Rövid távon egészen biztosan versenyelőnyt szerezhetnek azok az e-kereskedelmi vállalkozások, amelyek időben lépnek, és a Payment Request API-val egyszerűsítik és biztonságosabbá teszik vevőik számára a fizetést.

A practicalecommerce.com arról számol be, hogy Payment Request API segítségével kiválthatók a hagyományos webes űrlapok, és ezáltal egészen új e-kereskedelmi élmény nyújtható az asztali, hordozható és mobil eszközökön egyaránt.

A Payment Request API 2016 óta létezik, és a World Wide Web Consortium webfizetési munkacsoportja hozta létre. A felület lehetővé teszi egy e-kereskedelmi weboldal vagy alkalmazás számára, hogy a fizetési folyamat egyes lépéseit a webböngésző vagy a natív operációs rendszer végezze el, ami nagymértékben egyszerűsítheti a vásárlók fizetéseit.

Néhány e-kereskedelmi platform már integrálta az API-t, mások pedig valamely PWA (Progressive Web App) részeként alkalmazták. Újabban azonban egyre több böngésző is támogatja az API-t, ezért egyre nagyobb hatást gyakorol az iparágra. Nyár közepére már elérhetővé vált  Chrome-ban, Safariban, Samsung Internetben, Microsoft Edge-ben, Operában és Brave-ben.

A fizetési folyamat

Az API révén majdnem vagy teljesen űrlap nélküli fizetési megoldást lehet kialakítani. A megoldás támogatja az „alapkártyás” fizetési folyamatot, így a vásárlók a böngészőjükben tárolt bankkártya adatait csupán néhány koppintással ellenőrizhetik ahelyett, hogy beírnák pl. a nevet, telefonszámot, címet és kártyaszámot. Ez különösen hasznos a mobileszközöket használó vásárlók számára, de eszköztől függetlenül minden említett böngészőben működik. A teljes tranzakció lejátszódhat négy egyszerű lépésben: a fizetés gomb megérintése után elég kiválasztani a mentett kártyát, megadni kártya titkos kódját, és újabb érintéssel jóváhagyni a tranzakciót.

Az API-t használó tranzakció során az e-kereskedő oldala fizetési kérelmet kezdeményez. Ezután a böngésző kezeli a folyamatot, beleértve a kapcsolatfelvételt a kártyás fizetés feldolgozójával. Végül a böngésző egy tokent és vásárlói információkat, például szállítási címet ad vissza JavaScript Object Notation (JSON) formátumban.

Az API natív fizetési alkalmazásokhoz (pl. Google Pay, Samsung Pay, Apple Pay) is csatlakozhat. Ehhez egy második megoldás, a Payment Handler API is szükséges, ami a háttérben zökkenőmentesen átirányítja a vásárlót az e-kereskedelmi webhelyről a fizetési alkalmazásba, majd vissza.

Az alkalmazás nagy előnye, hogy minden fizetési folyamatban jelentősen lecsökken a vásárló által megtett lépések száma, illetve általa megadott információk mennyisége. A fizetési folyamat tehát jóval kevesebb időt vesz el a vásárlótól, hiszen nem kell bepötyögnie az adatokat.

Biztonság

A Payment Request API biztonságosabb, mint az űrlapalapú fizetések, mivel az új fizetési eszközök modern titkosítást használnak, és nem kell olyan információkat megadni, amelyek naplózhatók vagy megfigyelhetők a belépéskor – nyilatkozta egy videóban Sarah Clark, a Google képzési program menedzsere.

A Payment Request API esetében a böngésző küld vissza válaszjelet az e-kereskedelmi webhelynek vagy alkalmazásnak, ezért az ügyfél bankkártyájának adatait nem osztják meg a kereskedővel, az e-kereskedelmi webhely pedig nem fogad, nem továbbít és nem tárol kártyaadatokat.