Az OTP május 21-én délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a bank ügyfelei immár hozzá tudják rendelni Mastercard vagy Maestro típusú bankkártyájukat az iPhone-jukhoz, és használhatják az Apple Pay fizetési megoldást.

Jó ideje kering a pletyka a piacon, mely szerint hamarosan indul az Apple Pay Magyarországon is, de a híresztelésnek konkrét fejlemények hiányban már egyre kevesebben adtak hitelt. Éppen ezért hatott meglepetésként az OTP bejelentése, miszerint elsőként ők oldották meg a csatlakozást az Apple mobil fizetési platformjához, és ügyfeleik számára már használható is a rendszer.

Az Apple Pay platform közel öt éve az iPhone 6-os változatánál debütált, ezért értelemszerűen csak 6-os vagy annál újabb telefonokkal használható, továbbá az Apple Watch karórákon. A bankkártyákat a Wallett applikációban lehet regisztrálni – ez kizárólag az OTP által kibocsátott kártyákkal működik. A bank szerint a bejelentés napján délelőtt 10 óráig már több mint tízezren regisztrálták a kártyájukat.

A bank szerint a regisztráció könnyebben zajlik le azoknál, akik már használják az OTP Smartbankot vagy a Simple applikációt. Ez utóbbi már egy ideje egyébként az Apple Paytől függetlenül alkalmas mobilfizetésre, és az OTP-n kívül más bankok kártyáit is kezeli.

Az Apple Pay esetén a kártyák regisztrálása után a telefonnal (illetve karórával) ugyanúgy érintéssel tudunk fizetni a boltokban, mint egy érintős bankkártyával, mégpedig ugyanazokon az elfogadóhelyeken – akár idehaza, akár világszerte. A fizetéshez nem szükséges hagyományos módon elindítani egy applikációt: a funkciót aktiválni lehet egy gomb lenyomásával, majd típustól függően ujjlenyomat leolvasással vagy arcfelismeréssel.

A megoldás ugyanakkor arra is alkalmas, hogy webáruházban, applikációban fizessünk vele, ha az adott kereskedő vagy cég csatlakozott a rendszerhez és elfogadja az Apple Pay-t. A mai naptól tehát erre is lehetőség nyílik az e-kereskedők számára.

Az OTP-nél egyelőre nem működik az a funkció, melynek segítségével a felhasználók akár egymásnak is küldhetnek pénzt.

A Porfolio.hu információi szerint röviddel az OTP bejelentése után a CIB Bank közleményben tájékoztatott róla, hogy az Apple Pay még idén elérhetővé válik a CIB ügyfelek számára is.