A Los Angeles-i székhelyű, élő kereskedelmi videók közvetítésére specializálódott technológiai startup nemrég jelentette be, hogy 3 millió dolláros tőkefinanszírozást nyert el, amelynek segítségével jelentősen bővíti hálózatát.

Az élő kereskedelmi videók az utóbbi időszak nagy slágereinek számítanak: az Ázsiából indult, és főként a TikTok által egyre népszerűbbé váló trendet mára több nagy nyugati e-kereskedő átvette, illetve az olyan technológiai óriáscégek, mint a Facebook vagy a Google is a közvetlen értékesítési csatornát kínáló videós szolgáltatások intenzív fejlesztésébe fogtak. A kék univerzumban 2020 elején komoly erőfeszítések történtek ezen a területen, hiszen az Instagram IGTV és Reels videós tartalmaiban is megjelent a közvetlen vásárlás lehetősége.

A Google pedig 2020 nyarán mutatta be a Shoploop elnevezésű applikációját, amelyen a TikTokhoz hasonló rövid, kereskedelmi célú videókat nézhetünk, de a cégcsoport fő videós platformján, a YouTube-on is elindultak az ezirányú fejlesztések. A jelenleg tesztelés alatt álló vásárlás funkciót nagy várakozások övezik, és a cég közlése szerint a pilot programot követően 2021 második felére szélesebb felhasználói kör számára is elérhetővé válik majd. Ezzel párhuzamosan fejlesztenek egy rövid videós formátumot is, amely Shorts névre hallgat: 15 másodperc maximális hosszúságú videókat lehet majd feltölteni, és könnyen elképzelhető, hogy itt is lehetővé teszik a vásárlási funkciókat.

Itt “árul” Paul McCartney és Catherine Zeta-Jones

A nagy múltú óriásokkal szemben a talkshoplive-ot alig 3 éve indította el egy kaliforniai testvérpár, de az Államokban hamar felfutott a platform népszerűsége: jelenleg kb. 3000 eladó használja a rendszerüket termékeinek közvetlen értékesítésére, köztük olyan márkákkal, mint a több évtizedes múltra visszatekintő Fred Segal, vagy az egyik legnagyobb amerikai retail üzletlánc, a Best Buy.

A hirdetők nagy része persze a small business kategóriába tartozik: egyszerű átlagemberek árulják receptkönyvüket, saját készítésű ékszereiket vagy kozmetikai termékeiket, de a cégnek sikerült megnyerni jó néhány ismert személyiséget is, hogy szolgáltatásaikat népszerűsítsék. Bemutató videójukban nem kisebb sztárokat láthatunk, mint Paul McCartney, Matthew McConaughey, Alicia Keys, Julie Andrews vagy Catherine Zeta-Jones.

A talkshoplive egy komplex rendszer: a vásárlási folyamat minden részét lehetővé teszi az alkalmazáson belül mind az eladók, mind pedig a vásárlók számára, kezdve az élő videók streamelésétől a megrendelések fogadásán át a fizetésig és a szállításig. A böngészőben és az alkalmazásban is megnézhetjük, hogy mikor indulnak az egyes videók, ki lesz az el(ő)adó, milyen terméket árul, és az mennyibe kerül. A műsor nézése közben lehetőség van arra, hogy chaten keresztül tegyük fel kérdéseinket a termékkel kapcsolatban, amire élőben kapunk választ, így egy rendkívül interaktív és szórakoztató vásárlási élményben lehet részünk, és közben bármikor rányomhatunk a “Vásárlás” gombra, amivel el is indul a megrendelési folyamat.

A tőkebefektetéssel az eddig csak az Egyesült Államokra fókuszáló szolgáltatónak lehetősége nyílik arra, hogy jelentős kapacitásbővítést hajtson végre, és bővíthesse felhasználóinak körét akár világszinten is. „Hihetetlenül büszkék vagyunk és óriási megtiszteltetésnek tartjuk, hogy a Spero Ventures céggel léphetünk a talkshoplive útjának következő szakaszába.” – mondta el Bryan Moore, a cég társalapítója és vezérigazgatója. „A Spero kereskedelmi és technológiai tapasztalatai stratégiai jelentőségűek a talkshoplive hálózatának és közösségének bővítésében. Alig várjuk, hogy a Spero csapatával együtt gyorsabban növekedjünk.” – tette hozzá.

Nem kizárt, hogy az élő kereskedelmi videók területén kissé későn eszmélő technológiai mamutcégek komoly konkurenciát kapnak, ami persze felveti a kérdést: vajon melyiküknek sikerül hamarabb akvirálni a talkshoplive-ot?