Hogyan lehet a Z generáció igényeit is kiszolgálva működtetni márkánkat? E kérdésről osztották meg tapasztalataikat a Humanize Studio és a Neticle által második alkalommal megszervezett Retail Experience Meetup résztvevői. Olyan támpontokat kerestek, amelyek segítik az ügyfélközpontú vállalattá válást, és a már működő folyamatok, eszköztárak optimalizálását.

Amellett, hogy elsősorban online lehet őket elérni, a Z generációsokat azzal nyerhetjük meg a legjobban, ha a brandünk social media felületein szórakoztató, rövid videós tartalmakat találnak, melyekhez könnyedén tudnak kapcsolódni. További kulcsszó az interaktivitás: előny, ha üzenetben vagy hozzászólásban közvetlenül is kommunikálhatnak a vállalkozásunkkal. A HubSpot 2023-as kutatása szerint a Z generációsok 36 százalékban a keresőmotorok helyett a közösségi médiában néznek utána a márkáknak, és 23 százalékuk küldött már ezeken a felületeken közvetlen üzenetet ügyfélszolgálati célokkal. Sok brand és influencer a kérdésekre TikTok válaszvideóban reagál: itt ezek a tartalmak a legnépszerűbbek és leghatásosabbak.

Az 1997 után születettek azok, akiknek a social shopping (azaz a közvetlenül a közösségi médián keresztüli értékesítés/vásárlás) már természetes, s mivel a digitális készségeik magas szintűek, elvárják, hogy minden gyorsan és egyszerűen elintézhető legyen online, majd a termék házhozszállítással meg is érkezzen.

A televíziós reklámok és műsorok az esetükben nem működnek, hiszen a tévékészüléket már csak streamingre használják, ugyanakkor a YouTube máig releváns felület tudott maradni a körükben legnépszerűbb TikTok mellett” – osztotta meg tapasztalatait Barathi Tamás, a BlueColibri alapítója.

Ha a brand hiteles, több taktika is működik

A fenti jellemzők mellett természetesen mégsem lehetséges és nem is lenne kifizetődő, ha minden vállalkozás ugyanarra a kaptafára építené fel stratégiáját. A vásárlói élmény fokozására jó példa a Lush: a cég 2021 novembere óta nem kommunikál közvetlenül a social media platformokon, ezeknek a mentális egészségre gyakorolt hatása és személyiségi jogokkal kapcsolatos aggályaik miatt. Ehelyett az izgalmas, innovatív termékekre, az élményt adó workshopokra, az értéket adó együttműködésekre és a jótékonykodásra koncentrálnak, s így is népszerűek tudnak maradni a vásárlók életkorától függetlenül.

A Lush már 1995-ben szigorúan állatkísérlet mentesen indult, s azóta csak bővültek a cég társadalmi felelősségvállalási és jótékonysági törekvései

– hangsúlyozta Szakál Réka, a Lush PR és digitális marketing felelőse. Hozzátette azonban, hogy együttműködéseket is szigorúan csak olyan influencerekkel vállalnak, akik ugyanezt az értékrendet képviselik.

Egyáltalán nem kötelező a fizikai üzlet fenntartása! Ha a Lush-sal ellentétben online tökéletesen bemutatható a termékünk, s a felhasználók számára hiteles személyek nyilatkoznak róla elismerően, akkor nyugodtan meg is spórolhatjuk magunknak ezt a költséget.

Éppen így működik a MONTEEN Wallet.

Nem gondolkodunk offline boltban, mivel a mi termékünket nem szükséges kipróbálni vásárlás előtt. Nekünk az a stratégia vált be, hogy miután elismert embereknek küldtünk egy-egy pénztárcát, az értékelésüket az engedélyükkel közzétettük a különböző felületeinken

– magyarázta Gáll-Szőllősi Rajmund, a cég alapítója.

Nem kell félni az újtól

Érdemes kísérleteznünk a különböző stratégiákkal, módszerekkel. Ne féljünk a modern technika nyújtotta lehetőségektől, akár például a kiterjesztett vagy a virtuális valóság alkalmazásától sem. Az egységes kommunikáció azonban minden brandnél elvárás.

Az üzleteinkben dolgozók, szóvivők és social media csapat legyen egymással összhangban, s időtálló, transzparens módon képviselje ugyanazokat az értékeket és üzeneteket. Ne üljünk fel az összes trendre, s ne felejtsük el, hogy a közösségi médiában valóban közösséget építünk: itt kapcsolódunk a hasonlóan gondolkodó, hasonló értékeket képviselő célcsoportunkkal

– foglalta össze a PwC Digital Consulting tapasztalatait Koleszár Zoltán.

Mindezt megvalósítani természetesen nem könnyű. Az ismét teltházas Retail Experience meetup azonban megmutatta, hogy nagy az igény a brandek körében a számukra releváns generáció(ka)t megszólító, hiteles kommunikációra és retail stratégia kialakítására.

 

Ha csak néhány tanulságot vinnél magaddal, ezek legyenek azok:

  •  Készíts rövid, szórakoztató, relatable videókat, elsősorban a TikTokra.
  •  Tedd interaktívvá a közösségi média felületeidet, válaszolj az üzenetekre és hozzászólásokra!
  •  A brand kommunikációjában legyen összhang: élőben, online és az együttműködésekben is képviseld ugyanazt az üzenetet.
  •  Törekedj a hitelességre, használd ki a termékedre adott pozitív visszajelzések erejét.
  •  Biztosíts lehetőséget a social shoppingra: ez a vásárlási mód a jövőben egyre népszerűbbé fog válni.