A 2021-es év a Web3 hajnalát jelentette, egy olyan decentralizált internet vízióját, melyet a blokklánc és a felhasználói tulajdonjog erősített. A kockázati tőkebefektetők, akiket lenyűgözött a benne rejlő lehetőség, harminc milliárd dollárt zúdítottak a születőben lévő „birodalmat” alakító startupokra. Ám mára a helyzet drámaian megváltozott.

A Web3 finanszírozása 73 százalékkal zuhant, míg a mesterséges intelligencia a maga 17,8 milliárd dolláros bevételével a középpontba került. Felmerül a kérdés: vajon a mesterséges intelligencia a Web3 végzete vagy „táncpartnere”? Sokak szerint valójában nem hozott semmit, csak még több kriptovalutát. Meg NFT-ket és végül a piac által táplált, a blokkláncok tetején összeollózott figyelemelterelést. Ami aligha lehet az az új internet, melyet a kockázati tőkések eltökélten helyes retorikaként akartak terjeszteni. Sőt inkább öncélú, a gyorsan meggazdagodó mémérmékbe, mint magukba a projektekbe fektettek.

Pedig minden szépen indult…

Ha visszatekintünk a világhálóra, az egy ember számítógépével kezdődött, mely az asztalán állt, és egy post-it cetlivel figyelmeztette az embereket, hogy ne kapcsolják ki. Ezután két évnyi DNS, TCP/IP és HTML programozás kellett ahhoz, hogy az első 50 weboldal létrejöjjön, majd a dolgok szépen beindultak; senki sem ellenőrizte, és decentralizált volt. Sajnos azonban ez nem tartott sokáig.

Ami egykor mindenki tulajdonában volt, az mostanra kevesek birtokába került, és mindenkinek bérbe adták, és ezt a számlát vagy pénzzel, vagy adatokkal fizették ki.

Ez utóbbit most kezdjük csak megérteni, mert a generatív MI-startupok kompenzáció nélkül hasznosítják már az ötletet. És ez nagyon gyorsan visszaüt, hogy majd keményen vissza is „harapjon”. A mesterséges intelligencia által létrehozott tartalom átvette az internetet, és megállíthatatlan. Gyakorlatlan szem számára szinte felismerhetetlen, hogy algoritmusok által generált tartalomról van vagy eredeti humán termékről van szó.

A hozzáértők kiváltságos kevesek, az emberek túlnyomó többsége nem tudná, hová nézzen, hogy kiszúrja a hamisított cikket vagy képet, felismerje az árulkodó jeleket, vagy akár csak bemásolja egy mesterséges intelligencia detektorba, hogy megerősítse a forrást és az eredetet. Hosszú távon ennek az lesz a következménye, hogy az interneten szinte semmi sem lesz emberi alkotás vagy kurátori munka, sőt, még csak nem is fogják az emberek olvasni és feldolgozni majd.

A szemantikus web ígérete

Ez az ellentéte annak, amit Tim Berners-Lee a 90-es évek végén a szemantikus web (vagy Web 3.0) révén akart elérni: egy olyan internetet, ahol a felhasználók megtartják az adatszuverenitásukat. Ma mesterséges intelligencia-ügynököket bíznak meg azzal, hogy elvégezzék helyettünk a feladatokat, de maga a web még nagyon is emberi. De hamarosan ez még egy kicsit rosszabb lesz. A Browser Company létrehozott egy új „szörnyeteget” (Arc Search), mely az Ön parancsára átfésüli a világhálót, majd a talált válaszok alapján egy ál-weboldalt épít.

Elszomorító, hogy időt tölthetünk egy weboldal építésével és a saját tartalmunk létrehozásával, hogy aztán egy mesterséges intelligencia jöjjön, és csak úgy elvegye, amit akar, majd egy másik weboldalt készítsen belőle.

És persze az összes mesterséges intelligencia által létrehozott tartalom mellett ez csak önmagából táplálkozik, és újabb „suttogással” próbálkozik a kurátorkodással. Ez a „gödör” feneketlen, mi mégis eltökélten próbáljuk kiásni azt.

A Web3 startupok azt állítják, hogy megvan a válaszuk, hogy a blokklánc valahogyan egy varázslatos ezüstgolyó az adatok eredetének bizonyítására és az új típusú mesterséges intelligencia kiképzésére. Valamint egy újabb ürügy a mémérmék és az intelligens NFT-k újabb körére, de ez a kártyavár gyorsan összeomlott. Mint egy rakás dominó, úgy hagyták el egymás után a nagyon nyilvános és egymással is vetélkedő Web3-projekteket, mint például a Nike RTFKT-jét és a Starbucks Odyssey-jét. Azzal az állítással, hogy ez csak egy „koncepciópróba” volt, és legközelebb majd jobban csinálják.

A Web3 megingásának lehetséges okai

  • Technológiai akadályok: A bonyolult felhasználói felületek, a nehézkes pénztárcák és az intuitív navigáció hiánya jelentős belépési akadályokat jelentettek a Web3 új belépői számára, különösen a technológiához nem értő idősebb felhasználók számára.
  • Beváltatlan ígéretek: A Facebook Horizon Worlds által szorgalmazott nagyszabású metaverzum víziók nem nyújtottak megnyerő élményt, így a felhasználói elfogadottság „vérszegény” maradt. Más metaverzum terek, mint a Decentraland és a The Sandbox szintén gyér népességgel küzdöttek.
  • Szabályozási bizonytalanság: A kripto, a Web3 gépezet egyik kulcsa és fogaskereke, homályos szabályozási vizekre evezett, ami a befektetőket aggályossá tette, és akadályozza a további növekedést.
  • Változó VC prioritások: A pandémiát követő valóság szigorúbb befektetési döntéseket diktál. A kockázati tőkebefektetők a hype-ok üldözésétől a bizonyítható növekedési potenciállal rendelkező vállalatok támogatása felé mozdulnak el. Így sok, még mindig a használhatósággal és az elfogadással küszködő Web3 startupnak nehézséget okozott a finanszírozás megszerzése.

A mesterséges intelligencia felemelkedése

Miközben a Web3 botladozott, a mesterséges intelligencia elkezdett szárnyalni. Alkalmazásai az egészségügytől a pénzügyeken át a művészetig és a szórakoztatásig sokféle területre kiterjednek már. Ez a sokoldalúság és a kézzelfogható hatás táplálja a befektetők bizalmát, és lendületet ad az MI-kutatásoknak és fejlesztéseknek.

Ahelyett, hogy az MI-t a Web3 nemezisének tekintenénk, tekintsük inkább potenciális „táncpartnernek” (potenciális szinergiának, nem megsemmisülésnek). Íme, hogyan javíthatja a mesterséges intelligencia a Web3 élményét:

  • Javított felhasználói felületek: A mesterséges intelligencia által támogatott felületek egyszerűsíthetik a pénztárcakezelést, egyszerűsíthetik a navigációt és személyre szabhatják a felhasználói élményt, így a Web3 elérhetőbbé és vonzóbbá válhat.
  • Tartalomkészítés és kúrálás: Az MI-algoritmusok dinamikus és magával ragadó metaverzális élményeket hozhatnak létre, melyek vonzhatják és megtarthatják a felhasználókat.
  • Fokozott biztonság és csalásfelismerés: A mesterséges intelligencia képes elemezni a blokklánc adatokat és felismerni az anomáliákat, enyhítve a csalást és biztosítva a Web3 pénzügyi rendszereit.
  • Decentralizált kormányzás: A mesterséges intelligencia modellek megkönnyíthetik a DAO-kon belüli, közösség vezérelt döntéshozatalt, elősegítve az átláthatóságot és a hatékonyságot.

A Web3 sikere végső soron azon múlik, hogy képes lesz-e befogadni az innovációt, leküzdeni a felhasználói „súrlódásokat” és beváltani az ígéreteit. Csak így találhatja meg azt a ritmust, és táncolhat harmonikusan MI partnerével, egy valóban felhasználó központú és decentralizált internet jövőjét alakítva ki.