Meglepően nagy gondot okoz a lakásajtók elé helyezett küldemények ellopása az Egyesült Államokban, ahol korábban a reggeli újságot és a friss tejet szállították így házhoz. A webáruházakban vásárolt egyes termékek értéke már olyan magas, és olyan könnyű túladni rajtuk, hogy ez felkeltette a tolvajok érdeklődését. Megszületett azonban a tuti védelem velük szemben, még ha kicsit fura is a neve: Loxx Boxx.

A verandalopás, azaz a csomagok eltulajdonítása a lakóházak ajtajából a koronavírus-járvány idején terjedt el igazán. Ahogy a többé-kevésbe lakásukba zárt emberek elkezdtek egyre többet vásárolni az internetes boltokban és áruházakban, úgy vált egyre gyakoribbá, hogy a lakásuk ajtajában ott hagyott küldeményeknek lábuk kelt, mire jogos tulajdonosuk hazaérkezett a kutyasétáltatásból vagy a futásból. A vevő a webáruházra, az online boltos a futárcégre, a szállító a megrendelőre mutogatott. Egyben volt közös a sorsuk: mindegyiküket kár érte – írta az E-Commerce Times a tornáclopások elleni védekezés új módját bemutató cikkében.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy korábbi becslések szerint az Egyesült Államokban a küldemények több mint 20 százalékának kelt lába ahelyett, hogy a fogyasztóhoz került volna.

Egyes felmérésekben a megkérdezett vásárlók 43 százaléka számot be arról, hogy volt már olyan csomagja, amit elloptak az ajtaja elől. Ezen beleül 54 százalék volt azok aránya, akiket többször is megkárosítottak ilyen módon egy éven belül. Az E-Commerce Times adatai szerint a tolvajok 2022-ben 260 millió csomagot loptak el, amivel 19,5 milliárd dollár kárt okozta a fogyasztóknak.

Jobb megoldás a biztonsági kameránál?

Természetesen fel lehet szerelni egy biztonsági kamerát a bejárat fölé, amely felveheti a tolvajt „munka közben”, ám ennek két gyengéje is van. Az egyik, hogy nem akadályozza meg a lopást. A másik, hogy ha az elkövető nem teljesen hülye, akkor gondoskodik róla, hogy ne legyen felismerhető. Ehhez csak egy kapucnis pólót kell felvennie.

Mint minden támadással, ezzel szemben is kifejlesztettek egy meglehetősen megbízható védelmet, mégpedig a Loxx Boxx kültéri trezort. Ahogy a leírásból kiderül, a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy tulajdonosa önmagát is kizárhatja a doboz felnyitásának lehetőségéből.

A Loxx Boxx nem más, mint egy jókora lecsavarozott, vízhatlan acéldoboz, amibe a futár elhelyezheti a küldeményt. A doboz „okos”, ami először abból derül ki, hogy tájékoztatást küldhet a címzett mobiltelefonjára arról, hogy a kézbesítés megtörtént. Ezt követően minden felnyitási kísérletről riasztást adhat, és persze helyszínen is bekapcsolódik egy idegesítő hangot adó riasztójelzés.

Behemót és ronda, de hasznos a Loxx Boxx

Loxx Boxx méretadataiból kiderül, hogy akinek nagyon fontos, hogyan néz ki a háza bejárata, annak esetleg más módot kell találnia küldeményei átvételére. A dobozt két méretben szállítják. Az egyik 140 literes, azaz egy fagyasztószekrény méretű, a másik 230 literes, azaz inkább egy jókora fagyasztóládára hasonlít. Jó hír, hogy a fekete mellett kapható bézs, piros, barna és lucfenyő színű is. Emellett lehet vásárolni a termékhez jégakkukat, amelyek segítségével az érzékeny élelmiszer-küldemények hidegen tarthatók, mint egy jégszekrényben. Az elvárt hőmérséklet beállítható.

A kisebb doboz ára 350 dollárról, a nagyobb, családi modellé 400 dollárról indul (130 ezer és 150 ezer forint). Az utóbbi súlya 30 kilogramm. További tudnivaló, hogy a kezdeti beállításokhoz Bluetooth csatlakozáson keresztül lehet kapcsolatba lépni a doboz agyával. Aki wifit akar ehhez használni, annak felárat kell fizetnie.

A Loxx Boxx mögött, mint minden komoly biztonsági szolgáltatás mögött, igénybe lehet venni egy szolgáltató háttérfelügyeletét. A 30 napos próbaidőszak után havi két dollárba kerül az egyszerűbb, távkapcsolat nélküli, wifis rendszer, míg négy dollárba a mobiltelefonos megoldás, ami tudja az említett távriasztó funkciót is.

Kicsit bonyolult a kommunikáció

A dobozt a közelből távirányítással ki lehet nyitni anélkül, hogy hogy a felhasználónak be kellene írnia a belépési kódot. Ez azonban a legegyszerűbb feladata. Ennél bonyolultabb a belépési kódok megadása és az együttműködés a nem mindig készséges kézbesítő cégekkel. Ha valaki előfizet a támogatásra, akkor a szolgáltató informatikai rendszere minden kézbesítési számla számjegyei alapján előállít egy belépési kódot. Az egyszeri kód növeli a biztonságot, de némileg bonyolultabbá teszi az egyeztetést a futárokkal.

A Loxx Boxx megvásárlása után több feladat vár az új tulajdonosra. Le kell töltenie a telefonjára azt az alkalmazást, mivel irányíthatja a doboz működését és be kell programoznia a kódolást. Ezt megelőzően fel kell tölteni a doboz akkumulátorait, amit megtehet a lakása áramhálózatáról, vagy a felárért kapható, mágneses rögzítésű napelem segítségével. A gyártó szerint egy töltéssel hónapokig működik a Loxx Boxx.

Az E-Commerce Times munkatársa tesztelte a dobozt, aminek alapján úgy véli, majdnem tökéletes megoldás a verandalopások ellen. Akinek sok ilyen történik a lakóhelyén, annak megérheti kifizetni a költségeket. A Loxx Boxx használatát leginkább a kézbesítők vonakodó együttműködése nehezítette. A kisebb futárszolgálatok sofőrjei hajlamosak megtagadni a csomagok elhelyezését, amihez használniuk kell a doboz billentyűzetét. A cégek központjai azzal hárították el ezt, hogy nem tartozik az alkalmazottaik feladatai közé. Nincs benne a kézbesítési díjban. Persze, ha doboz tulajdonosa hagy egy kis borravalót a Loxx Boxxban, amit a kézbesítő kivehet, amikor a csomagot beteszi, az más kérdés.

Határokon átnyúló csomagküldés egyedi igényekre szabva!
Egyszerű csomag nyomon követési és módosítási lehetőségek, garantált másnapi kézbesítési kísérlet és fenntartható szállítási megoldások felmerülő extra költségek nélkül. Kérd Te is a DPD Hungary ajánlatát!