1,1 millió aktív eladó volt jelen az Amazon nyílt piacterein Európából az év végén: ez 25 százalékkal több, mint tavaly.  Az eladók számának növekedése leginkább a török és az olasz piac számlájára írható.

Az Amazon számításai szerint az számít aktív eladónak, akinek legalább egy eladásra szánt terméke van listázva az oldalon. Jelenleg 1 millió 116 ezer ilyet számlál a cég az európai nyílt piacterein, amelyek jelenleg hat országban elérhetőek: az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban, valamint a Spanyolországban és Törökországban.

A legaktívabb eladók továbbra is az Egyesült Királyságban vannak

Ahogy korábban, továbbra is a legtöbb aktív eladó az Egyesült Királyságban van jelen az Amazonon, ahonnan a Marketplace Pulse adatai szerint 281257-en hirdetnek. Összehasonlításul ez 18,4 százalékkal magasabb szám, mint a tavalyi év azonos időszakában. Németországban 244425 aktív eladó van jelen az Amazonon, ami 17,5 százalékos növekedés 2018-hoz képest.

Több aktív eladó Olaszországban, mint Franciaországban

A brit és német piac után nagy meglepetésre a harmadik legaktívabb Amazon piactér az olasz, amely ugyan csak alig öt ezerrel, de túlszárnyalja a francia eladók számát.

Összesítésben, az európai hirdetők számát tekintve már nagyobb az európai Amazon piactér, mint amerikai, ahol „csupán” 1,11 millió aktív eladó van jelen. Az amerikai piacon kisebb az éves növekedés is: csupán alig több mint 5 százalékkal nőtt az eladók száma.

Az amerikai piactér még mindig négyszer akkora, mint a brit

Az amerikai piacon meglehetősen nagy a fluktuáció, tehát rengeteg az új belépő, de ugyanilyen ütemben hagynak fel a felhasználók az Amazonos kereskedéssel. Új regisztrálók váltják azokat, akiket valamilyen okból felfüggesztenek, vagy egyszerűen csak otthagyják az Amazont. Ezek között rengeteg olyan is van, aki egyetlen eladást sem realizált. Ennek ellenére persze továbbra is az amerikai a legnagyobb nyílt piactér.

Az európai uniós piac szignifikáns növekedése mögött a Marketpulse szerint az áll, hogy az Amazon egyre több eszközt biztosít az európai eladók számára ahhoz, hogy mind az öt kontinentális piacon megjelenjenek áruikkal.