A hétvégén 10. alkalommal rendezték meg a kínai Black Friday-ként is emlegetett Global Shopping Festivalt. Az Alibaba-birodalom idén ismét elképesztő rekordokat felállító vásárlóünnepe tavalyhoz képest 27 százalékot vert rá saját magára, a vevők 30 milliárd dollárnál is többet költöttek.

 

Beszéljünk rögtön a számokról és eredményekről, hiszen ez az, ami mindenkit foglalkoztat.

Rekordok rekordjai

Amikor éjfélkor megállt a számláló, nagyjából 213.5 milliárd jüannál tartott a GMV (azaz gross merchandise volume, vagyis a bruttó árumérleg), ez pedig azt jelenti, hogy a 24 órán át tartó vásárlófesztiválon összesen 30,8 milliárd dollárt költöttek el a vásárlók. Ez több mint negyedével múlja fölül a tavalyi 168 milliárd jüanos eredményt, amit az idei fesztivál 16 óra alatt teljesített.

A tavalyi 812 millió után 2018-ban a rendelési csomagszám a zárás előtt 40 perccel átlépte a bűvös 1 milliárd darabot. Ez az elképesztő mennyiség persze nem érte váratlanul az Alibaba logisztikai leányát, a Cainiao-t, a vállalat szerint nagyjából ennyi összekészítendő megrendelésre számítottak, ezért is vetettek be műholdas technológiát a logisztikai partnerek pontosságának növelése érdekében.

A 2018-as fesztiválon a vásárlók mintegy 40 százaléka választotta a nemzetközi márkákat. 237 olyan márka volt, amely legalább 100 millió jüan értékben adott el termékeket, köztük olyan nagy világmárkák, mint az Apple, a Dyson, a Kindle, az Estée Lauder, a L’Oréal, a Nestlé, a Gap, a Nike vagy az Adidas. A legnagyobb exportőr országok Japán, az USA, Dél-Korea, Ausztrália és Németország voltak.

All-in

Az Alibaba idén tényleg mindent bedobott, hiszen mind a 29 vállalati egysége részt vett a fesztivál bonyolításában. Komolyan vették a nagyarányú vidéki lakosság vásárlóerejét is, a Ling Shou Tong platformon keresztül 200 ezer kisbolt is bekapcsolódott, a Rural Taobao pedig 29 kínai provinciában bocsátott ki kuponokat. 11 kínai nagyvárosban – köztük Peking és Sanghaj – volt kávéházhozszállítás a Starbucksból, a Koubei-partnerek (150 ezren) féláron kínálták szolgáltatásaikat a melegételtől a hajvágáson át a karaokéig. A Tmall See Now, Buy Now divatbemutatóját 10 platformon közvetítették élőben, hogy a vevők rögtön a kifutóról rendelhessék meg a legtrendibb ruhákat. A gálán pedig olyan hírességek vonultak föl, mint Mariah Carey, Miranda Kerr, a nálunk kevésbé ismert ázsiai celebritás Naomi Watanabe és Jay Chou.

A New Retail sikere

Daniel Zhang, az Alibaba vezérigazgatója természetesen azt emelte ki a legnagyobb sikerként, hogy a vállalat által meghirdetett New Retail elnevezésű stratégia most már tényleg élesben is jelesre vizsgázott. Idén a fesztiválhoz már 200 ezer okosbolt kapcsolódott offline tevékenységekkel szerte az országban. Ezek ugye olyan brick-and-mortar boltok, amelyek digitális csúcstechnológiát, például kiterjesztett valóságot és mesterséges intelligenciát alkalmaznak a vásárlói élmény fokozására és a napi működési rutin részeként.

Mindazon kiskereskedelmi partnerek, akik aktívan részt vettek az akcióban, nem azért tették, mert ez egy bevásárlónap volt, hanem azért, mert egyedülálló élményt akartak adni a fogyasztóknak.
– mondta Daniel Zhang.

Jön fel a kínai középosztály

Joe Tsai, az Alibaba ügyvezető alelnöke úgy fogalmazott: a világnak meg kell értenie, hogy ami Kínában elindult, annak nincs megállás: a középosztály felemelkedési trendje az életszínvonal emelkedésével – ezen belül a jobb minőségű termékek és szolgáltatások fogyasztásával – folytatódik, kereskedelmi háború ide vagy oda. Ennek fényében kell megítélni az Alibaba tevékenységét is – tette hozzá Tsai.

Merre és meddig tovább?

Az Alibaba vezetői nyilvánvalóan számítottak a számszaki sikerre és mindent meg is tettek érte. A fesztivált lezáró sajtótájékoztatón azonban inkább arról beszéltek, mennyire büszkék arra, hogy a vállalat által évek alatt felépített robusztus digitális ökoszisztéma milyen remekül vizsgázott. Egy ilyen siker után persze a vezetők optimisták, de felmerül azért az a kérdés, meddig fokozható ilyen mértékben a növekedés. A kínai gazdaság lassulhat, de az Alibabánál úgy gondolják, ez csak rövidtávon okozhat csekély visszaesést. Középtávon biztosak az általuk felépített birodalom jövőjében, hiszen a kínai a középosztály fogyasztása nem csökken, hanem épp ellenkezőleg: egyre többet költenek majd, például szépségipari termékekre.

Daniel Zhang szerint a New Retail stratégia folytatása egy masszív vásárlói bázis kiépüléséhez vezet, amely nem válik szét külön offline és online csoportokra, és az üzleteknek is ezt kell tenniük, például egyesített árukészlettel és állománnyal kiszolgálni az internetes és a bolti vásárlókat, valamint tovább ösztönözni az e-kereskedelem terjedését. Erre a továbbiakban is szükség lesz, hiszen még csak Kína kereskedelmének 17,5 százaléka online, a digitalizáció pedig képes még jelentősen növelni ezt az arányt.

Ami biztos: mi továbbra sem szűnünk meg folyamatosan fejlődni és innovatívnak lenni; azt hiszem, az emberek életmódja az új technológiák és üzleti modellek fejlődésével együtt változik meg – folyamatosan, ahogy mi is haladunk előre – teszi hozzá Zhang.