A vártnál is nagyobb lehet az internetes vásárlások részaránya az adventi hetekben – nyilatkozta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az M1 aktuális csatornán.

Vámos Györgyöt az OKSZ becsléséről kérdezték, amely szerint az idén karácsonykor ajándékokra 100 milliárd forintot költenek a magyarok.

A főtitkár úgy fogalmazott: jelenleg, túl a fekete péntek „sokadik hullámán”, úgy tűnik, a vásárlásokon belül a korábbi várakozásoknál is nagyobb lesz az internetes vásárlások részaránya. Korábban 20 milliárd forint körüli összeggel számoltak a fekete pénteki akciósorozatra, de könnyen lehet, hogy a végleges összesítéskor ennél sokkal nagyobb számot kapnak majd. Azok a cégek, amelyek már jelezték, hogy milyen volt a tavalyi fekete péntek-sorozathoz képest a bővülés, kétszámjegyű növekedési mutatókról számoltak be – tette hozzá.

Vámos György szerint az internetes kereskedelem Magyarországon a hibákkal együtt összességében biztonságos. Kiemelte, hogy az ilyen vásárlásoknál 14 napos, indoklás nélküli elállási joga van a vevőnek, és vannak olyan áruházak is, amelyek önként hosszabb elállási időt kínálnak. Hozzátette: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jogsértő webáruházakat feltünteti a fogyasztovedelem.kormany.hu weboldalon.

Forrás: MTI