A Google és Meta is egyre inkább nyomul előre az élő videós értékesítés piacán. A live stream kereskedelmi stratégiákról szóló sorozatunk második részében velük foglalkozunk.

2020 után már a legnagyobb videós szolgáltatók számára is világossá vált, hogy a livestreammel megtámogatott kereskedelmi megoldások kitörnek a távol-keleti egzotikumok skatulyájából. Az amerikai piacon kezdetben leginkább kisebb, erre specializálódott cégek szerezték meg a vezetést, mint a NTWRK vagy Whatnot, és látszólag hatalmas előnyre tett szert ezen a területen. Tavaly azonban már komolyabb fokozatra kapcsoltak a nagyok, a Kínából érkező TikTok pedig hatalmas népszerűségre tett szert Amerikában is, nekik pedig tényleg nem kell magyarázni a műfaj fontosságát.

A Facebookon és Instagramon beinduló Shops, vagy a Youtube és TikTok beágyazott termékeket kínáló szolgáltatásai az elmúlt egy évben – többnyire celebek által – olyan kiskereskedelmi láncok termékeit promotálták, mint a Sephora, a Macy’s, vagy éppen a részben TikTokot birtokló Walmart. A kezdeti pilot szakasz után ezek a vásárlási események az amerikai piacon is olykor hetekig, hónapokig tartó eseménysorozattá fejlődtek, és nem látni, hogy csökkenne a lendület: a nagyok egyre több erőforrást mozgósítanak annak érdekében, hogy átvegyék a vezető szerepet a korábbi, úttörő cégektől.

Az igazi kérdés persze az, hogy valóban a kisebb, leginkább gyűjtőket és szubkulturális kisközösségeket megcélzó startupokkal versenyeznek-e a fent említett nagyok. Iparági elemzők szerint sokkal inkább az Amazon a fő ellenfél ezen területen, hiszen az Egyesült Államokban az új termékek felfedezése és megtalálása ott kezdődik, nem beszélve az egykori online könyvesbolt egészen elképesztő méretű marketinggépezetéről. Az amerikai fogyasztók 40-70 százaléka ugyanis az Amazonon keres rá egy-egy új termékre, és az élő videós kereskedelmi megoldásokkal ezeket a vásárlókat lehetne leginkább megcélozni.

A Google pont ezért tette ingyenessé a vásárlás menüpontjában megjelenő termékek listázását két évvel ezelőtt, amely rögtön 80 százalékos növekedést eredményezett a megjelenő boltok számában. A Facebook Marketplace és a digitális bolt pedig szintén az Amazonnal próbálja felvenni a versenyt, és leginkább a nagy cégek itteni ügyfelei lehetnek a jövőben egyre gyarapodó livestream-szolgáltatások legnagyobb felhasználói. Bár elérésben lassan felveszik a versenyt az Amazonnal, de konverzió szempontjából még mindig a piacvezető mögött kullognak.

Az idei év alighanem arról szól majd, hogy a már meglévő forma és tartalom mellett növeljék a potenciált az élő adásokban, azaz az ebből realizált konverziót. Az élő videók kereskedelmi használata mellett mind a Facebook, mind a Google próbál nyitni a sportközvetítések és videojátékosok felé. Amíg az előbbinél még mindig komoly szerep jut a hagyományos televíziós csatornáknak, utóbbiban a szintén Amazon birodalomhoz tartozó Twitch-csel kell felvenniük a versenyt.

Az e-kereskedelmi nyitás persze nem meglepő annak fényében, hogy az elmúlt két évben milyen hatalmas robbanás volt tapasztalható a területen. A világjárvány miatt bekövetkező lezárások során otthon maradt felhasználók közül sokan fedezték fel maguknak a Youtube-on már 10 éve elérhető lehetőséget: csak 2020-ban közel fél millió olyan élő videós jelentkezett be a Google felületéről, akik korábban még sosem indítottak live streamet csatornájukon. Arról nem is beszélve, hogy a Youtube-on rengeteg olyan tartalom elérhető már most is, amelyek a kereskedelmi megoldások integrálásával monetizálhatóak a videók készítői számára, és megkönnyítik a potenciális vásárlók megtalálását és megcélzását.

A tavalyi év során indított kísérleti adások konkrét konverziós arányairól azonban mind a Facebook, mind pedig a Google hallgatnak. A helyenként akár milliós nagyságrendű nézőt elérő, nagy cégek által szponzorált események közül egyedül a kisállatok számára tartott élő divatbemutatót megrendező Petco árult el adatokat. A kis kedvencek számára készített ruházatok forgalmazásával foglalkozó cég élő adását közel félmillió néző tekintette meg a Meta platformjain, és a befektetett marketingbüdzsé majd’ kétszeresét termelte meg.

A korábbi, erre specializálódott, kisebb startupok jelentette konkurencia mellett a két nagy amerikai technológiai óriásnak fel kell vennie a harcot az utóbbi években az USA-ban is berobbant kínai konkurenciával, a TikTokkal, akik szintén bevallottan e-kereskedelmi ökoszisztéma kiépítésével próbálkoznak a nyugati piacokon. Az igazi áttöréshez azonban összes nyugati live stream értékesítéssel próbálkozó cégnek – legyen az kisebb vagy nagyobb – előbb meg kell küzdenie a vásárlók digitális fizetési megoldásokkal szembeni bizalmatlanságával. A távol-keleti piacon hatalmas sikereket elérő élő videós értékesítés motorja ugyanis a digitális fizetési megoldások 90 százalék körüli elfogadottsága. Éppen ezért várhatóan lassabban fogadják majd el azt a nyugati vásárlók, a kereskedők pedig jóval alacsonyabb konverziós arányra számíthatnak majd, mint Ázsiában.

Annyi azonban biztos, hogy a tartalom és a technológia keretek már rendelkezésre állnak, a küzdelem pedig várhatóan egyre hevesebb lesz. Ám valószínűleg sokat kell még arra várni, hogy bárki is dominálni tudja az élő videós értékesítések piacát.