Az európai országok közül idén Hollandiában került a legtöbbe, Romániában a legkevesebbe egy expressz küldemény kézbesítése – derül ki a Sellics Shipping Price Index 2018 című tanulmányából. Magyarország olcsónak számít.

Az e-keresekedelemben a csomagok kézbesítési költsége olyan fontos kérdés, amely alapvetően befolyásolja a vállalkozások rentabilitását és a versenyképes árazást. Különösen azoknak a kereskedőknek kell folyamatosan képben lenniük a postázási díjakkal, akik határokon átívelőn, akár globálisan értékesítik termékeiket online. A Sellics e-kereskedelmiszoftver-szolgáltató felméréséből, amelyből összehasonlításra alkalmas hőtérkép is készült, és összesen 40 (G20-as és EU-s) országra kiterjedően ismerhetjük meg a kézbesítési költségeket.

A tanulmány úgy készült, hogy a lehető leginformatívabb eredményt adja a kereskedők számára: a kutatásban egy 2 kilogrammos standard csomag belföldi expressz postázási díját vizsgálták, mégpedig oly módon, hogy megnézték a UPS, a DHL, a FedEx, valamint a vezető helyi szolgáltatók árait, és ezekből képeztek egy átlagos árat. Így az eredmény messze jobb lett, mint egy sima becslés.

Az eredmények mediánja (=leggyakoribb érték) 11,5 euró lett, ennyit Máltán kell fizetni a csomag kiszállításáért, amely a listán a 26. helyet foglalja el, vagyis az eredmények eloszlása az alacsonyabb értékek felé fejnehéz.

A vizsgált országok közül Romániában a legolcsóbb célba juttatni a csomagot, mindössze 3,2 euróért már házhoz is viszik a futárok. Ez az ár körülbelül 72 százalékkal kedvezőbb, mint a kutatásban kapott eredmények mediánja. Az európai mezőnyben Bulgária következik, ahol 3,4 euróért már szállítanak, majd Törökország és Ausztria jön 3,8 és 4,2 eurós értékkel, aztán követik nyugati szomszédunkat Lettország és Ciprus 4,9 és 5,15 euróval.

Magyarország az eredménylistán a 10. helyet foglalja el, a mérés szerint hazánkban átlagosan 5,25 euróért szállítják ki a kétkilós példaküldeményt, ami majdnem 54 százalékkal tér el a középértéktől az olcsóság irányába.

Európában a házhozszállítás szempontjából legdrágább ország Hollandia, ahol a helyi expressz küldemény feladási díja átlagosan igen magas, 24,45 euróba kerül, ami a mediánhoz képest 114 százalékos eltérés. Igen érdekes, hogy az EU harmadik leggazdagabb országának számító Ausztriában a hatodik legolcsóbb a kiszállítás, méghozzá csupán ötödébe kerül a hollandnak. Hollandiánál egyébként egyetlen drágább ország van globálisan, mégpedig az Amerikai Egyesült Államok, ahol az eredmény több mint 380 százalékkal magasabb a közepes értéknél.