Idén 8. alkalommal rendezték meg az Ország Boltja versenyt, amely a hazai webáruházak megmérettetése. A versenyen több száz webshop képviseltette magát.

A nyerteseket a zsűri 2019. február 21-én, egy díjátadó gála keretén belül hirdette ki, amelyről helyszíni tudósításunkban is beszámoltunk.

Az este folyamán 53 díj került kiosztásra, amelyből 13 népszerűségi, 39 pedig minőségi kategóriában történt (a 2. és 3. helyezettek elismerésével együtt), a legjobb webáruháznak járó Ország Boltja fődíjat idén a JátékNet Webáruház nyerte el.

Az üzleti eredmények elismerésén túl izgalmas kérdés, hogy vajon milyen platformokat használnak a díjazott webáruházak.

Bár a felmérés nem reprezentálja a teljes hazai e-kereskedelmi piacot, de sokat elmond arról, hogy milyen rendszereket preferálnak az itthoni boltok.

Az egyéb kategóriába a teljesen egyedileg fejlesztett webáruházak kerültek, amelyek nem köthetőek egyik ismert webáruház motorhoz sem. A díjazottak között ők voltak túlsúlyban 43,4%-kal. Ugyanennyien használnak valamilyen magyar webáruház rendszert, így nem meglepő, hogy a legnépszerűbb webáruház platformok között is hazai megoldásokat találunk.

Ország boltja webshopok

A legnépszerűbb a ShopRenter 26,4%-kal, őt követi az Unas 13,2%-kal, míg Woocommerce-t és OpenCart-ot mindössze a díjazottak kevesebb mint 4-4%-a használ.