A Német Posta a DHL-lel közösen fejleszti digitális szolgáltatásait

A Német Posta a DHL-el közösen fejleszti digitális szolgáltatásait

Március elején jelentette be a Német Posta, hogy a DHL Pakettel közösen számos új digitális szolgáltatást vezet be a közeljövőben, illetve a már korábban bevezetett szolgáltatásaikat is együttes erővel próbálják meg még hatékonyabban üzemeltetni.

A jelenlegi szolgáltatásokkal kapcsolatban a német közszolgáltatónál azt várják a fejlesztésektől, hogy az eddiginél is átláthatóbb és könnyebb lesz a csomagok és levelek feladása. Az újítások között szerepel továbbá a levelek nyomon követése, a feladott csomagok lefényképezésének a lehetősége, és az év minden napján elérhető postai automaták számának növelése, és funkciónak bővítése.

Mint azt a két cég képviselője a bejelentés kapcsán elmondta, nemcsak a fogadó, de a küldő fél számára is le akarják egyszerűsíteni a csomagok és levelek feladását. A szolgáltatások további digitalizációjának programját három év alatt tervezik megvalósítani, a most bejelentett fejlesztések nagy része pedig a tervek szerint már az idén elérhető lesz.

Ezek egyike, a mátrixalapú nyomkövetés tulajdonképpen a digitális korszak bélyege lesz, ami azon túl, hogy igazolja a postai költség megfizetését, pontosan azonosítja a küldeményt is, valamint lehetővé teszi annak valós idejű követését. Erre pedig nemcsak a feladónak, hanem a levél címzettjének is lesz lehetősége, így mindkét fél pontosan tisztában lesz azzal, mikor kézbesítik a feladott levelet, és a borítékról készült fotókat is előzetesen megkaphatják majd emailben.

A közös fejlesztésnek hála még az idén lehetőségük lesz a DHL ügyfeleinek arra, hogy az ugyanerre a technológiára építve, valós időben nyomon kövessék a cég által szállított csomagok pontos helyzetét. A német postával közösen bevezetni kívánt technológia révén mind a DHL.de oldalon, mind a cég saját mobilalkalmazásában lehetőség lesz hasonló szolgáltatás igénybe vételére. A megoldás lényege, hogy a címzett a kézbesítés előtt 60-90 perccel értesítést kap a csomag érkezéséről, és egy visszaszámláló mutatja, hogy a futárnak hány megállója lesz, mielőtt a csomag megérkezik az adott címre. Ezzel egyidőben az ügyfelek valós időben követhetik majd a futárcég kézbesítő kocsiját a Google Mapsen, illetve a rendszer kézbesítés előtt automatikus értesítést küld a címzettnek a csomag érkezéséről.

Ezek a nyomkövetésen túl a feladás igazolására szolgáló matricák digitális formában is beszerezhetőek lesznek majd a DHL alkalmazásában. A csomagot küldő fél egy QR kódot kap, amelyet felragaszt a feladni kívánt küldeményre, amely már indulhat is a 24000 DHL csomagátvételt lehetővé tévő kiskereskedelmi egység, vagy a 4500 DHL csomagkézbesítő automata egyikéhez. Ezenfelül természetesen a feladó kérheti azt is, hogy a futár maga vigye el a feladni kívánt csomagot.

A tervek szerint a 4500 németországi csomagátvevő pontot a DHL a jövőben a Német Postával közösen üzemelteti majd, és ezek számát a jelenlegiről még idén 7000-re emelik. A tervek szerint ezeken keresztül már nemcsak csomagokat, de leveleket is küldhetnek/fogadhatnak az ügyfelek. Így tulajdonképpen a csomagpont funkciók mellett 0-24 óráig üzemelő postahivatalként is működnek majd.

Hasonló fejlesztések és digitalizációs törekvések a Magyar Postánál is zajlanak, ahol tavaly év végén adták át azt az elektronikus kézbesítő rendszert, amely teljesen új, digitális alapra helyezi a levélfeldolgozás és kézbesítés folyamatát. A Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter által tavaly decemberben bemutatott fejlesztés lehetővé teszi, hogy az ügyfelek digitális eszközökön írják alá az ajánlott levelek átvételét, illetve követhetik a feladott küldemények útját. Ezeknek a digitális szolgáltatásoknak az igénybevételére azonban egyelőre még csak a postai forgalom húsz százalékánál van lehetőségük az ügyfeleknek.

A projekt még így is meglehetősen komplex volt, hiszen bevezetéséhez a Magyar Postánál 650 alkalmazás működését kellett összehangolni mintegy 2800 szolgáltatási ponton. Az elkészült rendszer támogatja a közigazgatás digitális átállását is. A postai digitális eszközök pedig elvileg alkalmasak az eSzemélyi igazolvány elfogadására is. A több mint négy milliárd forintból megvalósított rendszer működtetéséhez a Magyar Posta mintegy 8000 PDA-t, 3000 mobil nyomtatót, és több mint 4000 digitális aláírópadot szerzett be. Az új elektronikus kézbesítési rendszerrel elvileg Magyarország címhelyeinek 97 százaléka, mintegy 4,56 millió címhely érhető el.

mm
Jóbi Attila

Onlinemarketing-menedzser, újságíró, médiamenedzser és tartalomipari beszállító.

Üzenet a szerzőnek

Kérdésed van?
Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!