Néhány napja a Google hivatalosan is elindította alig egy hónapja bejelentett Pay alkalmazását. Az applikáció egy platformban egyesíti a korábbi Google Wallet és Android Pay funkcióit. Az új szolgáltatás előrelép a mobilfizetés felgyorsítása és a kereskedői felhasználás terén is.

A Google Pay egy olyan alkalmazás, amely a felhasználó bankkártyaadatait virtuális formában tárolja, és lehetővé teszi, hogy az eredeti kártyák nélkül fizessünk online és offline egyaránt. A program a valóságban nem kezel fizetési tranzakciókat, hanem csak az azokhoz szükséges adatokat továbbítja a résztvevő pénzügyi szolgáltatók felé.

A Pay gyors és egyszerű módja a Google-lel való fizetésnek online, boltokban és más helyeken. Foglalj szállást, kapj be valamit, nézz meg egy filmet, és élvezd az új élményeidet – a pénztárcád nélkül. Elkezdeni könnyű. Csak adj hozzá egy résztvevő bank által kibocsátott kártyát, és már indulhatsz is.” – így foglalja össze az alkalmazás leírása fő funkcióit.

De persze ennél többről van szó. A Pay-jel a keresőcég az Apple és az Amazon ellenében száll be immár a legnagyobb súlycsoportban az e-kereskedelmi ringbe. A Google tervei szerint bővülő ökoszisztémájuk az érintésmentes fizetési megoldások használatával teljesen konzisztenssé válik, azaz akár a Chrome böngészőben, akár az Asszisztens segítségével vásárolunk majd, pontosan ugyanazzal a checkout-folyamattal találkozhatunk. Ehhez csupán Google Fiókunkhoz kell hozzáadjuk kártyáinkat. A Google az alkalmazást fizetőeszközként elfogadni kívánó e-kereskedő számára azt ígéri, hogy egy egyszerű API segítségével könnyedén bekapcsolódhatnak a szolgáltatásba.

Google PayAz új Pay alkalmazás indulóképernyőjén legutóbbi vásárlásaink, az alkalmazást elfogadó közeli boltok, a használattal kapcsolatos információk, elérhető jutalmak és törzsvásárlói kártyák szerepelnek. Az üzletek listája személyre szabott, a korábbi vásárlások és a tartózkodásihely-adatok alapján állítja össze az alkalmazás.

A kártyák közé nemcsak bank- és hitelkártyákat vehetünk fel, hanem törzsvásárlói és akár ajándékkártyákat is hozzáadhatunk. A Pay-t Európában több városban, többek közt Londonban és Kijevben is elfogadják a tömegközlekedésben. A Google Pay Send segítségével pedig pár hónapon belül a felhasználók pénzt is küldhetnek és fogadhatnak egymás közt.

A Google-nek természetesen nyomós oka van arra, hogy egyetlen eszközbe integrálja fizetési megoldásait, ez pedig nem más, mint hogy a Google Home szolgáltatása fel tudja venni a versenyt a hangvezérléses otthoni szolgáltatásban uralkodó Amazon Echo-val. Ezért is került ki az Android a Pay nevéből, hiszen az a mobilokkal kapcsolódik össze a felhasználók fejében.

Az új Google Pay tehát e-kereskedelmi felhasználási területein kívül is széleskörűen használható lesz. Az USÁ-ban olyan tesztek is folynak, hogy az utasok telefonjukat a leolvasóhoz érintve vásárolhassák meg jegyüket a buszon.

A másik nagy rivális az Apple Pay lehet, amelynek biztonságosságával kapcsolatban nemrég számos kétely merült fel. Nem véletlen, hogy a Google saját fizetőalkalmazásának teljesen biztonságos, banki szintű titkosítását hangsúlyozza.

A Google Pay bizonyos szolgáltatásait Magyarországon is használhatjuk, de arra, hogy az asszisztensnek kiadott hangparancsokkal megvásárolt dolgainkat így fizethessük ki, egyelőre még várnunk kell.