Hogyan védje egy kkv a márkáját? Egy cégnév, márkanév vagy terméknév bevezetése sok időbe és pénzbe kerül, ezért sokat is ér. A legtöbb esetben mégsem védi a márkákat semmi, bárki lemásolhatja. Ez ellen véd a védjegyoltalom, amit december 8-ig még Európai Uniós támogatással igényelhetnek a kis- és közepes vállalkozások.

„Ezerszer egyszerűbb és olcsóbb egy védjegy bejegyzése, mint jogi vitába bonyolódni vagy új márkát felépíteni. Védjegyoltalom nélkül, ha a konkurencia megtévesztően hasonló termékeket és emblémákat használ, évekbe és tetemes perköltségbe is telhet, mire jogorvoslatot nyerhetünk. Ezzel szemben, egy bejegyzett védjeggyel ez gyerekjáték” – érvel a Bodó Ügyvédi Iroda vezetője, Bodó Gergely.

A januárban indult támogatási program keretében az Európai Unió visszatéríti a nemzeti vagy uniós védjegyek, formatervezési minták bejelentési díjának 75 százalékát, illetve az Unión kívüli védjegyek 50 százalékát.

Egy vállalkozás legfeljebb ezer euró összegű visszatérítést kaphat. A pályázaton európai uniós székhellyel rendelkező, mikro-, kis- vagy középvállalkozások vehetnek részt. A pályázat 2023. december 8-ig tart. A pályázati keretösszeg 25 millió euró, a pályázatok elbírálása érkezési sorrendben történik, tehát érdemes mihamarabb benyújtani.

Kinek érdemes a védjegyoltalommal élni?

Bodó Gergely szerint nagyon nehéz meghúzni a határt, ezért is könnyebb másként feltenni ezt a kérdést. Úgy, hogy mekkora veszteséggel járna, ha egy másik cég megtévesztésig hasonló névvel folytatna hasonló tevékenységet?

„Ha ez nagyobb vagy egyenlő a védjegy költségével, már megéri befektetni”

– tanácsolja az ügyvédi iroda vezetője, aki többek között közbeszerzési szakjogász és okleveles adószakértő is. Hozzátette, hogy az aktív kommunikációt folytató cégeknek „kifejezetten javasolt élni a védjegybejelentés  lehetőségével, hiszen ilyenkor a márkanév széles körben forog, a másolás kockázata is nagyobb”.

Mit lehet levédeni, mi nevezhető védjegynek?

Védjegy lehet a márkanév, terméknév, termék vagy szolgáltatás különböző elemei. Plusz a név mellett annak írásmódja, grafikája – de például a színei is, melyek az egyediséget biztosítják. inden egyéb egyedi ismertetőjel levédhető, például egy szlogen.

A vállalkozás tevékenységének helyszínétől, valamint jövőbeli terveitől függően három besorolású védjegyoltalom közül lehet választani:

  • a nemzeti védjegy bejegyzés Magyarország területén biztosítja a védjegyoltalmat,
  • az európai uniós védjegy bejegyzés az EU minden tagállamára kiterjed,
  • a nemzetközi védjegy bejegyzés azokban az országokban biztosít védjegyoltalmat, ahol bejegyezték.

Kiemelkedő jelentősége van a védjegybejelentés napjának, ugyanis ettől számítják a védjegy elsőbbségét.

A nemzeti védjegy dokumentációja egyszerűbb, azonban az Uniós és nemzetközi pályázat összetettebb a folyamat – hívja fel a figyelmet Bodó Gergely. Szerinte a védjegyek bejelentésekor és a védjegyoltalom bitorlását követően is érdemes ügyvéd segítségét igénybe venni a jogszerűség biztosítása érdekében.

Mit tehet az, akinek jogtalanul használják a márkanevét, logóját?

Amikor egy logót, emblémát, márkanevet valaki jogtalanul használ, azt bitorlásnak hívják. Ha a két szolgáltatás vagy termék közötti hasonlóság véletlen, azt a jog jóhiszemű bitorlásnak is nevezi.

Ilyenkor gyakran egy ügyvédi felszólítás után kiderül, hogy a bitorlás nem volt szándékos és a bitorló azonnal megváltoztatja a megtévesztő márkajegyeket. Súlyosabb esetben azonban a másolás következtében védjegybitorlás miatt eljárást kell kezdem. Ilyenkor mindig ügyvéd jár el, hiszen bírósági tárgyalásra is sor kerül.