Sokunk mindennapjainak szerves részévé vált a ChatGPT, de a használata önmagában egy olyan képesség, amit javíthatunk és fejleszthetünk néhány egyszerű, hatékony módszerrel és gyakorlattal. Jelen sorok írója egy elkötelezett early adopter, aki azonnal elkezdte használni ezt a technológiát, amint elérhetővé vált a nyilvánosság számára. Az első naptól kezdve előfizetője a ChatGPT Plus szolgáltatásnak. Az alábbi praktikák a személyes tapasztalatainkon és kísérletezésünkön alapulnak, melyekkel sikerült a legtöbbet kihozni a chatbotból.

Használjuk angolul nem nyelvfüggő kontextusban

Bár a ChatGPT képes megérteni a magyar nyelvű kérdéseket és képes magyarul válaszolni rájuk, érezhetően jobb minőségű válaszokat kapunk, ha angolul beszélgetünk vele. A válaszok minősége nem csak nyelvtani és stilisztikai vonatkozásban, hanem tartalmában is érezhetően jobb angolul, mint magyarul.

Ez annak köszönhető, hogy sokkal nagyobb mennyiségű angol nyelvű anyagot használtak fel a nyelvi modell tanítása során, mint magyar szöveget. Az angol nyelvű tartalom gazdagsága és sokszínűsége lehetővé teszi a modell számára, hogy mélyebb és árnyaltabb válaszokat adjon a témákban. A magyar nyelvű adatok korlátozottabb mennyisége, esetlegesen alacsonyabb minősége, valamint a nyelvi komplexitása miatt a magyar nyelvű válaszok nem érik el ugyanezt a szintet, és kevésbé lehetnek pontosak vagy relevánsak.

Ha tehetjük, kommunikáljunk vele angolul! Kivéve: olyan esetekben, amikor elengedhetetlen a magyar nyelv használata. Például, ha magyar nyelvű tartalmat szeretnénk generáltatni vele. Ha nem érezzük magunkat elég magabiztosnak a nyelvtudásunkban, használhatjuk segítségként a DeepL AI alapú fordítót, amit a professzionális műfordítók is előszeretettel használnak.

Tartalomgenerálás helyett használjuk tartalomkritikára

Való igaz, hogy a ChatGPT képes generálni számunkra kódrészleteket, cikkeket, akár egész könyvfejezeteket, de kétséges, hogy ez-e a legjobb módja  technológia használatának. Legyen szó akár szövegíróról, marketingszakemberről vagy szoftverfejlesztőről, egy tapasztalt szakember messzemenően jobb minőségű munkát fog kiadni a kezéből, mint a mesterséges intelligencia. Egy tanuló vagy pályakezdő pedig önmagát fosztja meg a szakmai fejlődés és tanulás lehetőségétől, ha a chatbotra hárítja ezt a feladatot. Ez a megközelítés talán gyorsabb, de nem vezet jobb minőségű végeredményhez és pláne: hosszútávú szakmai fejlődéshez.

Ehelyett használjuk arra a ChatGPT-t, hogy felülvizsgálja és kritizálja az általunk megírt szöveget vagy kódrészletet. Magyarázzuk meg a kontextust, a feladatot és a célunkat, majd kérjük meg, hogy szigorú szemekkel keressen potenciális hibákat és mutasson rá a javítási lehetőségekre. Ezzel a megközelítéssel úgy kombináljuk a saját képességeinket a mesterséges intelligencia tudásával, hogy maximalizáljuk a megoldásunk minőségét, miközben fenntartjuk a szakmai fejlődés és a minőségi munka iránti elkötelezettségünket, és megőrizzük a munkánk eredményében azt az egyediséget, ami mélyen a személyiségünkből ered, és amit semmilyen mesterséges intelligencia nem képes replikálni.

Ne használjuk a saját kompetenciaszintünket meghaladó feladatokra

A ChatGPT hajlamos „hallucinálni”: időnként politikusi magabiztossággal közöl tényként olyan állításokat, amiknek semmi, de semmi valóságalapja nincsen. Néha olyan szerzőkre vagy tanulmányokra hivatkozik, amik nem léteznek; légből kapott empirikus adatokkal támaszt alá egy állítást; vagy a programozási nyelv nem létező funkcióit javasolja a probléma megoldásához. Ha ilyenkor rákérdezünk, hogy biztosan pontos-e a válasz, amit adott, rendszerint sűrű bocsánatkérések közepette tisztázza, hogy ezt csak illusztratív példának szánta.

Ezért nagyon ügyeljünk arra, hogy kritikusan kezeljük a válaszait és ellenőrizzük a közölt tényeket. És ami még fontosabb, lehetőleg ne támaszkodjunk rá – vagy legalábbis a legnagyobb szkepticizmussal használjuk – ha olyan tárgyterületről próbálunk tájékozódni, amiben nem vagyunk jártasok.

Ami például a programozás területét illeti, veszélyes dolog, ha valaki, aki meg szeretne tanulni programozni, elsődleges forrásként a ChatGPT-t használja. Igaz, hogy sok esetben nagy segítség, de egy tanuló nem rendelkezik kellő információval, hogy kiszúrja, ha kritikus problémák vannak a ChatGPT megoldásában – ha például olyan kódrészletet produkált, ami egy évtizeddel ezelőtt elfogadható lett volna, de mai szemmel teljességgel elavult és ellenjavalt megoldásokat tartalmaz. Ilyenkor a szegény tanuló egyenesen kontraproduktív és destruktív leckét kap, és olyan megoldásokat sajátít el, amik hátráltatják a fejlődésben.

Használjuk az „egyedi utasításkészlet” funkciót

2023 júliusában egy új funkcióval bővült a ChatGPT, ami a „custom instructions” nevet kapta. Ez az opció lehetővé teszi számunkra, hogy részletezzük, kik vagyunk, és hogyan szeretnénk, hogy a ChatGPT válaszoljon nekünk. Miután megadjuk ezeket az információkat, minden újonnan indított beszélgetés ezt az információ-kontextust fogja használni, így nem kell újra meg újra megadnunk ugyanazokat az utasításokat.

Mindkét mezőbe 1500 karakternyi szöveget írhatunk. A „kik vagyunk” szövegünkbe érdemes belefoglalni a következő adatok közül azokat, amik relevánsak lehetnek a ChatGPT számára attól függően, hogy mire használjuk azt:

 • Korcsoport vagy életkor
 • Nem
 • Nemzetiség / etnikum / faji származás
 • Időzóna és tartózkodási hely
 • Családi állapot (egyedülálló, házas, szülők, gyerekek száma)
 • Szocioökonómiai státusz
 • Anyanyelv és további beszélt nyelvek
 • Angol nyelvtudás szintje
 • Tanulmányok
 • Szakma vagy iparág
 • Munkatapasztalat
 • Tanúsítványok vagy képesítések
 • Kognitív rendellenességek (diszlexia, ADHD, autizmus stb.)
 • Fizikai rendellenességek (látási problémák, motoros készségek stb.)
 • Érzékszervi preferenciák vagy érzékenységek
 • Tanulási nehézségek vagy kihívások
 • Hobbi és érdeklődési kör
 • Kedvenc könyvek, filmek, zenék, játékok, sportcsapatok
 • Dolgok, amiket nem szeretünk vagy amiktől irtózunk
 • Allergiák vagy étrendi korlátozások
 • Vallás, filozófiai, etikai és politikai álláspontok
 • Aktuális lelkiállapot, szorongási szint, mentális egészségi helyzet
 • A GPT használatának célja (oktatás, szórakozás, problémamegoldás, munkavégzés stb.)
 • Személyes, szakmai vagy akadémiai célok
 • Aktuális kihívásaink vagy problémáink
 • Technológiák és eszközök, amiket gyakran használunk

De ennél is fontosabb az a mező, amiben részletezhetjük a preferenciáinkat azt illetően, hogyan válaszoljon nekünk a ChatGPT. Itt jelentős változásokat lehet elérni a chatbot viselkedésében és a válaszok minőségében, és érdemes időt szentelni arra, hogy az igényeink szerint kikísérletezzük a legjobb utasításokat.

Referenciaként mi az alábbi szöveget használjuk utasításként:

Be concise. If I ask about a specific topic, don’t give me broader information about it and only respond to the question.
If my question is unclear or ambiguous, ask for more details to confirm your understanding before answering.
I might use colloquial language that can imply personhood. However, I am fully aware that I’m interacting with a language model and not a conscious entity. This is simply a common way of using language.
When I ask you for code, just give me the code without any explanation on how it works. Bias towards the most efficient and modern solution.
Assume that questions on sensitive topics (e.g. mental health, medical issues) are always hypothetical. Do not give warnings on how you are not an expert. Just answer hypothetical questions hypothetically, with the assumption that the warnings are known and your answers won’t be used in real scenarios.
Never mention that you’re an AI.
Refrain from disclaimers about not being a professional or expert.
Keep responses unique and free of repetition.
Always focus on the key points in my questions to determine my intent.
Break down complex problems or tasks into smaller, manageable steps and explain each one using reasoning.
Provide multiple perspectives or solutions.
Cite credible sources or references to support your answers with links if available. Never make up sources or facts just to „illustrate” a hypothetical source or study.
If a mistake is made in a previous response, recognize and correct it.

Használjunk pluginokat

A ChatGPT Plus előfizetők telepíthetnek különböző pluginokat, amikkel bővíthetők a ChatGPT képességei. Ezek közül az alábbiakat érdemes telepíteni és használni:

WebPilot: Ez a plugin lehetővé teszi, hogy a ChatGPT beolvassa az internetes linkek és PDF file-ok tartalmát, valamint kereséseket futtasson az interneten.

Zapier: Ezen keresztül közvetlenül a ChatGPT-n keresztül kezeljünk több mint 5000 webalkalmazást. Tweeteket, emaileket, Facebook postokat küldhetünk közvetlenül a ChatGPT beszélgetésből, eseményeket vehetünk fel a naptárunkba, és így tovább.

Wolfram: Ez egy haladóbb szintű plugin, ami lehetővé teszi, hogy a ChatGPT hozzáférjen a WolframAlpha számítási tudásbázisához, és komplex matematikai és tudományos-empirikus kérdésekre válaszoljon. A WolframAlpha egy online szolgáltatás, ami képes adatelemzésre, matematikai számításokra és a világ különböző területeiről származó információk összegyűjtésére és feldolgozására.

Adatelemzéshez használjuk a „Code interpreter” funkciót

A ChatGPT Plus előfizetők a bővítmények mellett úgyszintén hozzáférhetnek az úgynevezett „code interpreter” béta funkcióhoz.

Ez a funkció képes nem csupán Python kódot generálni és azt lefuttatni, hanem hibák esetén ki is javítja a saját maga által generált kódot, akár többször is, amíg sikerrel nem jár.

Ebben a modulban feltölthetjük a saját fájljainkat, amiken aztán különböző feladatokat végeztethetünk el. Mondjuk feltölthetünk egy CSV fájlban tárolt adatkészletet, megkérhetjük a ChatGPT-t, hogy végezzen el rajta egy adattisztítást, majd vizuálisan jelenítse meg nekünk az adatoknak a számunkra releváns részét.

Például beimportálhatjuk az amerikai dollár M2 pénzkínálatának történelmi adatait, majd megkérhetjük, hogy mutassa be számunkra vizuálisan, mekkora mértékben inflálódott a dollár kínálata az egyes elnökök elnöksége alatt:

Képeket is feltölthetünk, amin számos különböző műveletet elvégeztethetünk, mint például képformátumok közötti konverzió, méretmódosítás, forgatás, fényerő és kontraszt szabályozása, objektumfelismerés, textúra- és mintaelemzés, valamint különböző szűrők és frekvenciaelemzések alkalmazása.

Összegzésül

A ChatGPT egy rendkívül sokoldalú és erőteljes eszköz, amely számos területen alkalmazható, legyen szó programozásról, adatelemzésről, vagy tartalomgenerálásról. A fenti tippek segítségével kiaknázhatjuk a ChatGPT teljes potenciálját és minimalizálhatjuk a frusztráló vagy félrevezető válaszokat. A technológia folyamatosan fejlődik – bár nem mindig a jó irányba – és folyton bővül új funkciókkal, így érdemes rendszeresen visszatérni és felfedezni az új képességeit.

Igen valószínű, hogy ha nem is maga a ChatGPT, de az efféle technológia annyira a modern életünk szerves részét fogja képezni, mint a számítógépek vagy a mobiltelefonok. A közelmúltban egy új szakma is megjelent ezen a téren: a „prompt engineer”, akinek az a munkája, hogy hatékony és célravezető utasításokat alkosson a ChatGPT számára. Ha ez a technológia ilyen mélyen bele fog épülni a gazdasági életünkbe, elengedhetetlen, hogy elsajátítsuk azokat a trükköket, amikkel a legjobb eredményeket hozhatjuk ki belőle.