A kínai platform átszervezi e-kereskedelmi üzletágát annak érdekében, hogy az olyan piacokra összpontosítson, mint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok – írja a Financial Times.

A TikTok ​csoport tulajdonosa, a pekingi székhelyű ByteDance 2021-ben indította el a TikTok Shopot az Egyesült Királyságban, az első Ázsián kívüli piacon. A szolgáltatás lehetővé teszi a márkák és influencerek számára, hogy a videókban vagy élő adásban megvásárolható termékeket linkeljenek az alkalmazáson belül.

A nyugati vásárlók mégsem elég nyitottak a műfajra

Bár korábban úgy tűnt, hogy az Ázsiában rendkívül népszerű videós értékesítés előretörésének semmi sem szabhat gátat az európai és a tengerentúli piacokon, a műfaj mégsem lett olyan népszerű, mint ahogyan azt várták. Ahogy erről korábban írtunk, 2022 októberében a Facebook is leállította a Live Shopping funkcióját, illetve a másik legnagyobb ázsiai szereplő, a Shopee pedig teljesen kivonult az európai piacról.

A Kínán kívüli piacok meghódítására törekedve a TikTok pedig szünetelteti további nemzetközi terjeszkedési terveit, hogy azokra az országokra összpontosítson, ahol már elindult az e-kereskedelmi szolgáltatása.

A stratégiaváltás bennfentes információk szerint április közepén az európai e-kereskedelmi tevékenységének átszervezéséhez vezetett. A Spanyolországban dolgozó összes alkalmazottnak azt mondták, hogy nem maradhatnak ott, és Londonba kell költözniük, ahol havonta két repülőjegyet kínálnak nekik hazafelé, valamint hat hónapig bérleti díjat fizetnek az új otthonukban – állítják az érintett alkalmazottak. Joe Jiaot, a spanyolországi részleg korábbi vezetőjét is áthelyezték a szigetországba, ahol ezentúl az ottani munkát irányítja.

A tengerentúlon is tologatják a sakkbábukat: a TikTok Shop elindításán dolgozó brazil munkatársakat áthelyezik olyan piacokra, ahol a szolgáltatás már elindult, például az Egyesült Királyságba, az Egyesült Államokba és Délkelet-Ázsiába.

Keményedő munkakörülmények és magas elvárások

A londoni e-kereskedelmi alkalmazottakkal nemrég közölték, hogy szeptembertől kötelezően heti öt napot kell az irodában lenniük, ami tükrözi, hogy a vállalat nagy hangsúlyt fektet a projektre, míg más részlegeknél rugalmasabb munkakörülmények vannak.

Joshua Ma, aki a TikTok Shopot vezette Európában, lemondott a tisztségéről, miután kiderült, hogy azt mondta a munkatársaknak, hogy „nem hisz” a szülési szabadságban. Ideiglenes utódjának, Patrick Nommensennek a feladatkörét az elmúlt hónapokban leszűkítették, hogy az Egyesült Királyságban a kulcsfontosságú ügyfelekre és márkákra összpontosítson.

Alakulnak a számok, de nem mérhetők a hazaiakhoz

A ByteDance reméli, hogy a közösségi kereskedelmet nagy pénztermelővé teheti a nyugati piacokon. A modell jövedelmezőnek bizonyult a TikTok kínai testvéralkalmazásán, a Douyinon, amelyen több mint 10 milliárd terméket értékesítettek. A ByteDance kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredménye 79 százalékkal, mintegy 25 milliárd dollárra ugrott 2022-ben a számokról tájékoztatott befektetők szerint.

Belső információk szerint a TikTok Shopból származó bevételek többsége az Egyesült Királyságban a feltöltött, rögzített videókból származik, nem pedig az árucikkeket értékesítő élő közvetítésekből. Ez a bevétel nagyjából 20 millió fontra tehető.

Az igazi kérdés, hogy az Ázsiában jól működő élő videós értékesítés lesz-e valaha hasonlóan népszerű nyugaton is. Elképzelhető, hogy a formátum elterjedésének igazi gátja valójában a nem éppen elhanyagolható kulturális különbségekben rejlik. Annyi bizonyos, hogy a műfaj elterjesztéséért a nagy ázsiai szereplők mindent megpróbálnak megtenni.