A jelenleg érvényes áfaregisztrációs szabályok komoly veszteségeket okoznak azoknak az e-kereskedelmi vállalatoknak, amelyek a több országban is rendelkeznek raktárkészlettel.

Az európai online kereskedőket tömörítő két legnagyobb szervezet, az Ecommerce Europe és EuroCommerce képviselői egységes áfaregisztrációs szabályozás kidolgozására kérték az Európai Unió döntéshozóit. A határokon átnyúló értékesítést végző vállalatoknak jelenleg is elég egyetlen országban regisztrálniuk, ugyanakkor ez a szabály nem vonatkozik azokra a cégekre, amelyek több különböző országban is raktároznak árukészletet.

A több mint 100.000 taggal rendelkező Ecommerce Europe és a 6 millió céget, valamint 31 nemzeti kereskedelmi szövetséget képviselő EuroCommerce a múlt hónapban közösen kiadott dokumentumban fogalmazta meg az érvényes szabályozással kapcsolatos aggodalmait. A két szervezet egy weboldalt is létrehozott, amelyen szintén az online kereskedelmi vállalatok egységes áfaregisztrációját szorgalmazzák.

A jelenlegi szabályozás nem vonatkozik a raktározásra

Bár 2021 júliusától az Európában működő e-kereskedelmi cégek már egyetlen tagállamon keresztül regisztrálhatnak, és fizethetik be az általános forgalmi adót, az eljárást lényegesen leegyszerűsítő, úgynevezett „áfa One-Stop Shop” (OSS) szabályozás csak a termékek és szolgáltatások végfogyasztóknak történő értékesítése esetén érvényes. A több európai országban is raktárkészlettel rendelkező, illetve több országban is kiszervezett logisztikai szolgáltatásokat (fulfillment) kínáló vállalatok azonban nem élhetnek ezzel a lehetőséggel: az ilyen cégeknek működési területük minden egyes országában adószámot kell regisztrálniuk, és adóbevallást kell készíteniük.

Az Ecommerce Europe és a EuroCommerce által kiadott dokumentum szerint az érvényes szabályozás országonként évente 8000 eurós (mintegy 3 millió forintos) költséget jelent az e-kereskedelmi cégek számára, arról nem is beszélve, hogy egy-egy adószám regisztrációja nagyjából 100 napot vesz igénybe, és évente körülbelül hatvannal több adóbevallást eredményez minden érintett országban.

A szakmai szervezetek az OSS-szabályozás kiterjesztését javasolják

Az iparági képviselők arra kérik az uniós döntéshozókat, hogy tegyék egységessé az áfaregisztrációval kapcsolatos szabályozást úgy, hogy az árukészletek határokon átnyúló szállítására is vonatkozzon, valamint az adott országokban telephellyel nem rendelkező cégek által lebonyolított, belföldi értékesítésre is. Az Ecommerce Europe és a EuroCommerce szakértői szerint ez nagy mértékben csökkentené a kereskedők megfelelési költségeit és adminisztratív feladatait, azaz hozzájárulna ahhoz, hogy az uniós e-kereskedelmi vállalatok versenyképesebbé váljanak a jelenlegi, egyre inkább globalizálódó és egyre inkább a multichannel értékesítésre épülő piacon. A kérdésben folytatott egyeztető tárgyalások feltehetően eltartanak még egy ideig, ennek ellenére a szakmai szervezetek azt remélik, hogy 2022 végéig sor kerül a szabályozás felülvizsgálatára.