más üzemanyagok kivételével, egyes magas oldószertartalmú festékek, lakkok és járművek javító fényezésére szolgáló termékek, növényvédőszerek és hatóanyagaik, állatgyógyszerek, ezek készítményei és hatóanyagai, valamint a különféle hulladékok. Nem forgalmazhatók csomagküldő kereskedelem útján a kedvtelésből tartott állatok sem.

2. Engedélyköteles termékek

Vannak olyan termékkörök is, amelyek forgalmazása külön engedélyeztetési eljáráshoz kötött, vagyis ahhoz, hogy webáruházunkban (vagy más módon) árusíthassuk ezeket, szakhatósági engedélyt kell beszereznünk.

Környezetvédelmi, építésügyi, tűzvédelmi szakhatósági és közlekedési felügyeleti engedélyek szükségesek az építőanyagok, járművek, tüzelőanyagok, gázpalack értékesítéséhez. Az ÁNTSZ engedélye szükséges az élelmiszer, tej, tejtermék, zöldség, gyümölcs, hús, hal, kenyér, pékáru, fagylalt, cukor, alkoholos ital, üdítő, gyógyhatású készítmény, illóolaj, kozmetikai és vegyipari cikkek, mezőgazdasági cikkek, üzemanyagok, termények, élő állat és takarmány kereskedelméhez, valamint az étel-házhozszállításhoz.

3. Bejelentésköteles termékek

Ha a webáruházunk nemesfémből készült ékszert, dísztárgyat, karórát vagy hasonló árut kíván forgalmazni, a tevékenység bejelentéshez és hatósági nyilvántartásba vételhez kötött. A bejelentést a Kormányablak online felületén kell megtenni, az árusítást pedig azonnal meg lehet kezdeni, nem kell megvárni a határozatot. Természetesen, ha valamilyen okból a hivatal megtagadja a nyilvántartásba vételt, az árusítást az eljárás idejére fel kell függeszteni.

Fontos tudni még, hogy bár a nemesfémek hagyományos bolti kereskedelméhez óra-ékszer kereskedelmi, ötvös vagy ékszerbecsüs szakképesítés szükséges, amennyiben kizárólag csomagküldő értékesítést végzünk, nincs szükség a képzettség igazolására.

4. A környezetvédelmi termékdíj hatálya alá eső termékek

Bizonyos terméktípusok a gyártásukkal vagy a hozzájuk kapcsolódóan keletkező hulladékok kezelése miatt fokozottan megterhelik a környezetet. Ezért ezek az áruk a környezetvédelmi termékdíj hatálya alá esnek, amelyről a 2011. évi LXXXV. törvény rendelkezik részletesen. Klasszikusan ilyen termékek az autógumik, a különféle műanyagok, a kőolajszármazékok, mindenféle vegyipari termékek, irodai és reklámhordozó papírok, de a különböző akkumulátorok, elektromos és elektronikai berendezések is beletartoznak ebbe a kategóriába. Sőt, ha az árusított termékeinket mi csomagoljuk be, akkor a csomagolóanyagok után is termékdíjat kell fizetni.

Összegezve elmondható, hogy hazánkban a legtöbb dolog szabadon árusítható internetes csomagküldéssel, de az alapvető termékkategóriák esetében mindig érdemes megbízható forrásból utánajárni, nem esik-e a termék valamelyik fenti kategóriába, hogy a későbbi kellemetlenségek elkerülhetők legyenek.

Egy webáruház szoftver feltelepítése vagy egy bérelt áruház elindítása technikailag csak néhány lépésből áll, de egy jogilag minden szempontból megfelelő, és üzletileg is sikeres webshop elindítása ennél jóval összetettebb feladat.

Cikksorozatunkban egy helyen megtalálsz minden olyan gyakorlati tudnivalót, ami egy webshop elindításához szükséges: Webáruház-indítás lépésről lépésre

Cikkünk célja a tájékoztatás, írásaink nem minősülnek szakmai vagy jogi tanácsadásnak, az azokban leírtak alapján hozott döntésekért és azok következményeiért felelősséget nem vállalunk. 

Minden esetben javasoljuk, hogy a konkrét esetről jogi, könyvelési, vagy egyéb szakértővel, szükség esetén a szakhatósággal konzultálj, mielőtt ténylegesen elindítod a webáruházadat.

 

Ingyenes Webáruház Konzultációk
A kezdeti webshop beállításoktól kezdve a vevőszerzésig mindenben tudunk segíteni. Legyen a Shoprenter az e-kereskedelmi partnered!