Az LLM (large language model) technológiára épülő, generatív nyelvi modell a cég Alexa hangasszisztensét fogja felturbózni.

Egy, a Business Insiderhez eljuttatott dokumentum alapján a kaliforniai cég is dolgozik saját nyelvi modelljén, amely a világot jelenleg lázban tartó ChatGPT chatbothoz hasonló alapokon fog működni.

A kiszivárgott dokumentum egyik példája szerint Alexa egy esti mesét generál, miután egy nyolcéves gyerek megkéri, hogy meséljen egy „macskáról és a holdról”. A hangasszisztens egy egész történetet talál ki „Mittensről, az első macskáról, aki valaha eljutott a Holdra”. Ezenkívül ismerteti az Echo Show kamerájának működését is, amely látja, hogy a gyermek egy Olaf figurát tart a kezében, és beépíti a Disney karaktert a történetbe. Valljuk be, ez azért egy kissé hátborzongatóan hangzik…

Egy másik bemutatott példában a felhasználó a következőt kéri: „Alexa, keresd meg azt az HBO vagy Netflix műsort, amelyben gazdag emberek Szicíliába vagy Hawaiira mennek nyaralni”, erre pedig a hangasszisztens kitalálja, hogy ez A fehér lótusz című sorozat. Ezután a felhasználó megkérdezi, hogy mi a szereposztás, amire Alexa részletesen válaszol, a FireTV-n pedig megmutatja, hogy az HBO-nak van egy ingyenes próbaverziója. Majd a felhasználó arról érdeklődik, hogy a próbaidőszak után mennyibe kerül az HBO, mire Alexa megmondja az árat, és még azt is megkérdezi, hogy a felhasználó szeretne-e előfizetni (az Amazon Prime Video Channels-en keresztül természetesen).

“Gondolkodó entitás”

A dokumentum azt is említi, hogy az Amazon úgy képzeli el Alexát, mint egy olyan entitást, amely gondolkodik, ahelyett, hogy adatbázisból hívná le a válaszokat. Az Alexa LLM Entertainment Use Cases című szakasz pedig arról szól, hogy az új AI-rendszer különösen a médiaajánlásokat, a hírek közlését és a történetmesélést teszi majd még “beszélgetősebbé”. Az Amazonnál az LLM-et Alexa Teacher Modelnek nevezik, de a vállalat szóvivője az Insidernek elmondta, hogy nagyobb, „általánosítottabb és alkalmasabb” modelleket építenek, amelyek „proaktívabbá és beszélgetősebbé” teszik majd Alexát, miközben megjegyezte, hogy a hangasszisztens nyilvánvalóan már több éve használja a Teacher modellt.

Megkérdeztük az OpenAI rendszerét arról, hogy mi a “véleménye” az Amazon fejlesztéséről. A ChatGPT ugyan még nem értesült erről, de alapvetően pozitívak a várakozásai a “születendő testvért” illetően:

Amazon Alexa AI ChatGPT

Mindeközben: komoly leépítések

A hangasszisztens újjáélesztésének tervei a vállalat hónapokkal ezelőtt kezdődött tömeges elbocsátási hulláma után érkeznek, amely a hírek szerint közel 2000 embert érint abból a részlegből, ahol többek között az Alexa hangasszisztens és az Amazon hardverek projektjein dolgoznak. De ahogy erről márciusban mi is beszámoltunk, az AWS és a Twitch részlegnél is kb. 9000 állás megszüntetését kezdeményezték, ami arra enged következtetni, hogy – a drónprogramhoz hasonlóan – ez a fejlesztés sem lesz túl hamar elérhető.