Miközben amerikai kutatások azt mutatják, hogy az online vásárlók inkább részesítik előnyben az ingyenes szállítást a gyorsasággal szemben, valamint a Ecommerce Hungary konferencia kerekasztal beszélgetésében is egyetértettek a résztvevők abban, hogy ma itthon a 2-3 napos, de kiszámítható és pontos kiszállítás az elvárás, egy angol cég erre ellenkező gyakorlattal cáfolt rá.

Magyarországon talán nem mindenki ismeri az ASOS nevét, de Anglia legnagyobb online divatáruháza nemrég olyan adatokat közölt, amire bárki felkapja a fejét, aki kereskedelemmel foglalkozik. 2017 utolsó harmadában 30,5 százalékkal növelték eladásaikat, belföldi forgalmuk pedig 23,3 százalékkal nőtt.

Ahogy Nick Beighton vezérigazgató kifejtette, a növekedést két új szolgáltatásuknak köszönhető. Az első az ASOS Instant, aminek keretében az Egyesült Királyság területén leadott rendelések esetében még aznap kiszállítják a megrendelt árukat. A másik a Try-Before-Buy, ami lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy felpróbálhassák, majd harminc napon belül térítésmentesen és magyarázat nélkül visszaküldhessék a megvásárolni mégsem kívánt ruházati termékeket.

Sőt, a rendszer valójában fordítottan, úgynevezett PayLater szolgáltatásként működik. A felhasználó egy mobilalkalmazás segítségével megrendel bármit az ASOS 85000 termékes árukészletéből, amit kiszállítanak neki. Ezután ő felpróbálja a ruhákat, eldönti, hogy mire van szüksége és csak azért fizet, amit meg akar tartani. A többit pedig visszaküldi. Ezzel a hagyományos kereskedők utolsó komoly előnyüket veszítik el az internetes áruházzal szemben.

Az elemzők szerint a vezérigazgató nem téved: az ASOS növekedése főként brick-and-mortar versenytársaik kárára történt, a vásárlók az ilyen korszerű kényelmi szolgáltatások mellett szívesebben választják az online megoldást ahelyett, hogy személyesen elmennének a ruházati boltokba. Ez pontosan az a növekedés, amiért a versenytársak a fél karjukat odaadnák: az ASOS elsődleges célcsoportja a divattudatos huszonévesek, ők azok, akik simán átállnak a webáruházi vásárlásra, elhagyva a fizikai üzletekben shoppingolást, ha ezzel jól járhatnak és kényelmesebb a számukra.

Az ASOS szinte hihetetlen növekedésével párhuzamosan a TopShop éppen az online értékesítés költségeinek növekedésére hivatkozva kért árleszállítást beszállítóitól, a New Look Retail Group pedig az apadó eladások miatt arra ösztönözte a vállalatot, hogy megnyugtassa a befektetőket: megfelelő likviditással rendelkezik.

A helyzet egyébként online fronton is kemény, a Boohoo.com 10 hónap alatt megduplázta eladásait, az Amazon pedig a divat piacát nevezte meg új prioritásként. Az ASOS tehát nem véletlenül és nem is előzmények nélkül vágott bele ezekbe a ma még párját ritkító extraszolgáltatásokba, amelyek növelik eladásait, de természetesen komoly költségvonzataik vannak, így a profitabilitás is mérséklődik.

Mindazonáltal a siker nem maradt el, míg az év végi ünnepi időszakot összességében korlátozott forgalom és visszafogott vásárlói költekezés jellemezte, az ASOS azon kevesek közé tartozik, akik ilyen körülmények között nyertesként zárták az évet. Az olyan nagyok, mint a Debenhams áruházlánc és a House of Fraser szenvedtek a szezonban, a Tesco és a Sainsbury költségcsökkentési céllal menedzseri állások ezreinek megszüntetéséről határozott.

Közben az ASOS bejelentette, hogy belföldi kiskereskedelmi eladásai elérték a 300,9 millió fontot (400,9 millió dollár, 23,3% növekedés), amerikai kiskereskedelmi eladásai a 146,48 millió dollárt (23,8% növekedés), teljes eladási mutatója 790,4 millió font volt (1,13 milliárd dollár, 30,5% növekedés), összesített bevételként pedig 1,16 milliárd dollárt jelentett az e-kereskedő.

A költséges új szolgáltatásokat tehát úgy tűnik, nagyon is megérte bevezetni.

Határokon átnyúló csomagküldés egyedi igényekre szabva!
Egyszerű csomag nyomon követési és módosítási lehetőségek, garantált másnapi kézbesítési kísérlet és fenntartható szállítási megoldások felmerülő extra költségek nélkül. Kérd Te is a DPD Hungary ajánlatát!