2024 nagy kérdése lesz, hogy sikerül-e a generatív AI forradalmat valódi üzleti eredmények nyelvére lefordítani és a rohamtempóban fejlődő iparág fejlesztései utat találnak-e a végső fogyasztókhoz, vagy a vállalati szektor szereplőihez. Megnéztük, mennyire pontosan tudják a különböző AI-ok, hogy mi az a Kosárérték, és mit is csinál.

Egy friss felmérésben, mintegy 1400 cégvezetőt kérdezett meg az AI gyakorlati alkalmazásának lehetőségéről a Boston Consulting Group (BCG). A cégvezetők kétharmada úgy nyilatkozott: inkább kivár a komolyabb mesterséges intelligencia befektetések megkezdésével. Úgy vélik, két éven belül elrobog a hype vonat és 71 százalékuk (ezért is) egyelőre megfigyelőként, szigorúan kísérleti jelleggel támaszkodik a generatív AI szolgáltatásokra, vagy csak kisebb léptékű pilot projekteket indít a cégen belül.

Vegyük például a tartalom marketinget!   Bár a generatív AI egyre fejlettebb, bármivel rukkoljanak is elő az új szolgáltatások, az továbbra is képtelen valódi újdonságot produkálni. Önálló következtetéseket nem tudnak levonni, ellenben kiválóan rendszerezik és szintetizálják a már meglévő információkat, mint például kérdések helyben történő, azonnali megválaszolása a keresőmotorokban. De a termék adatlapok és leírások megalkotása is nagyon hasznos lehet, habár a tartalom előállításában meglévő alapvető korlátai továbbra megmaradtak.

Az újszerűséget hiányoló cikkek szaporodása komoly kihívást jelenthet a kreatív tartalommarketing számára. Ezzel szemben számos működő és már elérhető marketing feladat automatizálható, mint például a vásárlói perszónák, azaz a potenciális vásárlói profilok megalkotása.

ChatGPT, ICP Generator, M1 Project

Megnéztünk három olyan AI plaftformot, amely ígérete szerint képes lehet arra, hogy a már meglévő vevői adatbázisok alapján létrehozza számunkra az ideális vásárló tökéletes profilját, ne adj isten azonnali megoldásokat kínáljon  ezek elérésére és a megfelelő marketing stratégiák kialakítására.

A Chat-GPT alapú ICP Generator, a Lemlist vagy M1-Project mind azt ígéri, hogy segítségével közelebb juthatunk az ideális vásárló profiljának megalkotásához. Az ideális vásárlói profil megtalálása az e-kereskedelemben már  az üzleti tervezési szakasz legelején felmerül.

Mi jellemzi a potenciális vásárlóinkat, illetve hogyan tudunk többet és jobbat adni nekik, mint amit jelenleg kapnak. A legtöbb esetben meg tudjuk határozni az értékes (high-value) felhasználók körét, akiket azután jól megkülönböztethető alcsoportokra oszthatunk. Marketing perszónákat ma már a legtöbben alkalmaznak, de azzal is növelhetjük a konverziót, a kosárértéket és a visszatérő vásárlóink számát, ha a felhasználói élmény megtervezéshez is keresünk támpontokat a potenciális vásárlói körben.

Custom GPT: ICP Generator

ICP – Ideal Customer Profile Generator,” a ChatGPT előfizetők számára elérhető GPT plugin, amellyel egy tetszőleges URL alapján elkészíti az adott oldal elemzését és vázolja a lehetséges célközönség leghatékonyabb elérésének módját. Annak ellenére, hogy az oldalt magyar nyelven kellett elemeznie, a prompt után mintegy fél perccel már kész is volt a GPT generálta válasz.

A legtöbb generatív outputhoz hasonlóan meglehetősen általános, de egyébként meglepően pontos volt a kép.

“ A “Kosárérték.hu” egy olyan e-kereskedelmi magazinnak tűnik, amely értékes meglátásokat, trendeket, híreket és tippeket kínál az e-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások számára. Az online kiskereskedelem szempontjából releváns témák széles skáláját fedi le, beleértve a marketing stratégiákat, a technológiai fejlesztéseket, a vásárlói élményt és a logisztikát. Ez a platform különösen hasznos lehet azoknak az e-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknak, amelyek szeretnének az élvonalban maradni a dinamikus online kiskereskedelmi környezetben.

Tekintettel a Kosárérték.hu tartalmára és fókuszterületeire, ideális ügyfélprofilja (ICP – Ideal Customer Profile) a következőképpen határozható meg a Gartner ICP keretrendszer segítségével:

Vállalati jellemzők

Iparág: E-kereskedelem és online kiskereskedelem
Méret: Kis startupoktól kezdve egészen a nagy, online értékesítéssel foglalkozó vállalatokig.
Bevétel: Azok a vállalkozások, amelyek a jobb marketingstratégiák, vásárlói élmény és működési hatékonyság révén szeretnék növelni online értékesítési bevételeiket.

 • Technológiai jellemzők

Technológia bevezetése: Olyan vállalkozások, amelyek nyitottak az új e-kereskedelmi technológiák bevezetésére. Ilyenek például az e-kereskedelmi platformok, a marketing automatizálási eszközök, az elemzések és a vevőszolgálati technológiák.

E-kereskedelmi platformok: Olyan vállalatok, amelyek e-kereskedelmi platformokat használnak, vagy tervezik azok használatát. Például a Shopify, a WooCommerce, a Magento  stb.

 • Pszichológiai jellemzők

Kihívások: A növekvő online verseny, a vásárlói élmény javítása, a működési hatékonyság optimalizálása, és az adatok hasznosítása a döntéshozatalban.

Célok: Az online értékesítés növelése, az ügyfélkör bővítése, a vevőhűség javítása és az e-kereskedelmi trendek és technológiák ismerete előnyt jelent.

 • Viselkedési adatok

Online viselkedés: Olyan vállalkozások, amelyek aktívan keresik az e-kereskedelmi trendeket, marketingstratégiákat, a vásárlói élmény javításának módszereit és a működési hatékonyság növelésének tippjeit.

Elköteleződés: Azok a vállalatok, amelyeket érdekel az e-kereskedelmi konferenciákon, webináriumokon való részvétel, valamint az e-kereskedelemmel kapcsolatos cikkek és esettanulmányok olvasása.

 • Demográfiai adatok

Fő döntéshozók: E-kereskedelmi menedzserek, marketingmenedzserek, vállalkozók, az online kiskereskedelmi szektorban részt vevő IT-menedzserek.

 • Környezeti tényezők

Piaci trendek: Az e-kereskedelem gyors növekedése, az omnichannel stratégiák növekvő fontossága, valamint a mesterséges intelligencia és a gépi tanuláshoz hasonló feltörekvő technológiák alkalmazása a vásárlói élmény és a működési hatékonyság javítása érdekében.

Milyen platformok közül  válasszunk?

Az ilyen vállalatokat célzó marketing csatornáiként hatékonyak lehetnek a következő platformok: LinkedIn (üzleti kapcsolatok kiépítése), Google Ads (az e-kereskedelmi megoldásokat kereső vállalatok elérése), Facebook és Instagram (tágabb márkaismertség kampányok) és SEO-stratégiák (jobb láthatóság az e-kereskedelemmel kapcsolatos keresésekben). A fent említett konkrét kihívásokkal és célokkal foglalkozó, vonzó tartalom jól fog rezonálni ezzel a közönséggel.

A Kosárérték.hu által kínált meglátások és tartalmak arra utalnak, hogy értékes tudásbázisként szolgálhatnak az e-kereskedelem buktatóival szembesülő vállalkozások számára, így ez egy nélkülözhetetlen platform az e-kereskedelmi betekintések és stratégiák megismeréséhez.”

Egy gyors körképnek egyébként tökéletesen megfelel, de marketing killer-appnak nem nevezhető a mágia, amit az ICP Generator kínál, mindenesetre ha valaki már rendelkezik Plus vagy Teams szolgáltatással, el lehet vinni egy teszt körre a modult. Csak azért előfizetni azonban aligha érheti meg bárkinek is.

Lemlist

A Lemlist segítségével szintén egy megadott URL alapján készíthetjük az ideális vásárlói profilunkat. A platformra ingyen regisztrálhatunk ugyan, de a részletes profilok eléréséhez már szükség lehet előfizetésre is.

Az URL és email címünk megadása után már nincs más dolgunk, mint egy “érték javaslatot” és “rövid leírást” megadnunk magunkról és kiválasztani, hogy a B2B vagy a B2C területen vagyunk érdekeltek és egy-két percen belül meg is kapjuk a generált perszónákat.

Itt többek között javaslatokat kapunk a leghatékonyabb marketing csatornákról, az ideális vásárló poziciójáról és vélt érdeklődési köréről, valamint az adott perszóna elérésének legproblémásabb pontjairól is.

Látható, hogy az előző megoldáshoz képest a Lemlist által generált profil már lényeges részletesebb, és mindjárt három különböző perszónát is letölthetünk emailben. A ICP generátor mellett a Lemlist azonban email marketing kampányok és napi, marketing feladatok menedzseléséhez is számos segítséget kínál.

A négy különböző tierben kiválasztható előfizetések, havi 32 és 130 dolllár között mozognak és leginkább a menedzselhető kampányok számában, valamint az elérhető szolgálatások terén is igen nagy szórást és jelentős különbségeket mutatnak.

M1-Project

Az M1-Project ICP profil generátora szintén ingyenesen kipróbálható. Miután megadtuk az URL-t, és azt, hogy milyen célból generálunk Vásárlói Perszónákat, máris elkészít számunkra egy üzleti profilt.

 • Vállalkozásom leírása:

A Kosárérték.hu egy átfogó e-kereskedelmi magazin, amely tudásközpontként szolgál a logisztika, a postafiók-kezelés, a webáruházak létrehozása és az e-kereskedelmi piaci ismeretek terén. Cikkeket tartalmaz a konverzióoptimalizálásról, a működési hatékonyságról, a technológiai trendekről, a fizetési megoldásokról és az iparág szereplőivel készített interjúkról, platformot biztosítva mind a kezdő, mind a tapasztalt e-kereskedelmi vállalkozók és szolgáltatók számára.

 • Mit kínál pontosan a vállalkozásom?

A platform szakértői betekintést, piaci jelentéseket, működési stratégiákat és interjúkat kínál, kiemelve az e-kereskedelmi szektor trendjeit és technológiai vívmányait. Létfontosságú erőforrásokat is biztosít online áruházak indításához, a keresőmotoros láthatóság optimalizálásához, valamint a jelentős vásárlási események – például a Black Friday – közötti navigáláshoz.

 • Hogyan működik?

Az olvasók azért tekintenek az e-magazinra friss információkért, hogy tanuljanak a részletes útmutatókból, esettanulmányokból és szakértői elemzésekből. A honlap oktatási eszközként szolgál, segítve a kiskereskedőket online jelenlétük, konverziós arányaik és általános működési hatékonyságuk javításában.

Melyek a vállalkozásom (termék vagy szolgáltatás) főbb funkciói/képességei?

 • Piaci trendek és e-kereskedelmi betekintések publikálása.
 • Tippek webáruházak indításához és optimalizáláshoz.
 • Frissítések a logisztikai és szállítási megoldásokról
 • Kereső motor optimalizálás (SEO) és a Google Analytics oktatása
 • Az e-kereskedelmet befolyásoló eseményekről való tudósítás, mint például a Black Friday
 • Lehetőség arra, hogy a sikertörténetekből és a szakértői interjúkból tanulhassanak az olvasók

Melyek a termékem/szolgáltatásom fő előnyei?

 • Az e-kereskedelmi iparág mélyreható elemzése.
 • Gyakorlati útmutatók az üzleti tevékenységhez és az áruházak menedzseléséhez.
 • Szakértői tippek a konverziós arányok növeléséhez.
 • A legújabb információk a logisztikai változásokról és megoldásokról.
 • E-kereskedelmi vállalkozások támogatása interjúk és esettanulmányok segítségével.

Miben különbözik a vállalkozásom a versenytársaktól?

 • A globális e-kereskedelmi trendek mellett a magyarországi sajátosságokra is fókuszál
 • Az operatív, technológiai és stratégiai e-kereskedelmi szempontok egyedülálló keveréke.
 • Rendszeres frissítések a létfontosságú e-kereskedelmi időpontokról és eseményekről.
 • Hozzáférés az iparági szakértők meglátásaihoz és gyakorlati tapasztalatokhoz.
 • A főbb hangsúlyok a technológiai és műszaki újításokon kívül kiterjednek az ügyfélkapcsolatok e-kereskedelemben betöltött szerepére is.”

Ezek után lépésekről lépésekre azonosíthatjuk, hogy melyik szektorból érkezőket célozzuk meg elsősorban. Az M1-Project pedig vázolja a lehetséges buktatókat, valamint az azok leküzdéséhez szükséges lépéseket, majd a pár perces folyamat végén generál számunka egy ideális vásárlói profilt.

A teljes, cég ígérete szerint negyven oldalas riportot azonban már 99 dollárért küldi el az általunk megadott email címre. Az M1 által generált output talán a legrészletesebb az általunk tesztelt három szolgáltatás közül, ennek ellenére magán viseli a generatív AI eszközök által kínált tartalom minden jelét.

Az M1-Project ezen felül akár teljes marketing kampányok AI asszisztenciájára is képes, ahogyan – ígérete szerint – teljes termékkatalógusok elkészítésére, a célközönség felhasználói szegmentációjának felállítására vagy  Facebook kampányok lebonyolítására is. Ezek azonban mind-mind egyedi áron érhetők el, csak egyszeri riport elkészítéséért kért fix összegeket, és előfizetéses modellben nem elérhetőek szolgáltatásaik.

Végszó

Annyi mindenesetre az ingyenesen is kipróbálható részről elmondható, hogy meglehetősen stílus formában prezentálja számunkra a generált outputot az M1-Project, az azonban, hogy az ott talált információk mennyire bírnak majd relevációval számunkra, továbbra is kérdés lehet.