Az iparág jelenlegi problémáiról és várható kilátásairól kérdeztük Várkonyi Balázst az eMAG Magyarországtól, illetve Csányi Zoltánt a Dressától.

Minden jel szerint nehéz idők jönnek az online kereskedelemre is: a koronavírus-járvány óta még mindig nem álltak helyre az ellátási láncok, az Ukrajnában zajló háború pedig csak tetézte a problémákat: visszaszorul az emberek költekezési kedve, illetve az infláció miatt eleve kevesebbet ér a fizetésünk. A válságra érkezett válság ráadásul épp akkor jött, amikor megállt az online kereskedelem robbanásszerű növekedése – azon egyszerű oknál fogva, hogy újra kinyílt a világ, beindult a szolgáltatóipar, és kiderült, hogy az emberek jelentős része továbbra is szeretne inkább hagyományos üzletbe menni.

Nyilván minden országban mások a nehézségek attól függően, hol milyen módszerekkel próbálja a helyi kormány megállítani a bajokat, ezért mi kifejezetten a hazai online kereskedelem fontos szereplőinél, az eMAG Magyarország illetve a Dressa.hu ügyvezetőinél érdeklődtünk arról, mi várható náluk, és milyen alapokról indultak.

A járványhelyzetben minden nap karácsony volt

“A pandémia alatt gyakorlatilag úgy működött az online vásárlás, mintha folyamatosan Black Friday vagy karácsonyi szezon lett volna. Ez a hatalmas, körülbelül dupla gyorsaságú növekedés nagyjából tavaly nyár végéig tartott ki, amikor a korlátozások feloldásának hatására az emberek elkezdtek újra offline boltokban is vásárolni. Megkezdődött a visszarendeződés, amit hibrid kereskedőként a saját üzleteinkben is érzékeltünk” – mondta a Kosárértéknek Várkonyi Balázs, az eMAG Magyarország ügyvezető igazgatója. Elmondása alapján ez számokban annyit jelent, hogy a jelentős, 40 százalék körüli növekedés visszaállt a járvány előtt tapasztalt 10-20 százalékra.

Jött más nehézség is: a pandémia utólagos hatásaként például megjelent a chiphiány, ami most is visszaveti az elektronikai termékek gyártásának tempóját. Ez főleg az olcsóbb modelleket érinti, de a drágább darabokat is lassabban, és alacsonyabb számban szállítják ki a gyártók. Mint elmondta Várkonyi, erre az amúgy sem ideális helyzetre érkezett az ukrajnai háború, ami nemcsak az euró-forint árfolyamnak nem tett jót, de az üzemanyagárakat is jelentősen megemelte. “A nem kulcsfontosságú napi használati vagy tartós termékek forgalma lassan, de visszaszorult, leszámítva a divat/ruha kategóriát, amelynek online eladásai a pandémia óta folyamatosan erősödnek az eMAG.hu-n is”

A felére számítanak

Az ügyvezető szerint ezek összességében nagy csapást jelentenek az online kiskereskedelemnek:

“A GfK számai szerint májusban még az is előfordult, hogy az offline szegmens nagyobb mértékben bővült az online-nál: az előbbi 15% körül, amíg az utóbbi csak kb. 8%-kal – bár ez javarészt annak köszönhető, hogy a hagyományos és online boltok eladásait a tavalyi alacsony, illetve magas bázishoz hasonlítják. Idén nyár végére ez azért visszaállhat a normál állapotra, amikor az online kereskedelem újra gyorsabban növekszik majd, mint a hagyományos vásárlási mód.”

Ezért saját bevallásuk szerint nem túl bizakodóak: legfeljebb 5-10 százalékos növekedést tartanak valószínűnek, ami az előző időszak bővülésének nagyjából a felét jelenti. “Bár összességében az eMAG.hu látogatóinak száma csak csekély mértékben nő, az értékesített termékek mennyiségének terén magasabb növekedést tapasztalunk , amelyet az átlagos vásárlási gyakoriság emelkedése generál.  Egy másik érdekesség, hogy az inflációs hatás és a kedvezőtlen euró-forint árfolyam miatt az online értékesített termékek növekedése elszakadt a forgalomban tapasztalt bővüléstől, hiszen az átlagárak emelkedését ezek jelentősen befolyásolják.” – mondta el.

Chiphiány a melltartóiparban

Nem sokkal jobb a helyzet a ruházati termékekben utazó Dressánál sem: “Látszik, hogy a hazai e-kereskedelem veszített a növekedés lendületéből. Már régóta lehet hallani, hogy jön majd egy válság, de nem tudhattuk, hogy ez milyen lesz. A covid miatt teljes lockdown volt, amikor meglendült az e-kereskedelem, de közben teljesen kiszámíthatatlan módon lépett fel hiány egyes termékeknél.” – mondta el a Dressa alapítója, Csányi Zoltán.

“Azon nevettünk, hogy a chiphiány még a melltartóipart is elérte: számos olyan márkával dolgozunk, akik egy-egy külföldön gyártott, apró kapcsot nem tudtak beszerezni, mert nem tudták azokat leszállítani számukra. Ezeket mi kereskedőként nem láthattuk előre, csak jött az értesítés arról, mi hiányzik majd hónapokig.”

Csányi elmondta, hogy az egész tavalyi évet a fentihez hasonló problémákkal szenvedték végig, de az idei helyzet ebből a szempontból már valamivel jobb. Viszont jött más baj, hiszen most a kereslet mérséklődött.

A jövőben valószínűleg más költségek is magasabbak lesznek a magyar kereskedők számára, és emögött nemcsak a gyenge forint áll: “Egyre több pénzt kell locsolni a hirdetési piacra, ami azt jelenti, hogy a kattintási árak és a hirdetési felületekről behúzott, vásárlásnál kifizetendő tranzakciós költségek látványosan drágulnak, ezért alternatívát kell keresni a Google és a Facebook helyett.”

A Dressánál már évek óta dolgoznak a két amerikai mamutcégtől való hirdetési függőség csökkentésén, és próbálnak alternatív utakat találni. “Az a kereskedő, aki nagyon rá van utalva erre a két hirdetési felületre, már most szenved, és a közeljövőben még jobban fog.”

Felmerül a kérdés, hogy mik ezek az alternatív útvonalak? Csányi szerint sokféle módon el lehet érni a vásárlókat. A Dressa például zoknicsere-programot talált ki: a használt zokni visszaküldésének lehetősége olyan vásárlói közösséget teremt náluk, akiknek a nagy része visszatér hozzájuk. “Sok olyan lehetőség van, amit az elmúlt időszakban mellőztek az áruházak, mert egyszerűbb volt beállítani a Google-hirdetést, és ketyegett minden magától. Ez ma már nagyon drága.”

A Dressa számára a legnagyobb kihívást a globális partnercégek szállítási képességeiben látja a következő időszakra, hiszen minden kiszámíthatatlan. “Egy partnerünk a covid előtt szüntette be az európai raktárát és operációját, és visszavonult a Távol-Keletre. A lezárások és a hiány után idén januárban újraépítettek mindent Európában. Azóta megint ki tudnak minket onnan szolgálni, de ők is csak döcögve. Volt olyan cég, amely tavaly csak a 20 százalékát tudta teljesíteni a rendeléseinknek, és olyan szállító nem is volt, aki a 100 százalékát hozta volna.” – mondta Csányi, hozzátéve, hogy ez értelemszerűen nekik is forgalomkiesést okoz, hiszen a hiány miatt sok terméket egyszerűen ki kell venniük a rendelhető áruk listájáról, majd kitalálni, hogy az így keletkezett lyukat mivel tudják betömni.

Mit lehet tenni?

A szinte napról napra újabb arcot öltő válságra persze nem lehet felkészülni, de valamennyire mégis számolni kell a kereskedőknek a legrosszabb időszakokkal is. A Dressánál a költséghatékony munka a jelszó:

“Minél több dolgot akarunk újrahasznosítani és visszaforgatni, a hiányt pedig plusz munkával fogjuk pótolni. A mentőcsomag az lesz, hogy felgyűri mindenki az ingujját, és beveti magát a mélyvízbe, a kiszervezett munkákat pedig házon belülre kell visszahozni. Máshogy fogalmazva: meg kell húzni a nadrágszíjat, én mindenkinek ezt javaslom.”

Más helyzetben van az eMAG: amint azt Várkonyi Balázs elmondta, a piac egyik legnagyobb szereplőjeként hatalmas raktárkészlettel tudnak dolgozni, ezért számos termék esetében hónapokkal korábban, kedvezőbb árfolyamon beszerzett termékeket tudnak kínálni jelenleg is – ám azzal ő is tisztában van, hogy erre a kisebb szereplők nem képesek.

“Szerencsére tapasztalunk pozitívumokat is: a pandémia alatt sokan megszerették az online vásárlást, és azóta is folyamatosan rendelnek ezen a módon, így a kedvezőtlen gazdasági helyzet közepette is emelkedik itthon ennek gyakorisága. Az FMCG termékek illetve a divat- és ruházati cikkek növekvő online népszerűsége segít hajtani a szektor bővülését. Összességében az elmúlt tíz év növekedési átlagát valószínűleg képes lesz hozni az e-kereskedelem idén is, így sem az iskolakezdési szezont, sem a Black Friday-t vagy a karácsonyt nem érezzük veszélyben”

Azért azt a bizonyos ingujjat ők is felgyűrik, csak náluk hatékonyságnövelésnek hívják: “Saját reklámkampányainkat is erősebben fókuszáljuk az online vásárlókra, és ezt szolgálja a néhány hete bejelentett, Dunaharasztin épülő óriás raktárunk is, amellyel három különböző helyszínen működő logisztikai központot fogjuk kiváltani. Ebben a legfejlettebb, automatizált eszközöket fogjuk használni annak érdekében, hogy tovább gyorsítsuk az ügyfelek kiszolgálását.“ – tette hozzá az ügyvezető.