Változások jönnek a Google Search, a Google Lens, a Google Maps és a Google Translate működésében is. De mi lesz bennük új, és mi köze ennek a mesterséges intelligenciához?

A Google február 6-án már bejelentette, hogy egy szűk felhasználói körben tesztelési céllal elindítja a Bard nevű programját. Ezzel a mesterséges intelligenciák versenyében kíván az élmezőnybe jutni, ahol az OpenAI ChatGPT fejlesztése birtokolja az első helyet. A Bard a Google új, írásbeli kommunikációra képes mesterséges intelligenciája. A program 2021 elindított LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) egyszerűsített verzióját fogja használni. De nem ez az egyetlen terület, ahol a cég mesterséges intelligencia alapú fejlesztéseket tervez.

A cég február 8-i bejelentése alapján összefoglaljuk, hogy milyen egyéb fejlesztések érkeznek a Google-nél.

Frissül a Lens: Multisearch

A Google keresés Lens funkciója megújul, elérhetővé válik a multisearch funkció. De mi is ez pontosan?

A multisearch lehetővé teszi, hogy “a telefonod kameráját használd a billentyűzet helyett” – fogalmazott Sundar Pichai, a Google vezetője. Ez azt jelenti, hogy akár egy interneten fellelhető, akár egy általunk készített kép alapján indíthatunk keresést a Google Lens segítségével. Ami az újdonság, hogy a szokásos Google keresést is összekapcsolják ezzel a funkcióval, vagyis szöveget adhatunk a képünkhöz. A keresés így specifikusabb lehet, mivel a szöveggel segítjük a képkereső motort. A multisearch szöveges és képi találatokat egyaránt megjelenít az eredmények között.

A funkció azt is lehetővé teszi, hogy ráközelítsünk egy kép bizonyos részeire, és csak azokra keressünk rá. Így megtalálhatunk szinte bármilyen terméket, a Google pedig azonnal felkínálja a számunkra leginkább releváns lehetőségeket, ahol ezeket megvehetjük, így egy teljesen újfajta vásárlási élmény jön létre. Ez történhet úgy is, hogy meglátunk az utcán valamit, ami megtetszik, és rákeresünk. Receptek keresésére is remekül alkalmas – elég egy fotó a megkívánt ételről. A kereséseket a “near me” funkcióval tovább szűkíthetjük úgy, hogy a való világban hozzánk közel eső találatok jöjjenek ki.

 • A Multisearch hamarosan megérkezik a mobileszközökre. A bejelentés szerint néhány hónapon belül várható.
 • Globálisan elérhető lesz mindenhol és minden nyelven, ahol jelenleg a Lens elérhető.
 • A Google Lens az utóbbi időben egyre népszerűbb, havonta 10 milliárd keresést végeznek vele. Ezt az is segíti, hogy hozzáadták a Lens kamera ikonját az alap keresőmezőhöz.

A Google Maps frissítései mesterséges intelligenciával

A Google a következő hónapokban tovább bővíti a Térképek funkciót elektromos autókra specializált frissítésekkel, élő képen mutatott útvonal információkkal, interaktív városképpel és élő belső képekkel.

 • A fejlesztéseknek köszönhetően már a Google alkalmazásba sem kell belépnünk ahhoz, hogy akár a telefonunk lezárt képernyőjén át élőben láthassuk az útvonalunkkal kapcsolatos fontos információkat, mint például a megérkezésünk várható időpontját vagy a következő fordulót. Ez nemsokára elérhető lesz Androidra és iOS-re is.
 • Londonban, Los Angelesben, New Yorkban, San Franciscoban és Tokióban a Google-felhasználók úgy nézhetik meg a fontos épületeket, hogy magán a térképen rögtön láthatnak minden fontos információt, így a google keresés teljesen vizuálissá válik.
 • A következő körben Firenze, Velence, Amszterdam és Dublin is csatlakoznak a programhoz.
 • Az élő, kamera alapú keresés ezekben hamarosan elérhetővé válik több mint 1000 repülőtéren, vasútállomáson, üzletközpontban, többek között olyan világvárosokban, mint London, Párizs, Berlin, Madrid, Frankfurt, de például Prágában is.
 • Az elektromos autókra specializált térképfunkciók lehetővé teszik, hogy rászűrjünk a gyorstöltő állomásokra. Ezenkívül az utunk hossza, illetve az autó töltöttség és hatótávja alapján ajánl nekünk töltési pontokat. A mesterséges intelligencia az egyéb igényeket is figyelembe veszi: például, ha töltés közben be szeretnénk vásárolni, akkor keres nekünk egy olyan boltot, ami mellett található gyorstöltő állomás

Google Fordító a nyelvi sokszínűségért

A Fordító a Google egyik legtöbbet használt alkalmazása. A frissítés során nem csak új dizájnt kap, de AR technológiával már a képek feliratait is lefordíthatjuk, a kontextus alapján pedig okosabb fordításokat kaphatunk.

 • A Google Lens és a Fordító kombinációja lehetővé teszi, hogy képek feliratait fordítsuk le, és az AI le is cseréli nekünk az eredeti feliratot a fordításra.
 • Ugyanezzel a módszerrel az is lehetségessé válik, hogy a környezetünkben lévő tárgyak nevét megtudjuk különböző nyelveken.
 • Az új dizájn hamarosan elérhető lesz az androidos telefonokra.
 • A kontextus alapú fordítás is nemsokára a Google Fordító része lesz, ami különálló szavak, egyszerű és bonyolultabb kifejezések meghatározott helyzetben való használatát is meg tudja magyarázni. Ez első körben angolul, franciául, németül, japánul és spanyolul lesz elérhető néhány héten belül.