Nehéz éven van túl az Alibaba, a valaha a kínai elektronikus kereskedelem egyeduralkodó vállalata, amelyre 2023-ban alaposan ráijesztettek versenytársai. A vállalat vezetősége szerint túl vannak a sokkon és cégük vissza fogja nyerni régi fényét. Eközben az Egyesült Államokban perek indultak a Temu ellen.

Az Alibaba jó úton halad afelé, hogy újra az elektronikus kereskedelem kiemelkedő szereplői közé kerüljön – állította a CNBC-nek adott interjújában Joe Tsai, a vállalat társalapítója. A cég jövőjével kapcsolatos kérdések a vezetőség teljes átalakulásához és a tőzsdei részvénykibocsátási tervek feladásához vezettek, miután a versenytársak megszorongatták a kínai elektronikus kereskedelem korábbi koronázatlan királyát.

A vállalat részvényei tavaly novemberben egyetlen nap alatt 15 százalékot veszítettek értékükből, amikor bejelentették, hogy a korábbi tervekkel ellentétben, nem viszik tőzsdére az Alibaba felhő számítástechnikai szolgáltatásokat nyújtó üzletágát – derül ki a CNBC korábbi tudósításából. A vállalat vezetősége az USA és Kína kereskedelmi kapcsolatainak romlásával indokolta a meghátrálást.

Ezen belül az okoz gondot, hogy Washington korlátozta az amerikai chipgyártók exportját Kínába. Az Nvidiát például eltiltották attól, hogy a mesterséges intelligencia üzemeltetéséhez szükséges legújabb fejlesztésű félvezetőit (H800 és A800) eladja kínai vásárlóknak. Ez a cég megítélése szerint „bizonytalanságot okoz” felhő számítástechnikai csoportjuk hosszabb távú kilátásaiban, ami akadályozza a tőzsdei kibocsátást.

Átszervezések történtek minden szinten

Ami a vezetőség átszervezését illeti, Tsai – aki 1999-es megalapítása óta részt vesz a vállalat irányításában – szeptemberben beült az elnöki székbe, miközben Eddie Wu lett a vezérigazgató. Wu később átvette a Taobao és a Tmall e-kereskedelmi üzletág közvetlen vezetését is. A céget hat üzletágra bontották:

  • a felhő és MI szolgáltatásokat nyújtó részlegre (Cloud Intelligence Group),
  • a Taobao és a Tmall online vásárlási platformokra,
  • a helyi szolgáltatásokért, ezen belül a kiszállításért felelős ágazatra,
  • az úgynevezett okos logisztikai részlegre,
  • az AliExpress és a Lazada platformokra, azaz a nemzetközi e-kereskedelemre,
  • és az Alibaba streaming és moziüzletét magában foglaló médiaszolgáltatásokra.

Az elmúlt hónapok további fejleménye, hogy a kínai gazdaság gyengélkedésével járó rossz pénzpiaci környezetre hivatkozva a Cainiao logisztikai vállalkozás első tőzsdei kibocsátását is elhalasztották. Eközben Tsai és alapítótársa Jack Ma összesen 200 millió dollár Alibaba-részvényt vásárolt fel a tőzsdei kereskedésben.

Lemorzsolódott a részvényár

A New York-i tőzsdén jegyzett Alibaba-részvények ára egy évvel ezelőtt kicsivel 90 dollár alatt alakult. Ezt követően tavasszal és a nyáron is átlépte a 100 dolláros szintet, amiket jelentős visszaesések követtek. Augusztusban még vissza tudott kapaszkodni a jegyzés 95 dollárra, majd onnan az év végre 80 dollár alá esett. Az év eleje óta változatlanul a 76 dolláros szint körül ingadozik a papírok ára.

Hol van már a koronavírus-járvány idején, 2020 novemberében elért 300 dollár/részvényes csúcs? A visszaesést nem csupán a covid lecsengése indokolja, hanem legalább ennyire a versenytársak megerősödése. A PDD Holding, a Pinduoduo és a Temu tulajdonosa az elmúlt év második felében egy időre magasabb piaci értéket ért el, mint az Alibaba. Tsai szerint a versenytársak titka az, hogy jó minőségű árut vagy szolgáltatást kínálnak elfogadható áron. Emellett nagyon agresszívek, úgyhogy az Alibabánál egyelőre figyelik a tevékenységüket és próbálják kitalálni, hogyan válaszoljanak rá.

Az ellentámadásban váratlan szövetségesre lelhetnek az Egyesült államok Kongresszusának képviselőiben. A politikusok az elmúlt napokban több fronton is támadást indítottak a Temuval szemben – derült ki a Yahoo Finance és a Wsb-Tv hírpotálok tudósításaiból. Az egyikben arra kérték az illetékes amerikai hatóságokat, hogy indítsanak eljárást az online portál ellen, mert olyan áruk kaphatók rajta, amelyeket kényszermunkával állítanak elő Kínában.

Kémkedés és adathalászat

A másik támadásban perek indultak a Temu ellen azzal a váddal, hogy alkalmazásai kémszoftverekkel és adathalász programokkal gyűjtenek információkat azokról, akik igénybe veszik a szolgáltatását. A felperesek szerint „gyakorlatilag mindenhez hozzáférnek”, ami a felhasználó mobilján található. Egy további kereset szerint a Temu nem gondoskodik megfelelően a birtokába került felhasználói adatok biztonságáról.

Tsai úgy véli, a pekingi és a washingtoni kormány felismerte, hogy bizonyos területeken a két ország erős versenye ellenére együtt kell működniük. Ezzel Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai államfő novemberi kaliforniai tárgyalásaira utalhatott. Az Alibaba továbbra is nagy fantáziát lát a mesterséges intelligencia felhasználásában az e-kereskedelemben, amihez persze szükség van az AI-chipekre.

A cégvezető szerint az elektronikus kereskedelem súlya a kiskereskedelemben a következő öt évben az eddig elért 30 százalékról 40 százalék fölé nő Kínában.