Az Aha, amely Izland legjelentősebb e-kereskedője, már drónokat is alkalmaz a kiszállítás során. Amint a vállalat hangsúlyozza, ez nem tesztprojekt, hanem egy már működő szolgáltatás, amit a kereskedő a drónokat üzemeltető izraeli Flytrex-szel közösen fejlesztett ki.

A webáruház drónos házhoz szállító rendszerével képes arra, hogy a megrendelt termékeket átrepítse a Reykjavik fővárost keresztülszelő széles folyón. Így jelentősen mérséklődnek a kiszállítás költségei és időszükséglete is. A megoldás egyelőre úgy működik, hogy az Aha egyik alkalmazottja megpakolja a drónt, ami átrepül a város másik részében dolgozó másik Aha-csapattaghoz, aki aztán gyalog vagy biciklivel viszi ki a címre a megrendelt árut. A drónos szállításra azért van nagy szükség, mert Reykjavik földrajzi adottságai miatt a folyó másik partján található címek közúton csak óriási kerülővel közelíthetők meg. A drónnak mindössze 4 percre van szüksége az autóval 25 percig tartó út megtételére.

A tervek szerint hamarosan érkezik a közvetlen drónos kiszállítás is, amikor a robot a megrendelt árut a vásárló ajtaja elé, vagy éppen a hátsó kertjében teszi majd le.

Az Aha kisfilmje a drónos szállításról:

Határokon átnyúló csomagküldés egyedi igényekre szabva!
Egyszerű csomag nyomon követési és módosítási lehetőségek, garantált másnapi kézbesítési kísérlet és fenntartható szállítási megoldások felmerülő extra költségek nélkül. Kérd Te is a DPD Hungary ajánlatát!