A Pinterest mérései szerint 2018 óta az “inspirációs videók” kifejezést tartalmazó keresések 31%-kal növekedtek, a felhasználók bevonásával végzett felmérések pedig azt mutatják, hogy 54%-kal inspirálóbbnak találják a Pinterestes videókat, mint más platformokon megtalálható társaikat.

Így hát az IG TV (az Instagram videoplatformja) videós tartalmainak sikereit követően nem kellett sokat várnunk, hogy a Pinterest is beerősítsen ezen a téren. Július közepétől olyan új videós funkciókat tettek elérhetővé üzleti felhasználóik számára, amelyek segítségével a cégek sikeresebben közvetíthetik videós tartalmaikat ügyfeleik számára a Pinteresten is:

  • Új videó-feltöltő funkció: Megújították a video uploader funkciót, amivel most már közvetlenül a Pinterest platformra lehet native videókat feltölteni.
  • Videó fül a céges profilokon: Ennek segítségével az üzleti felhasználók egy helyen promótálhatják az összes videójukat.
  • Analitika: Kifejezetten a videós tartalmak teljesítményét mérő kimutatásokkal segít a Pinterest a cégeknek, hogy folyamatosan optimalizálni tudják elérésüket.
  • Időzített videók: a Pin Scheduler eszközzel már videókat is időzíthetnek a cégek, így a felhasználók számára legalkalmasabb pillanatban jelenhetnek meg tartalmaik.

Ezzekkel az új funkciókkal a Pinterest arra szeretné ösztönzi a céges felhasználóit, hogy minél több és magasabb minőségű, inspiráló és oktató jellegű videót töltsenek fel. Mivel a Pinterest felületén elhelyezett videók idővel újra megjelennek, ezek a videók hosszabb élettartamúak lesznek és nagyobb engagement arányt érhetnek el, mintha más platformokról lennének továbbosztva.

A Pinterest kimutatásai szerint a legnépszerűbb és legjobb keresési eredményeket elérő videós tartalmak a gasztro videók, hajfestéssel és formázással kapcsolatos oktatóvideók és a make-up tutorialok.

Mindezen fejlesztések elsődleges célja természetesen az, hogy a Pinterest folyamatosan növelni tudja hirdetési bevételeit, ami a tőzsdei bejegyzése óta különösen fontos számára.

A videó funkciók erősítése a Pinterest legnagyobb vetélytársával, az Instagrammal való versengésben is komoly ütőkártya, hiszen egyre élesedik az üzleti felhasználókért folytatott harc a két közösségi platform között.

Az Instagram “Checkout with Instagram” funkciója lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül a platformon keresztül vásároljanak, mire válaszul a Pinterest bevezette üzleti felhasználói számára a valós idejű termékinformációk megjelenítését Rich Pineknek köszönhetően.

Egyes hírek szerint az Instagram következő lépése pedig az lesz, hogy bevezeti a Pinteresthez hasonló közösségi tartalom gyűjteményeket “Collections” néven. Így az elmúlt év újításai és a közeljövőben várhatóan bevezetésre kerülő változásoknak köszönhetően a két platform egyre inkább egymás alternatívájává kezd válni.

Az üzleti felhasználók számára ez egyre inkább abba az irányba mutat, hogy az Instagramos erőfeszítéseiken felül a Pinterestre is ugyanakkora hangsúlyt kell fektetniük.