Többször foglalkoztunk már ezeken az oldalakon a termékvideók előnyeivel, most bemutatunk pár gyakorlati példát a tökéletes megvalósításukra.

“Ha hajót akarsz építeni, talán nem is az a legfontosabb, hogy összegyűjtsd a mérnököket és a hajóácsokat, hanem, hogy felébreszd a vágyat a végtelen után.” – írta a Kis herceg írója, Antoine de Saint-Exupéry egykor és ez talán nincs messze a tökéletes termékvideó definíciójától sem.

A tökéletes bemutató videónak ugyanis többről kell szólnia, mint a termék egyszerű bemutatása. Ha azt szeretnénk, hogy betaláljon, annak szólnia kell a problémáról, a megoldásról, az élményről, és szervesen illeszkednie kell a termékről és magunkról kialakítani kívánt képbe és történetbe.

Fókuszáljunk a problémára! – Dollar Shave Club

Bár sok klasszikus terminológia szerint nem tekinthető igazi termék videónak, a dolláros borotvapengében utazó dollarshave.com borotvapenge küldő szolgáltatás alapítójának videója mégis ütősre sikeredett. Maga a termék ugyan nem szerepel benne, de tökéletesen rámutat a problémára, tudni illik, hogy a ma kapható márkás modern borotvapengék 20 dolláros árából, 19 úgyis Roger Federernek megy, az általuk havonta küldött saját pengék pedig nem egyszerűen jók, hanem eszméletlen jók.

Személyes, fő utas meggyőzést alkalmazó racionális mégis ütős videó.

Törekedjünk az egyszerűségre! – Shopify

Bár a Shopify szolgáltatását bemutató videó mindössze egy perces, úgy magyarázza el az alkalmazás használatát, mintha ugyanennyi idő alatt meg is nyithatnánk segítségével a saját boltunkat. Az egyszerű és látványos animáció a narrátor hétköznapi embereket idéző hangja tökéletesen eléri a célját: a néző úgy érezheti, hogy valóban csak pár kattintásra van saját boltjának létrehozásától.

Legyen világos Call-to-Action videónkban! – Peeble Watches

Termék videónk legfontosabb célja, hogy eladjuk vele magát a terméket. A Peeble okosórák videója ékes példája annak hogyan szabjuk tökéletesre a call-to-actiont és hogyan fűzzük videónk végére a kívánt Landing Paget.

Legyen szó bármilyen Call-To-Actionról, a lehető legegyszerűbb mnemonikus URL-el vagy landing oldallal igazítsuk irányba a felhasználóinkat a promóciós videónk végén, a hatás biztosan nem marad el.

Mutassuk be a terméket kívül-belül! – Simply Hike

A túrafelszerelések gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Simply Hike több mint 2000 termék videóval van jelen a Youtube-on. Ezek többsége olyan sátrakat és azok kellékeit bemutató videó, amiben valós környezetben mutatják be a termékeiket, kívülről-belülről. A szokásosnál kicsit hosszabb, két-három perces videókban részletesen elmagyarázzák milyen tulajdonságokkal és kiegészítőkkel rendelkezik egy-egy darab, megkönnyítve a vásárló döntését a termék kiválasztásával kapcsolatban.

A koncepció persze azért lehet ilyen hatékony, mert klasszikusan egy olyan dologról van szó, amit vásárlás előtt nemcsak egy termékfotón, vagy image videóban szeretne látni az ember, de nem árt ha látja azt is, milyen lesz az használat közben.

Építsünk egy asszociációra! – Qubit

Működés közben demonstrálni videón egy szoftver képességeit, általában nem a legegyszerűbb, sőt olykor lehetetlen feladat. A Qubit perszonalizációs szoftver bemutatásánál, éppen ezért nem is ezt az utat választotta a cég marketing csapata. A videóban nem magát a szoftvert mutatják be, hanem egy mindenki számára ismert folyamaton, a kávéfőzésen keresztül világítanak rá a termék használatának egyszerűségére.

Több termékünk van? Készítsünk sorozatot! – Tortuga hátizsákok

Amennyiben egy termékcsaládot szeretnénk bemutatni, korántsem biztos, hogy érdemes csak egy videóban gondolkodni, amiben bemutatjuk a termékcsalád összes tagját. Minden termék, kaphat saját rövid bemutatkozó videót is, mint tette azt a Tortuga hátizsákok gyártója.

A termékcsalád minden darabja és minden jellemzője kapott egy-egy külön videót, de itt már nem árt ügyelni arra, hogy milyen hosszan tesszük ezt. A fogyasztók ugyanis többnyire előnyben részesítik azokat a termékvideókat, amelyek egy-egy jól körülhatárolható terméket, vagy jellemzőjét mutatják be.