Google Pay: hivatalosan is elindult a keresőóriás integrált fizetési megoldása

Google Pay: hivatalosan is elindult a keresőóriás integrált fizetési megoldása

Néhány napja a Google hivatalosan is elindította alig egy hónapja bejelentett Pay alkalmazását. Az applikáció egy platformban egyesíti a korábbi Google Wallet és Android Pay funkcióit. Az új szolgáltatás előrelép a mobilfizetés felgyorsítása és a kereskedői felhasználás terén is.

A Google Pay egy olyan alkalmazás, amely a felhasználó bankkártyaadatait virtuális formában tárolja, és lehetővé teszi, hogy az eredeti kártyák nélkül fizessünk online és offline egyaránt. A program a valóságban nem kezel fizetési tranzakciókat, hanem csak az azokhoz szükséges adatokat továbbítja a résztvevő pénzügyi szolgáltatók felé.

A Pay gyors és egyszerű módja a Google-lel való fizetésnek online, boltokban és más helyeken. Foglalj szállást, kapj be valamit, nézz meg egy filmet, és élvezd az új élményeidet – a pénztárcád nélkül. Elkezdeni könnyű. Csak adj hozzá egy résztvevő bank által kibocsátott kártyát, és már indulhatsz is.” – így foglalja össze az alkalmazás leírása fő funkcióit.

De persze ennél többről van szó. A Pay-jel a keresőcég az Apple és az Amazon ellenében száll be immár a legnagyobb súlycsoportban az e-kereskedelmi ringbe. A Google tervei szerint bővülő ökoszisztémájuk az érintésmentes fizetési megoldások használatával teljesen konzisztenssé válik, azaz akár a Chrome böngészőben, akár az Asszisztens segítségével vásárolunk majd, pontosan ugyanazzal a checkout-folyamattal találkozhatunk. Ehhez csupán Google Fiókunkhoz kell hozzáadjuk kártyáinkat. A Google az alkalmazást fizetőeszközként elfogadni kívánó e-kereskedő számára azt ígéri, hogy egy egyszerű API segítségével könnyedén bekapcsolódhatnak a szolgáltatásba.

Google PayAz új Pay alkalmazás indulóképernyőjén legutóbbi vásárlásaink, az alkalmazást elfogadó közeli boltok, a használattal kapcsolatos információk, elérhető jutalmak és törzsvásárlói kártyák szerepelnek. Az üzletek listája személyre szabott, a korábbi vásárlások és a tartózkodásihely-adatok alapján állítja össze az alkalmazás.

A kártyák közé nemcsak bank- és hitelkártyákat vehetünk fel, hanem törzsvásárlói és akár ajándékkártyákat is hozzáadhatunk. A Pay-t Európában több városban, többek közt Londonban és Kijevben is elfogadják a tömegközlekedésben. A Google Pay Send segítségével pedig pár hónapon belül a felhasználók pénzt is küldhetnek és fogadhatnak egymás közt.

A Google-nek természetesen nyomós oka van arra, hogy egyetlen eszközbe integrálja fizetési megoldásait, ez pedig nem más, mint hogy a Google Home szolgáltatása fel tudja venni a versenyt a hangvezérléses otthoni szolgáltatásban uralkodó Amazon Echo-val. Ezért is került ki az Android a Pay nevéből, hiszen az a mobilokkal kapcsolódik össze a felhasználók fejében.

Az új Google Pay tehát e-kereskedelmi felhasználási területein kívül is széleskörűen használható lesz. Az USÁ-ban olyan tesztek is folynak, hogy az utasok telefonjukat a leolvasóhoz érintve vásárolhassák meg jegyüket a buszon.

A másik nagy rivális az Apple Pay lehet, amelynek biztonságosságával kapcsolatban nemrég számos kétely merült fel. Nem véletlen, hogy a Google saját fizetőalkalmazásának teljesen biztonságos, banki szintű titkosítását hangsúlyozza.

A Google Pay bizonyos szolgáltatásait Magyarországon is használhatjuk, de arra, hogy az asszisztensnek kiadott hangparancsokkal megvásárolt dolgainkat így fizethessük ki, egyelőre még várnunk kell.

Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is!
Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on Twitter
mm
Zentai András

Tartalommarketing-specialista, social media tanácsadó, copywriter. A Kosárérték.hu állandó cikkszerzője.

Üzenet a szerzőnek

Kérdésed van?
Hozzászólnál?

Vedd fel a kapcsolatot a szerzővel, várjuk az üzenetedet!