Európában évi 2,5 milliárd tonna hulladékot termelünk. Épp ezért az Unió korszerűsíti irányelveit és jogszabályait, hogy ösztönözze az átállást a környezetszennyező és pazarló lineáris gazdaságról az úgynevezett körkörös gazdaságra – írja az Ecommerce News Europe. Mindez értelemszerűen a kereskedelmi tevékenységet is érinti.

A körkörös gazdaság azért jelent nagy előrelépést, mivel meghosszabbítja a termékek használhatóságát, élettartamát. Többféle módszer áll rendelkezésünkre a cél eléréshez: ha vásárlás helyett a kölcsönzés mellett döntünk, vagy olyan terméket választunk, amely megjavítható, átalakítható, esetleg használtan még eladható. Ezzel a módszerrel minimálisra csökkenthető a keletkező hulladék, és a felhasznált alapanyagok ismét visszakerülnek a körforgásba.

Új cselekvési terv - tartósabb termékek az EU-ban

A kép forrása: europarl.europa.eu

A hagyományos lineáris modell inkább olcsó és gyengébb minőségű termékek gyártását részesíti előnyben. Ezek a termékek nem tartósak, a javításuk sem megoldott, a fogyasztók inkább kidobják a szemétbe és újat vásárolnak. Ezzel viszont a keletkezett hulladékot növelik. Az EU képviselőinek szándéka, hogy szigorú tartóssági szabályokat határoznak meg a különböző termékekre.

Fentiekkel kapcsolatban az Európai Bizottság új tervet fogadott el, amely a körkörös gazdaság megtervezésére és megvalósítására összpontosít. A Bizottság meg akarja változtatni a termékek előállításának módját az EU-ban: irányelve azt a célt tűzi ki, hogy a forgalomba és használatba kerülő áruk, termékek újrahasznosíthatók, javíthatók és hosszabb élettartamúak legyenek.

El akarják érni, hogy tartósabb termékek kerüljenek a piacra, így a gyártás folyamán törekedni kell rá, hogy szabványosított, könnyen cserélhető alkatrészekből állítsák össze az árukat, és nagyon fontos az is, hogy minél könnyebb legyen szétszerelni azokat az újrahasznosítás érdekében.

A körkörös gazdaság cselekvési terve a következő intézkedésekre tesz javaslatot:

  • Kizárólag fenntartható forrásból származó árukat forgalmazzanak az EU-ban.
  • Biztosítani kell a termékek javíthatóságát szervizhálózat biztosításával.
  • Összpontosítani kell azokra az ágazatokra, amelyek a legtöbb erőforrást használják.
  • Az elektronikus termékek használati idejét meg kell hosszabbítani.
  • Előtérbe kell helyezni az elemek, akkumulátorok újrahasznosítását.
  • Minimálisra kell csökkenteni a csomagolóanyagok mennyiségét, el kell kerülni a (túl) csomagolást.
  • Fel kell lendíteni és támogatni kell az uniós piacot a textiltermékek újrahasznosítása érdekében.
  • Az egyszerhasználatos csomagolást fel kell váltani újrafelhasználható termékekkel.
  • Törekedni kell a hulladékok minimalizálására.

„Számos termék túlságosan könnyen elromlik, nem használható újra, nem javítható, nem újrahasznosítható, vagy csak egyszeri felhasználásra készül.” – nyilatkozta Frans Timmermans, az European Green Deal ügyvezető alelnöke. „Célunk átalakítani a termékek gyártási módját, és megadni a lehetőséget a fogyasztóknak, hogy vásárlásaik során olyan döntéseket hozzanak, melyek segítik a fenntarthatóságot, saját maguk és a környezet védelme érdekében.”

Timmermans hozzátette: a 2050-es klímasemlegességi célok eléréséhez körkörös gazdaságra van szükség. „Manapság azonban gazdaságunk továbbra is inkább lineáris, a másodlagos anyagok és erőforrások mindössze 12%-át forgatja vissza a gazdaságba.”