Tízből hét felnőtt magyar értesült a kis értékű külföldi küldemények áfamentességének megszűnéséről, ám a többség nem érzékelt ebből adódó változást a rendelési folyamat során – derült ki a Reacty Digital nyár végi felméréséből, mely nem, kor, illetve a lakóhely régiója alapján reprezentatív a 18-79 éves magyar lakosságra nézve. A vizsgált korosztályba tartozók bő harmada vásárolt online külföldről az elmúlt egy év során és ötöde tervez határon túlról rendelni a következő egy évben.

Külföldi rendelések az elmúlt egy évben

A felnőtt magyarok közel háromnegyede (71%) hallott arról, hogy 2021. július 1-jével módosultak a külföldi rendelésre vonatkozó áfa-szabályok és megszűnt a 22 eurónál kisebb értékű, Európai Unión kívüli országból érkező termékek áfamentessége. Az online vásárlók között ez az arány lényegesen magasabb (78%), míg az interneten nem rendelők csupán feléhez jutott el az információ. Aki értesült erről, az elsősorban a médián (újságcikk, internetes hírportál, televízió, rádió stb.) keresztül tájékozódott (86%), ötödük (19%) ismerősök, barátok által szerzett róla tudomást, hatoduk (16%) pedig valamely webáruház honlapján látott erre vonatkozó információt.

A 18-79 éves magyarok bő harmada rendelt külföldi webáruházból a felmérést megelőző egy év során. Több mint felük (56%) még 2021. július 1-je előtt vásárolt, bő harmaduk (38%) előtte és utána is, és csupán 6 százalék rendelt kizárólag az áfaszabályok módosítását követő időszakban. Akik gyakrabban rendelnek online, azok a külföldi rendeléseket is nagyobb eséllyel vállalják, a legalább havonta online rendelők háromötöde (61%) vásárolt külföldről (is) az elmúlt egy évben.

Azok, akik a szabálymódosítás előtt és után is kipróbálták a külföldi rendelést, többségében (56%) nem tapasztaltak változást a rendelési / fizetési folyamatban. Harmaduk (35%) jelezte, hogy érzékelt némi eltérést, tizedük pedig nem volt biztos benne, hogy módosult-e a folyamat.

Reacty Digital: vége van a kis értékű termékek külföldi rendelésének?

Mit hoz a jövő?

Csupán a 18-79 évesek ötöde (19%) tervezi úgy, hogy külföldről szeretne vásárolni az elkövetkező egy évben. A korábban külföldről rendelők kétötöde szándékozik a jövőben is határon túlról vásárolni, míg az elmúlt egy évben külföldről nem vásárlók csupán 7 százaléka valószínűsíti, hogy kipróbálja ezt. A felnőtt lakosság bő negyede (28%) nem tudja előre eldönteni, míg több mint fele (valószínűleg) nem rendel majd határon túlról.

Attól függően, hogy ezek a jövőbeli szándékok hogyan valósulnak meg, akár jelentős visszaesés is elképzelhető a külföldről rendelők arányában a korábbi évekhez képest, főként az olyan, kis értékű termékkategóriák esetén, mint például a mobiltelefon kiegészítők, melyek az áfamentesség eltörlése miatt drágulhatnak, illetve egyes webáruházakban a vásárlási folyamat a korábbinál bonyolultabb lehet.